Cirkvi navrhli, aby sa z pokút televíziám financovala kvalitná produkcia

Cirkvi navrhli, aby sa z pokút televíziám financovala kvalitná produkcia

 Bratislava 17. októbra (TASR/HSP/Ilustrácia:HSP)  

 

KBS a ECAV sú proti vulgárnosti v médiách, čo ohrozuje najmä deti a mládež 

Na dnešnej moderovanej diskusii na pôde rezortu kultúry venovanej téme – “Kde sú hranice tolerancie nekultúrnych programov v celoplošných komerčných médiách” vystúpil aj hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik. Pripomenul otázku prevencie vysielania takýchto programov v uvedených médiách a právo spoločnosti, osobitne rodín, na morálnu výchovu svojich detí.

Reklama

Ako informuje Tlačová kancelária KBS (TK KBS), Kováčik poukázal okrem iného na neprimerane nízke pokuty, ktoré sa v súčasnosti udeľujú za porušenie predpisov. Napriek možnosti udeliť pokuty podstatne vyššie, udeľujú sa len symbolické pokuty okolo 5000 eur. Oproti minulosti je to skôr výsmech slušných občanov, povedal Kováčik. Zároveň navrhol, aby sa z pokút vytvoril fond, ktorý by slúžil na podporu výroby vhodných televíznych programov na základe grantového systému. Rovnako pripomenul, že cirkev prejavila záujem o kandidatúru člena KBS do Rady pre vysielanie a retransmisiu. Kandidát KBS sa zároveň uchádza o podporu iných cirkví a náboženských spoločností na Slovensku.

 

Reklama

Reality show ako prezentácia ponižujúceho sadizmu režisérov 

Konferencia biskupov Slovenska vydala stanovisko k vysielaniu programov, ktoré pošliapávajú ľudskú dôstojnosť, už v novembri roku 2005. Už vtedy katolícki biskupi poukazovali na to, že mnohé programy sú v rozpore so zachovaním základnej ľudskej dôstojnosti. “Ako vzor sa v nich predstavujú ľudia, ktorí dlhé týždne žijú v izolovanom prostredí, pričom nepracujú, častokrát plnia nezmyselné a ponižujúce príkazy režisérov. Umelo sa medzi nimi vytvára napätie a nevraživosť, útočí sa na ich citový život. Psychické problémy niektorých jednotlivcov sú zneužívané s jediným zámerom získať čo najvyššiu sledovanosť a tým dosiahnuť enormný zisk”, upozornili členovia KBS.

 

Deti potrebujú iné témy ako reklamy či avíza na bezduché relácie 

Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) Miloš Klátik vo vyjadrení zverejnenom dnes na stránke tejto cirkvi uvádza, že demokracia v spoločnosti neznamená slobodu v zmysle anarchie, ktorá by dovoľovala prekračovať hranice prípustného.

Reklama

“Morálne normy vychádzajúce z Božích zákonov, Božích prikázaní, boli vždy vlastné ľuďom kresťanského zmýšľania. No aj ľudia bez vyznania zachovávali určité etické normy a pravidlá etikety. V súčasnosti však pod tlakom bulváru mnohí menia svoje názory, svoju morálku a správanie, prispôsobujú sa “moderným trendom”. Zvykajú si na stále väčšiu mieru vulgárnosti či už v televízii, printových médiách alebo aj v bežnom živote”, konštatuje generálny biskup ECAV.

Za obzvlášť nebezpečný považuje M. Klátik dopad nekultúrnych programov na deti a mladých ľudí, ktorí sa veľmi ľahko dajú ovplyvniť. Televízie podľa neho v snahe získať si divákov uvádzajú nevhodné programy dokonca aj v popoludňajšom či podvečernom vysielaní, keď ich sleduje veľa detí. Počas celého dňa vysielajú avíza na tzv. reality šou a bezduché filmy, ktoré sa hmýria vulgárnosťami. “Naše deti a mladí ľudia však potrebujú úplne iné vzory”, povedal generálny biskup a apeloval na evanjelických duchovných aj neordinovaných členov cirkvi, aby prejavili svoj názor v tejto oblasti.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali