Klincevič komentuje výroky amerického veľvyslanca Johna Huntsmana: “Americké vyhrážky na Rusko neplatia”

Klincevič komentuje výroky amerického veľvyslanca Johna Huntsmana: “Americké vyhrážky na Rusko neplatia”

Moskva 25. apríla 2019  (HSP/Newinform.com/Foto:Преступная Россия Twitter)

 

USA už začalo voči Rusku vystupovať otvorene agresívne a sú rozhodnutí  tlačiť na krajinu za každú cenu. Spoliehajú sa na hrubú silu a silné vyhlásenia. Tieto vyhrážky však údajne na Rusov neplatia 

Na snímke Franz Klincevič

Ruský politik a vojenský odborník Franz Klincevič okomentoval hrozby amerického veľvyslanca Johna Huntsmana na portáli newinform. Americký diplomat totiž nedávno tvrdil, že USA vyslali voči Rusku “varovný signál” a uviedol, že do Stredozemného mora priplávalo “200 tisíc ton americkej diplomacie”. Samozrejme, že nešlo o diplomaciu ale o vyhrážanie sa zbraňami…

Reklama

V Stredozemnom mori sa ale objavili dve americké lietadlové lode USS Abraham Lincoln и USS John C. Stennis, ktoré sprevádzajú podporné bojové lode. Poslednýkrát sa takéto mohutné americké zoskupenie objavilo v Stredozemnom mori v roku 2016. Vtedy mohli Američania z palúb svojich “200 tisíc ton americkej diplomacie” tichučko sledovať ako Rusi Kalibrami likvidujú proamerické bandy v Sýrii. Prvý útok Kalibrami v roku 2015 bol pre Američanov natoľko prekvapujúci, že sa na takmer 72 hodín nezmohli na reakciu. Na veliteľských a kumunikačných centrách pod údermi Kalibrov vtedy skončili nielen rôzni teroristi, ale aj agenti tajných služieb, ktorí týchto teroristov viedli, alebo im poskytovali odbornú pomoc a rady. Roky 2015 a 2016 sú tak rokmi, v ktorých sa najviac rozšíril Arlingtonský cintorín.

Dnes sú Američania znepokojení vývojom situácie v Líbyi, kde Haftar úspešne oslabuje proamerické skupiny v Tripolise. Je možné, že nechcú zažiť aby sa im situácia v Líbyi vymkla z rúk podobne ako v Sýrii. Navyše, potrebujú ukázať všetkým čoraz viac reptajúcim partnerom v Európskej Únii, že stále sú veľmocou, ktorá dokáže rázne vystupovať. Takže sa možno staneme svedkami situácie, kedy dve americké flotily zničia Haftarove ozbrojené sily. Ak sa to stane, nasadenie dvoch flotíl na Haftara a jeho líbyjských milovníkov hašiša nesie možno prirovnať k nasadeniu špeciálneho protiteroristického komanda a oddielu ťažkoobrnenej poriadkovej polície na skupinu fajčiacich adolescentných výrastkov, ktorí ničia zeleň a zapaľujú smetné koše na sídlisku. Ak celý zásah nakoniec naozaj vyvrcholí len americkou akciou v Líbyi, tak budú Američania na smiech aj tomu poslednému pastierovi oviec v Afganistane, ktorý si na svojom mobilnom telefóne dokáže preslabikovať správy z al Jazeery. Skutočnosť, že Američania by boli nútení nasadiť dve mohutné flotily tam, kde Rusi nasadzujú rotu výsadkárov, však určite v konečnom dôsledku asi nebude ten signál, ktorý Američania mienili svetu vyslať.

Reklama

Momentálne si ale Američania masírujú svoje pošramotené ego, pretože sa im nedarí, sú nútení do tlaku voči Rusku nasadzovať čoraz viac síl a zdrojov. Takže znejú rozhodné americké výroky typu o tom, že “200 tisíc ton americkej diplomacie je nástrojom na zdržiavanie Ruska a Moskva si konečne musí uvedomiť, kde je červená línia, ktorú nemôže prekročiť. A keď to Rusko nebude akceptovať, čo bude nasledovať? Pripláva do Stredozemného mora “400 tisíc ton americkej diplomacie” a objaví sa nová červená línia?

Franz Klincevič teda so záujmom okomentoval výroky Johna Huntsmana. Americké lietadlové flotily sú podľa Klinceviča zbraňami minulého storočia a súčasné moderné ruské zbrane, ktoré majú Rusi k dispozícii, odsunuli americké bojové flotily v čele s lietadlovými loďami do minulosti. Čo sa týka amerických aktivít v Stredozemnom mori, Američania presne vedia, kde v Sýrii sa nachádzajú ruské základne a ruskí vojaci, takže vedia, kam nesmú útočiť a ktorým oblastiam sa musia úctivo vyhýbať.

Ruské ponorky a bojové člny v Stredozemnom mori majú na svojich palubách Kalibre, ktoré je možné vybaviť aj nukleárnymi hlavicami. Američania radi rozprávajú o preventívnom a ohraničenom jadrovom údere, ktorý je súčasťou ich strategickej vojenskej doktríny, v prípade útoku na ruské jednotky v Sýrii by však mali možnosť prežiť si prípadný, ohraničený útok Kalibrami s nukleárnymi hlavicami aj na vlastnej koži a to určite nie je skúsenosť, po ktorej Američania túžia. Jedna vec je bombardovať bezbranných civilistov v Nagasaki a Hirošime atómovými zbraňami a oblievať vietnamské či iracké bezbranné civilné obyvateľstvo napalmom, iná vec je dostať sa sám do role obete.

Franc Klincevič dokonca pre portál newinform uviedol, že Američania nedokážu svoje bojové lietadlové lode ochrániť ani pred modernými ruskými raketami (Kindžaly), ktorých rýchlosť znemožňuje americkú obranu, takže Rusko nepotrebuje nasadzovať rakety s nukleárnymi hlavicami. V prípade hypotetického konfliktu v Stredozemnom mori tak môžu Rusi premeniť “200 tisíc ton americkej diplomacie na 200 tisíc ton potopenej americkej diplomacie. Konflikt medzi veľmocami Ruskom a USA by však následne určite eskaloval.

Franc Klincevič nepochybuje o tom, že Američania majú mohutnú armádu schopnú presadzovať americké záujmy. Väčšina krajín sveta je vydaná napospas americkým predstavám demokracie a bombokracie, na Rusko a Čínu však americké vyhrážky neplatia. Američania môžu využívať sankcie a USD ako zbraň voči Rusku a Rusko usilovne a pomerne úspešne pracuje na tom, aby túto americkú hrozbu zneškodnilo. Ale Američania si môžu byť istí, prikladať si pištoľ k hlave Rusi nenechajú. Veď to si nenechajú ani Afgánci, ktorí nemajú žiadne letectvo, lietadlové lode či atómové zbrane. A už 16 rokov nielenže úspešne vzdorujú americkým okupantom, ale safari na Američanov v Afganistane nadobúda čoraz výraznejšiu podobu.

Reklama

Rusko sleduje svoje vlastné geopolitické záujmy v multipolárnom svete a Američania si budú musieť na túto skutočnosť zvyknúť. Čas amerického nátlaku sa končí a závisí len od Američanov, do akého stupňa konfrontácie budú ochotní zájsť a aké škody a straty sú ochotní akceptovať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali