Kamenický: Zrušenie bankového odvodu sa zvrhlo na marketingové divadlo Igora Matoviča. Aké sú fakty?

Kamenický: Zrušenie bankového odvodu sa zvrhlo na marketingové divadlo Igora Matoviča. Aké sú fakty?

Bratislava 23. júna 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,SITA/Úrad vlády SR)

 

Ministerstvo financií sa dohodlo s bankami. Podpísalo so Slovenskou bankovou asociáciou spoločné memorandum o tom, že banky už nebudú musieť platiť bankový odvod. Namiesto toho ministerstvo vytvorí zo svojich prostriedkov tzv. Rozvojový fond Slovenska

Na snímke Ladislav Kamenický

Vyjadrenie bývalého ministra financií SR Ladislava Kamenického (Smer-SD) k uvedenej dohode Ministerstva financií s bankami v plnom znení:

Reklama

Milí priatelia,

čakali sme, čakali, až sme sa dočkali. Igor Matovič dnes s pompou oznámil spolu s bankami úžasný plán, ako zrušenie bankového odvodu zachráni živoriacu slovenskú ekonomiku. Z doteraz odvedených peňazí na bankový odvod vytvorí tzv. Rozvojový fond Slovenska vo výške 1 mld. eur a banky nalejú do ekonomiky dodatočných 1,5 mld. eur (0,5 mld. eur na štátne projekty a 1 mld. eur pre ľudí a firmy). Prípitok vodou s bankármi bol trápny happy end tohto predstavenia. A teraz k tomu, čo sa na tlačovej besede nepovedalo:

Reklama

1. Najskôr chcem povedať, že pre mňa ako exministra financií je tiež prvoradým záujmom, aby sme mali zdravý finančný sektor a banky. O tom, že sa slovenským bankám darí, svedčí aj fakt, že zisky bankám pravidelne rástli a za posledné desaťročie mali v roku 2019 najvyšší zisk (hrubý zisk: 804 miliónov, čistý zisk: 636 miliónov eur), a to už aj po odrátaní bankového odvodu. Treba tiež pripomenúť, že štát na začiatku milénia slovenské banky ozdravil, čo nás všetkých stálo gigantických 11 % HDP.

2. Vláda mohla jednoducho zrušiť tohtoročné navýšenie bankového odvodu a nemusela podpisovať pred kamerami žiadne memorandá. Tento rok mala vláda získať z bankového odvodu 300 miliónov eur. Zrušením bankového odvodu od 1. júla 2020 sa minister financií pripravil v tomto roku o 150 mil. eur a v budúcnosti každoročne o 300 mil. eur v prospech bánk. Stále budeme tvrdiť, že nemáme peniaze pre seniorov na trináste dôchodky?

3. Banky pravidelne zvyšujú svoje poplatky (v roku 2019 narástli výnosy z poplatkov bánk o 14 %) a najčastejším argumentom bánk pre opodstatnenosť ich zvyšovania je práve bankový odvod. Prečo vláda Igora Matoviča nedohodla so zrušením bankového odvodu aj zníženie poplatkov pre občanov slovenska?! Na to sa už akosi pozabudlo!

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Poďme si rozobrať, čo sa vlastne dohodlo:

a) Igor Matovič sa na tlačovke tváril, akoby Slovenská republika nemala ani groš (prepáčte, „mala prázdnu špajzu“ 🙂 ) a bez slovenských bánk je úplne stratený? Pravý opak je pravdou. V tomto roku doteraz predala vláda, väčšinou zahraničným investorom, štátne dlhopisy za 8,5 mld. eur a štátne pokladničné poukážky za 3,4 mld. eur. Takto vláda získala v hotovosti skoro 12 miliárd eur! Samozrejme, za cenu zvyšovania verejného dlhu. Len pre porovnanie, v roku 2019 a aj v roku 2018 štát takto získal len 3 mld. eur v hotovosti. Takže nie „špajza je prázdna“, ale „silá sú plné“, a to „na prasknutie“! A to už nebudem hovoriť o miliardách eur, ktoré poskytne Slovensku EÚ formou grantov a pôžičiek.

Reklama

b) Prečo potom Igor Matovič potrebuje pre štát ešte aj pôžičky za pol miliardy od slovenských bánk? Nepotrebuje, ale musí národu marketingovo predať, prečo bankám ustúpil a banky na tom ešte zarobia! Igor Matovič má peňazí dosť a skôr má problémy s prípravou projektov, ktoré pri schopnostiach tejto vlády určite nebudú v potrebnom množstve a načas. Na to majú banky únikovú klauzulu, že svoj záväzok splnia nákupom štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok. Takto sa to pravdepodobne aj skončí. Pritom štátne dlhopisy môžeme predať na medzinárodných finančných trhoch a na to slovenské banky nepotrebujeme. Kruh sa uzavrel, nejde o nič iné, ako o lacný marketing!

c) Z peňazí vybraných na bankový odvod chce Igor Matovič vytvoriť tzv. „Rozvojový fond Slovenska“ vo výške 1 mld. eur na rôzne štátne projekty. Síce pekná myšlienka, ale opäť marketing. Ako som už písal, vláda môže na prioritné projekty použiť ktorúkoľvek z tých miliárd, ktoré má k dispozícii, a ani to nemusí mať marketingový názov. Bankový odvod mal slúžiť ako rezerva na sanáciu bánk v prípade, že sa dostanú do problémov. Tento vankúš už teda viac nebude existovať. Som zvedavý, čo sa stane, ak sa banky dostanú do problémov. Musíme len všetci veriť, že banky nebudú žiadať štát, aby ich zachraňoval! To sme tu už raz mali a zaplatili sme to všetci!

d) Na bankovom odvode sa doposiaľ vybralo 1,261 mld. eur. Ak pôjde 1 mld. na Rozvojový fond Slovenska, zostáva ešte 261 mil. eur – na to sa akosi na tlačovej besede zabudlo. Podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) pôjde približne 150 mil. eur na doplnenie zdrojov Fondu ochrany vkladov a približne 80 mil. eur z vyzbieraných zdrojov má doplniť zdroje národného fondu. Zabudlo sa na to asi zámerne, lebo takto vlastne vláda zaplatí za banky odvody do týchto fondov, inak povedané, vláda vráti bankám vyše 230 mil. eur z doteraz vybraného bankového odvodu. Svedčí o tom aj informácia, že na toto bude musieť vláda vybaviť výnimku zo štátnej pomoci v Bruseli (rozumej pomoc štátu bankám).

e) To, že sa slovenské banky zaviazali neodvádzať všetky svoje zisky do zahraničia, by mala byť podľa mňa samozrejmosť a nie niečo, na čo je treba podpisovať memorandum. Finančná stabilita bánk je možná len vtedy, ak budú svoje zisky používať aj na tvorbu svojho kapitálu.

Záver: V tejto hre budú víťazmi opäť banky a na občanov Slovenska sa vláda opäť vykašlala. Veď tak ako zvyčajne!

Reklama

Ladislav Kamenický

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali