V katedrále sv. Víta sa rozlúčili s Karlom Gottom

V katedrále sv. Víta sa rozlúčili s Karlom Gottom

Praha 12. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

V katedrále sv. Víta na Pražskom hrade sa dnes konala zádušná omša za zosnulého speváka Karla Gotta. Bohoslužbu, ktorá sa začala o 11:00, slúžil pražský arcibiskup Dominik Duka a zúčastnilo sa na nej niekoľko stoviek pozvaných ľudí, medzi ktorými boli aj predstavitelia českej vlády, prezident Miloš Zeman a množstvo osobností kultúrneho života. Česká vláda na dnešný deň vyhlásila štátny smútok

Ivana Gottová, vdova po českom spevákovi Karlovi Gottovi stojí za rakvou s telesnými pozostatkami svojho zosnulého manžela po zádušnej omši v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade 12. októbra 2019 v Prahe

Spevákovu rakvu zdobila kytica bielych ruží a v jej blízkosti stála jeho čiernobiela fotografia a tiež štátna vlajka. Kardinál Duka okrem iného poďakoval Bohu za dar života, ktorým bol Gottov život. „Mal dar krásneho hlasu, umenie interpretácie a úsmev, ktorými napĺňal radosťou milióny poslucháčov doma i v zahraničí. Ľudia budú jeho piesne počúvať ešte roky,” uviedol a dodal, že Gott tiež pomáhal ľuďom a uznával hodnoty, ktoré robia ľudský život krásnym a bohatým. Úryvok z evanjelia prečítala speváčka Eva Pilarová.

Reklama

Lucie Bílá zaspievala pieseň Ave Maria a Eva Urbanová a Štefan Margita skladbu Panis angelicus od Césara Francka. Modlitby za Karla Gotta predniesli Dagmar Havlová a Jiří Bartoška a s príhovorom vystúpila Jiřina Bohdalová.

Na snímke český spevák Richard Krajčo, autor posledného hitu Karla Gotta, skladby Srdce nehasnou, ktorú česká legenda naspievala so svojou dcérou Charlottou Ellou po zádušnej omši za zosnulého českého speváka Karla Gotta v katedrále sv. Víta v Prahe 12. októbra 2019 Foto:TASR-Bohdan Kopčák

„S pokorou, úctou a trémou stojím na tomto magickom mieste, aby som sa rozlúčila s Karlom Gottom,” začala svoj príhovor Bohdalová. „Netrúfam si odhadnúť počet trúchliacich, ale viem, že k nim tiež patrím. Túto preťažkú úlohu mi pridelil sám Karel. Bol to on, kto rozhodol, že sa s ním budem lúčiť práve ja. Lúčenie s Karlom je ťažké, veľmi ťažké. Vedie cez potoky sĺz,” pokračovala a príhovor zakončila slovami: „Karel by mi neodpustil, keby som svoju reč aspoň trošku neodľahčila. Tak teda Karle, počítaj tam so mnou a drž mi miesto. Mám pre teba jeden naozaj skvelý židovský fór. Nech ti je zem ľahká, milujem ťa a nie som v tom sama. Tvoja Bohdalka.“

Reklama

Na liturgickom obrade, ktorý trval hodinu a pol, sa zúčastnili vdova Ivana, Gottove dcéry Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie a stovky pozvaných hostí. Medzi nimi bol prezident Zeman s manželkou Ivanou a dcérou Kateřinou, český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini, Gottovi priatelia, spolupracovníci, speváci, herci, športovci a ďalšie osobnosti verejného života.

Ivana Gottová, vdova po českom spevákovi Karlovi Gottovi stojí za rakvou s telesnými pozostatkami svojho zosnulého manžela po zádušnej omši v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade 12. októbra 2019 v Prahe Foto:TASR/AP-Petr David Josek

Po skončení obradu vyniesla čestná stráž rakvu so spevákovým telom a naložili ju do pristaveného pohrebného auta. V pozadí bil Zikmund, najväčší zvon v Česku, a katedrálou znela Gottova pieseň Už z hor zní zvon. Po naložení rakvy do auta začali okolostojaci tlieskať a Hradčanským námestím znela pieseň Srdce nehasnou, ktorú Gott naspieval s dcérou.

Nasledovať bude posledná rozlúčka so spevákom len za účasti najbližších v pražskom motolskom krematóriu.

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Pracoval ako vyučený elektromontér v ČKD a popri práci študoval spev na konzervatóriu. Preslávil ho angažmán v Divadle Semafor v prvej polovici 60. rokov. Neskôr spoluzakladal Divadlo Apollo, kde pôsobil do roku 1967. Počas kariéry vydal viac než 100 albumov. Účinkoval tiež vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964), Hvězda padá vzhůru (1974), Romance za korunu (1975), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) a jeho pokračovaní Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014) či v rozprávkach Z pekla štěstí 2 (2001) alebo Keď draka bolí hlava (2018). Gott je držiteľom 42 Zlatých slávikov, viacerých cien Týtý, Zlatých a Platinových platní a ceny Zlatá ihlica. Počas svojej speváckej kariéry absolvoval množstvo koncertov v Európe, USA, Kanade, Číne, Austrálii či Japonsku a hosťoval v stovkách televíznych šou doma aj v zahraničí. Zomrel 1. októbra vo veku 80 rokov.

V piatok sa prišlo do pražského Paláca Žofín rozlúčiť so zosnulým spevákom približne 49-tisíc ľudí. Rozlúčka vo Veľkej sále sa skončila asi desať minút pred polnocou.

Reklama

 

Najbližšia rodina sa s Gottom rozlúči v motolskom krematóriu v Prahe

Najbližšia rodina sa so spevákom Karlom Gottom rozlúči v sobotu popoludní v motolskom krematóriu, kam rakvu s jeho pozostatkami previezli po zádušnej svätej omši. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24 a portály Novinky.cz a iDNES.cz

Český kardinál Dominik Duka uvoľnuje cestu Gottovej manželke Ivane s dcérami do bočnej uličky za Katedrálou svätého Víta po tom, ako rakvu s telesnými pozostatkami zosnulého českého speváka Karla Gotta naložili do pohrebnej limuzíny Foto:TASR-Bohdan Kopčák

Rakvu na ceste z katedrály odprevádzali členovia spevákovej rodiny vrátane vdovy Ivany Gottovej a jeho štyroch dcér. Pohrebné vozidlo Gottove pozostatky do krematória previezlo okolo 13.00 h. Pri bráne podľa iDNES.cz čakalo asi 20 fanúšikov.

Na obrade v krematóriu sa podľa Novinky.cz zúčastnia len spevákovi najbližší. Zatiaľ nie je jasné, kam urnu s popolom Karla Gotta uložia. Ako o najpravdepodobnejšom mieste sa hovorí o Slavíne, najvýznamnejšom českom cintoríne na pražskom Vyšehrade, čo však rodina dosiaľ nepotvrdila.

Reklama

Spevák mal v sobotu pohreb so štátnymi poctami v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade. Omšu slúžil kardinál Dominik Duka, modlitbu predniesli herec Jiří Bartoška a bývalá prvá dáma ČR Dagmar Havlová a s prejavom vystúpila i herečka Jiřina Bohdalová. Obrad svojimi vystúpeniami obohatili speváci Lucie Bílá, Eva Urbanová Vojtěch Dyk a Štefan Margita.

Medzi stovkami smútočných hostí, ktorí dostali pozvanie na zádušnú omšu za zosnulého českého speváka Karla Gotta do katedrály sv. Víta v Prahe, bola aj Marika Gombitová či Vašo Patejdl (na snímke). V Prahe 12. októbra 2019 Foto:TASR-Bohdan Kopčák

Predseda Snemovne Vondráček navrhne, aby si poslanci Gotta uctili potleskom

Predseda českej Poslaneckej snemovne Radek Vondráček v sobotu oznámil, že na budúcotýždňovom zasadnutí poslancom navrhne, aby si pamiatku zosnulého speváka Karla Gotta uctili minútovým potleskom.

“Medzi poslancami na najbližšom rokovaní nenavrhnem minútu ticha za Karla Gotta, ale minútu potlesku, ktorý ho sprevádzal celý život a verím, že nikdy nestíchne”, napísal Vondráček na Twitteri.

Predseda snemovne sa v sobotu spolu s ďalšími osobnosťami z oblasti politiky a kultúry zúčastnil na zádušnej svätej omši pri príležitosti pohrebu populárneho speváka. Omša v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa skončila krátko po 12.30 h. Najbližšia rodina Karla Gotta vrátane vdovy Ivany Gottovej a jeho štyroch dcér sa s umelcom popoludní rozlúčila v motolskom krematóriu.

Historik Jaroslav Šebek sobotňajšiu rozlúčku v katedrále označil za veľmi dôstojnú, napísal server iDNES.cz. “Myslím, že veľmi dobre dopĺňala spontánne lúčenie v piatok na Žofíne,” uviedol Šebek na Twitteri. Približne 49.000 ľudí prišlo v piatok počas dňa do paláca Žofín, kde sa konala rozlúčka pre verejnosť.

“Bola to krásna rozlúčka, myslím, že Karel Gott, na ktorého mám množstvo spomienok, zostane v našich srdciach,” povedala v sobotu herečka Zlata Adamovská, ktorej vyjadrenia priniesol server Novinky.cz. Podľa jej manžela Petra Štěpánka odišla neuveriteľná legenda. “Republika sa naraz zastavila a ľudia sú k sebe milší. A tak by to malo byť,” povedal.

Operná speváčka Eva Urbanová ešte pred omšou povedala, že Gott bol veľký profesionál a fascinoval ju svojou neskutočnou pokorou.

Zosnulého umelca si ľudia môžu až do nedeľnej polnoci uctiť na pietnom mieste v Kinského záhrade v pražskej štvrti Smíchov.

Fanúšikovia zosnulého českého speváka Karla Gotta na 3. nádvorí Pražského hradu sledujú na veľkoplošnej obrazovke priamy prenos zádušnej omše. V pozadí štátna vlajka stiahnutá na pol žrde a smútočná čierna zástava. Sobota bola v Česku vyhlásená dňom štátneho smútku. V Prahe 12. októbra 2019 Foto:TASR-Bohdan Kopčák

Danko: Karel Gott mal aj obrovský talent spájať

Reklama

Verejnú rozlúčku s česko-slovenským Maestrom na Pražskom hrade celebroval pražský arcibiskup Dominik Duka. Šéfovi parlamentu sa dostalo tej cti, že počas pietnej omše sedel medzi českou politickou špičkou.

Karel Gott bol jedinečným talentom, ktorý zasiahol a inšpiroval niekoľko generácií. Na jeho tvorbe podľa vlastných slov vyrastal aj Andrej Danko. “Karel Gott ľudí nerozdeľoval, on ich spájal. Spájal nielen susedov, ľudí rôzneho politického presvedčenia, ale aj národy. Bol to Čecho-Slovák telom aj dušou. Asi neexistuje človek, ktorý by ho nemal rád. Jeho charakteristickými črtami boli najmä pokora a ľudskosť. V tejto chvíli by sme sa mali len ukloniť a poďakovať sa za jeho lásku a dobrotu, ktorú všetkým celý život dával. Bude nám veľmi chýbať, ale jeho bohatá tvorba ho udrží nažive naveky,” povedal počas krátkeho mediálneho brífingu po pohrebe Andrej Danko.

Karlovi Gottovi bude z iniciatívy predsedu parlamentu venovaná aj zádušná svätá omša v novo-otvorenej kaplnke na Bratislavskom hrade, ktorá sa bude konať v nedeľu o 15-tej hodine.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali