Klimatická vízia Ursuly von der Leyenovej je teraz existenčným mínovým poľom

Klimatická vízia Ursuly von der Leyenovej je teraz existenčným mínovým poľom

Bratislava 9. februára 2023 (HSP/Politico/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky,Pavel Golovkin)

 

Každé rozhodnutie v rámci nadchádzajúcej ekologickej agendy predsedníčky Európskej komisie predstavuje riziko, že si znepriatelí práve tých, ktorých by potrebovala, aby si zabezpečila druhé funkčné obdobie, píše POLITICO

Ursula von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Keď sa Ursula von der Leyenová rozhodla, že svoj odkaz spojí s cieľom zastaviť katastrofálne otepľovanie klímy a obnoviť hospodárstvo Európy, nazvala toto úsilie “európskou chvíľou človeka na Mesiaci”.

Reklama

Potom sa svet zmenil: Pandémia. Vojna. Inflácia. Masívny americký program na odlákanie zelených investorov.

To postavilo najvýznamnejšiu líderku Európskej únie pred existenčnú dilemu: aby mohla splniť svoje vznešené sľuby týkajúce sa zelenej dohody, ktoré dala zdanlivo pred celým životom, bude musieť von der Leyenová nevyhnutne rozhnevať presne tých ľudí, ktorých podporu potrebuje, aby zostala vo funkcii.

Reklama

 

Výsledkom je krajina posiata politickými mínami.

Predsedníčka Európskej komisie neoznámila, či sa chce pokúsiť o druhé funkčné obdobie, ale ak sa o to pokúsi, bude potrebovať dve veci: podporu svojej domovskej krajiny, Nemecka, a súhlas 27 vedúcich predstaviteľov členských štátov EÚ. Navyše je tu jedna vec, ktorá by jej veľmi pomohla: podpora jej vlastnej celoeurópskej politickej strany, Európskej ľudovej strany (EPP), ako jej kandidáta.

Každé klimatické rozhodnutie na obzore určite rozhnevá jednu (alebo viac) z týchto kľúčových skupín. V hre sú miliardy eur. Vytvoria sa celé priemyselné odvetvia, zatiaľ čo iné zaniknú.

Čas beží. Von der Leyenovej päťročné funkčné obdobie sa skončí európskymi voľbami v roku 2024 a Brusel už teraz prechádza do režimu kampane.

“Je to veľmi komplikovaná konštelácia, ktorá rozhoduje o jej budúcnosti,” povedal Christian Ehler, nemecký europoslanec zo strany von der Leyenovej, EPP.

Reklama

Vo štvrtok sa von der Leyenová postaví tvárou v tvár skupine, ktorá má konečné slovo pri rozhodovaní o jej budúcnosti: 27 vedúcich predstaviteľov európskych štátov. Jej priemyselný plán Green Deal, ktorý bol pripravený na boj proti veľkej snahe USA o zelené dotácie, spôsobil, že von der Leyenová sa ocitla v pasci medzi ekonomickými gigantmi Francúzskom a Nemeckom, ktoré chcú, aby umožnila krajinám posielať viac peňazí do miestnych spoločností, a menšími krajinami, ktoré nemôžu svojim spoločnostiam ponúknuť rovnakú pomoc ako Paríž a Berlín.

 

Volebné obvody, ktoré rozhodujú alebo rozbíjajú

Jeden z diplomatov EÚ, ktorý hovoril anonymne, aby mohol hovoriť o citlivých diplomatických záležitostiach, povedal, že znovuzvolenie von der Leyenovej “bude zrejme závisieť najmä od Nemecka a Francúzska (tie predsa riadia Európu)”. Ale riskovanie podpory zo strany ďalších 25 členských štátov, ktoré opakovane vyjadrili varovanie pred dotáciami, to “znemožní”, dodal diplomat.

Dilemu von der Leyenovej prehlbuje aj to, že ak chce zostať pri moci, je závislá od nemeckej vlády. Tá ju musí vymenovať za zástupkyňu krajiny v Európskej komisii.

Politická konštelácia v Berlíne sa výrazne zmenila, odkedy sa von der Leyenová stala prezidentkou. Vtedy bola pri moci jej vlastná kresťanskodemokratická strana a von der Leyenová bola obľúbenkyňou vtedajšej kancelárky Angely Merkelovej. Teraz čelí koalícii vládnucich strán, ktorú tvoria sociálni demokrati, liberáli priaznivo naklonení podnikateľom a, čo je rozhodujúce, pokiaľ ide o Zelenú dohodu, Zelení. K intrigám prispieva aj to, že podľa dohody o vládnej koalícii, ak von der Leyenová nebude predsedníčkou, Zelení budú vyberať budúceho nemeckého komisára.

Reklama

Ďalším volebným obvodom, ktorý by mohol rozhodnúť o ambíciách von der Leyenovej na ďalších päť rokov pri moci, je EPP, stredopravé politické zoskupenie v Európskom parlamente, ktoré tradične má pochopenie pre záujmy podnikateľov. Jej predstavitelia už prejavujú známky frustrácie z von der Leyenovej v súvislosti s jej snahou o ochranu klímy, ktorá podľa nich vyvíja príliš veľký tlak na podniky.

Na večeri koncom januára nemecká delegácia EPP v Bruseli konfrontovala predsedníčku Komisie – nie po prvýkrát – za to, že v ekologickej agende sa presadzuje príliš ďaleko a príliš rýchlo, ako uviedli traja účastníci.

Rozhovor bol síce zdvorilý, ale dôrazný. A von der Leyenová nemôže ignorovať poslov. Nielenže sú to jej krajania a politickí stabilní partneri, ale rozhodnú aj o tom, kto sa stane kandidátom EPP na predsedu Komisie.

Deň po tom, ako nemecká posádka EPP lámala chlieb s von der Leyenovou, predseda skupiny Manfred Weber, ktorý bol na večeri, na stránkach denníka Berliner Morgenpost poznamenal, že strana má šťastie, že má dvoch silných kandidátov: von der Leyenovú a predsedníčku Európskeho parlamentu Robertu Metsolovú. To však zďaleka neznamená, že von der Leyenovú jednoznačne podporil.

Weberovo zaradenie konzervatívnejšej Metsoly je ozvenou rozhovorov v Bruseli.

“V okolí sú kandidáti ako Metsola, ktorí sa zdajú mať … podporu” menších európskych krajín, povedal diplomat EÚ.

 

Úskalia technokracie

Medzitým EPP potichu zapaľuje ohník pod zeleným regulačným programom von der Leyenovej.

Od konca minulého roka EPP – zastúpená v troch inštitúciách Parlamentu, Komisie a Rady EÚ, ktorá vystupuje v mene krajín EÚ – bojuje proti klimatickej legislatíve Komisie. Snažila sa zmariť reguláciu pesticídov a chemikálií, polemizovala s pravidlami, ktoré majú zvýšiť zodpovednosť podnikov za ich dodávateľské reťazce, a bránila požiadavkám na úsporu energie pri nových výrobkoch.

Ostatní, nenemeckí členovia EPP vidia, že propriemyselné, nemecké krídlo strany diktuje oveľa tvrdší postoj k zelenej dohode.

Reklama

“Manfred Weber a nemecká strana nám diktujú, čo máme robiť, a CDU sa už 10 rokov posúva správnym smerom,” povedal jeden z poslancov EPP s odkazom na von der Leyenovej kresťanskodemokratickú stranu. “Je to veľmi smutný pohľad.”

Predstavitelia EPP sa obávajú, že stredopravé politické inštinkty von der Leyenovej pohltila bruselská mašinéria tvorby politiky riadená konsenzom a obrovská byrokracia Komisie, ktorá sa pre von der Leyenovú môže stať príťažou.

Digitálny summit v Estónsku
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

“Všetci zabúdajú byť politickí… Je to realita, ktorej čelí Brusel,” povedal pre POLITICO generálny tajomník strany EPP Thanasis Bakolas.

Nemecký europoslanec Ehler obviňuje Komisiu z toho, že zo Zelenej dohody urobila “najväčší regulačný pokus v histórii”. On a ďalší konzervatívci presadzujú verziu Zelenej dohody, ktorá by bola ústretovejšia voči priemyslu.

A najmä tí, ktorí navrhujú stratégiu kampane EPP pre voľby v roku 2024, tento tlak podporujú.

Reklama

“Musíme povedať ‘basta’. Zabudnite na túto byrokraciu,” povedal Bakolas, ktorý bude zohrávať kľúčovú úlohu pri tvorbe straníckych správ. “Postoj EPP k Zelenej dohode nie je náhlym odmietnutím iniciatívy ako celku,” dodal. “Peniaze, politiky, dobré úmysly sú tu – ale máme pred sebou dlhú cestu, aby boli politiky také účinné, ako chceme.”

 

Rozdelenie komisárov

Takéto rozpory zasahujú aj na územie samotnej von der Leyenovej, do Európskej komisie.

Dvaja vysokopostavení predstavitelia Komisie pre POLITICO uviedli, že medzi 27 komisármi narastá konflikt v súvislosti so Zelenou dohodou, pričom komisári z EPP sa snažia zablokovať zelené právne predpisy, ktoré sú vnímané ako zaťažujúce pre podniky. Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorý pochádza z Francúzska a nie je členom EPP, sa tiež postavil proti určitým ekologickým snahám, čo sa v Bruseli všeobecne považuje za pokus o získanie pozície na najvyššom poste.

“Z politického hľadiska… je to ťažké,” povedala nedávno v Davose pre POLITICO komisárka pre finančné služby Mairead McGuinnessová. “Začínam od niektorých počúvať, že je toho veľa, že je to príliš ťažké, že musíme byť opatrní, aby sme neboli pre spoločnosti záťažou,” povedala v súvislosti so svojou prácou v oblasti udržateľných financií. “A samozrejme, musíme ich počúvať, pretože konkurencieschopnosť je teraz naozaj vysoko v programe.”

Reklama

Výkonný podpredseda Frans Timmermans, socialistický komisár, ktorý dohliada na Zelenú dohodu (a potenciálny rival von der Leyenovej), musel “zubami-nechtami” bojovať za to, aby sa niektoré časti balíka, najmä v oblasti chemických látok a iných environmentálnych dokumentov, úplne nezrušili, uviedol jeden z predstaviteľov Komisie.

“Pre EPP nie je dôležité, ako veľmi to pomôže udržateľnosti a budúcemu rastu Európy, pokiaľ teraz udržíte priemysel nad vodou,” povedal úradník, ktorý nebol oprávnený hovoriť do záznamu.

McGuinness, ktorého írska strana Fine Gael je súčasťou EPP, o rozkole povedal: “Ideológia a pragmatizmus tu musia nájsť správnu rovnováhu.”

Hovorcovia von der Leyenovej na žiadosť o komentár nereagovali.

Medzitým sa zdá, že lobistické úsilie zabrzdiť ekologické ambície Komisie a viac načúvať priemyslu má vplyv na tichý posun.

Vysokopostavený úradník Komisie, ktorý tiež nebol oprávnený hovoriť verejne, poukázal na rozhodnutie odložiť kroky na boj proti ekologickému marketingu v rámci balíka o obehovom hospodárstve, ktorý bol oznámený v novembri minulého roka a ktorý je kľúčovou súčasťou programu Komisie Fit for 55.

“Vzhľadom na vtedajšie protivetry sa to považovalo za príliš politicky sporné,” povedal úradník pre POLITICO. “Nakoniec sa však v marci opäť zaradí do programu. Kľúčom k úspechu pre von der Leyenovú a jej tím je teraz vybrať si správnu chvíľu.”

Reklama

Keďže von der Leyenová sa pokúša nájsť rovnováhu – zachovať svoje ekologické záväzky bez toho, aby pôsobila príliš proti podnikaniu -, propriemyselné hlasy sú presvedčené, že sa mení a venuje viac pozornosti potrebám podnikov a priemyslu než bezhlavému náhleniu sa na základe ekologických ideálov.

Peter Leise, nemecký poslanec EPP, ktorý v Európskom parlamente viedol prácu na viacerých klimatických dokumentoch, loboval za odstránenie byrokracie, aby spoločnosti mohli ľahšie investovať do čistých technológií. To bola kľúčová časť toho, čo von der Leyenová uviedla vo svojom novom európskom priemyselnom pláne, o ktorom budú tento týždeň rokovať vedúci predstavitelia.

“Ona počúva,” povedal Leise.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali