K. JANEČEK: Na Slovensku ešte nevnímajú korupciu ako niečo, čo ničí krajinu

K. JANEČEK: Na Slovensku ešte nevnímajú korupciu ako niečo, čo ničí krajinu

Bratislava 17. marca (TASR) – Český podnikateľ, pedagóg a filantrop Karel Janeček založil pred 18 rokmi spoločnosť, ktorá sa postupne stala najväčším obchodníkom na londýnskej burze, kde je v súčasnosti oficiálnym tvorcom trhu. Vďaka svojmu podnikaniu zarobil viac ako miliardu českých korún. Ako sám hovorí, hromadiť ich či investovať ich do stále väčšieho domu, luxusnejšieho auta a cenností ho nikdy nenapĺňalo. A tak svojimi financiami rozhýbal v Českej republike Pozitívnu evolúciu, ktorej cieľom je zlepšenie spoločenskej klímy a presadenie morálky a etiky ako určujúcich princípov správania sa spoločnosti. V seriáli TASR Osobnosti, tváre myšlienky sa rozhovoril o tom, ako túto zmenu možno docieliť. Napríklad prostredníctvom boja proti korupcii, ktorým sa Janeček stal známym v širokej spoločnosti.

– V týchto dňoch sú to dva roky, čo ste s podnikateľom Stanislavom Bernardom a hercom Janom Krausom založil Nadačný fond proti korupcii. Ako ste zatiaľ s jeho činnosťou spokojný?-

Ja som veľmi spokojný, dokonca musím povedať, že činnosť fondu predčila moje očakávania. Nielen upozornením na konkrétne kauzy, ale fond prispel celkovo k tomu, že sa v  ľuďoch prebudil pocit, že korupciu a podobné veci nemusia tolerovať. Podarilo sa nám dosiahnuť, aby široké spektrum spoločnosti a nie iba jeho intelektuálna vrstva jednoznačne odsudzovali korupciu a uvedomovali si jej nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Reklama

– Na Slovensku je to povedomie podľa vás rovnaké? –

Reklama

To nemôžem relevantne zhodnotiť, no podľa toho, ako som sa s niektorými ľuďmi bavil, na Slovensku ľudia ešte neprisudzujú dostatočnú vážnosť problému, ktorý tvorí korupcia. Nevnímajú ju všeobecne ako niečo, čo naozaj ničí a degeneruje krajinu. V tom je myslím si, Česko už trochu ďalej.

-Je podľa vás potrebné, aby v Česku i na Slovensku vznikali takéto občianske iniciatívy, ktoré pomáhajú a istým spôsobom aj suplujú činnosť štátnych orgánov, ktoré majú za úlohu bojovať proti korupcii?-

Reklama

Určite a podľa môjho názoru je to vôbec podmienka celkovej zmeny, lebo nejde iba o korupciu, ale o vykorenenie toho, čoho je korupcia dôsledkom. Občianska spoločnosť je v tomto prípade kľúčová stránka demokracie, je extrémne dôležitá. Je to úplne naopak, ako hovoril exprezident Klaus, ktorý sa vyjadroval, že nie občianska spoločnosť, ale len volení zástupcovia majú rozhodovať a hovoriť do vecí. Nám sa však našťastie aj v tomto smere podarilo dokázať, že akonáhle sú ľudia schopní postaviť sa za svoju vec, veci sa môžu meniť k lepšiemu.

-O exprezidentovi Klausovi hovoríte ako o jednom z najväčších škodcov, ktorí ublížili Českej republike, verejne pranierujete a zlodejmi (ľuďmi páchajúcimi nekalé činy) nazývate viacero špičkových politikov. Nebojíte sa o seba?-

No uvedomujem si, že isté riziká sú, ale nebojím sa. Viem totiž, že to čo robím, chcem robiť a robím to z vnútorného presvedčenia. A keď sa človek pre takéto niečo rozhodne, už sa nemá zmysel báť, pretože aj tak máte v sebe presvedčenie, že konáte správnu vec a že je to poslanie, ktoré máte nasledovať.

Reklama

-Čo vás osobne priviedlo na boj proti korupcii, kde nastal ten impulz?-

Som človek, pre ktorého je jednou z najdôležitejších hodnôt spravodlivosť. Neznášam nespravodlivosť. Z toho vlastne vzišlo rozhodnutie aktívne bojovať proti korupcii ako jednej z najväčších nespravodlivostí v spoločnosti. Bol to dôsledok mojich pocitov, ktoré som mal, keď som sa pred pár rokmi začal zaujímať o stav vecí verejných a  následných zistení ako spoločnosť neefektívne funguje na základe korupcie, ktorú ju nahlodala. Rozhodol som sa preto niečo urobiť.

-Dá sa povedať, že rozlišujete horšiu a lepšiu (miernejšiu) formu korupcie?-

Nie, je len potrebné zadefinovať korupciu – mnoho ľudí si zamieňa korupciu s úplatkom – úplatok nemusí byť korupcia. Korupcia je činnosť jednotlivca, ktorý zastupuje tretiu osobu, fyzickú alebo právnickú, a svojím konaním, z ktorého má vlastný prospech, tejto tretej osobe škodí. Na druhej strane, úplatok nemusí byť teoreticky škodlivá vec, niekto môže dať úplatok, aby niečo zachránil. Je to preto potrebné rozlišovať. Korupcia je najhoršia forma úplatku.

-Takže s úplatkami ako takými nemáte problém? Myslíte si aj vy, že už aj tak sme naučení "neprísť s prázdnou rukou", ak chceme o niečo požiadať, alebo niečo vybaviť?-

Reklama

To nehovorím, úplatky neobhajujem, ak niekto dáva alebo prijíma úplatky, môže ľahšie skĺznuť k naozaj korupčnému konaniu. Len sa usilujem vysvetliť, že ak niekto dá fľašku lekárovi, aby venoval väčšiu starostlivosť rodinnému príslušníkovi, ktorého má lekár operovať, nie je to korupcia. A je o tom treba hovoriť, lebo si myslím, že práve toto tí zlodeji, ktorí sa dopúšťajú najhoršej korupcie, usilujú relativizovať. Usilujú sa bagatelizovať tento problém a korupciu porovnávajú s tým, ak si niekto prilepší tak, že ukradne tehlu zo stavby. Ale to tak nie je, korupcia nie je drobná zlodejina. A hlavne nepatrí do spoločnosti – korupcia spoločnosť degeneruje.

-Svet bohatých ľudí, medzi ktorých patríte aj vy sa však automaticky v našej spoločnosti vníma s korupciou a klientelizmom. Nemáte problém ľudí presvedčiť o svojich úmysloch potrieť korupciu a zmeniť spoločnosť celkovo k lepšiemu, ak o vás zároveň ľudia vedia, že ste si v podnikaní zarobili viac ako miliardu korún? Nestretávate sa s pochybnosťami, či si náhodou aj ten Janeček k bohatstvu nepomohol?-

S nedôverou, že by som bol zapletený do korupcie, to nie. Ale máte pravdu, že ten pohľad na bohatých ľudí je vedený predsudkami. Prakticky všeobecný názor, ktorý tu v našom teritóriu panuje je, že keď je niekto bohatý, musí byť zlý. Aj ja som sa už o sebe dopočul množstvo klamstiev a vykonštruovaných obvinení. To ma nepríjemne prekvapilo, bolo to priznám sa horšie, ako som čakal.

Reklama

-Ako vás teda podľa vášho názoru ľudia vnímajú teraz? Ako biznismena, ktorý zarobil "ťažké prachy" alebo ako filantropa, ktorý investuje zarobené peniaze do dobročinných akcií?-

Ja verím tomu, že je to to druhé. Neviem, či ma majú priamo za filantropa, skôr za človeka, ktorý sa usiluje o pozitívnu zmenu v spoločnosti. Ešte pred pol rokom by som si netrúfol povedať, ale myslím si, že dnes to už povedať môžem.

Reklama

– Vy ste pred rokom urobili matematický odhad morálky českej spoločnosti. Každému človeku ste podľa toho, ako sa slušne správa, priradili číslo od 0 po 1 s tým, že 0 znamená zlodeja, amorálneho človeka bez hodnôt, ktorý pácha zlo a 1 naopak označuje ideálnu bytosť, ktorá sa správa eticky a morálne. Zatiaľ čo obyčajní ľudia vyšli dobre a dostali číslo od 0,7 – 0,8 , politikom ste priradili iba 0,3. Myslíte si, že model slovenskej spoločnosti by dopadol rovnako?-

Myslím, že áno.

-V prípade tých politikov to naozaj vidíte tak čierne?-

Musím sa priznať, že od tej doby som to číslo u politikov poopravil a upravil k lepšiemu oproti prvému odhadu. Najmä ak ide o senát, ale pri aj poslaneckej snemovni som prišiel na to, že väčšinu ľudí netvoria zlodeji, ale sú to skôr slabí ľudia bez odvahy poukázať a postaviť sa tomu zlému. Skôr sú to teda sluhovia – tí, ktorí síce nepáchajú zlo ako zlodeji, ale mu buď prisluhujú, alebo proti nemu nič nerobia a mlčky ho trpia.

Reklama

-Tvrdíte, že práve to, že sú pri moci takýto ľudia, generuje aj neduhy, medzi ktoré patrí nespravodlivosť a korupcia. Jednou z ciest, ako to zmeniť je vymeniť týchto ľudí za naozaj rešpektované osobnosti. To by mala zariadiť vami proklamovaná zmena volebného systému. Dá sa to však táto zmena presadiť, keď o nej majú rozhodnúť práve politici, ktorých radíte medzi zlodejov a sluhov?-

Som presvedčený, že sa to urobiť dá. Je potreba vytvoriť networking, spoluprácu férových pozitívnych zmýšľajúcich ľudí. Vytvoriť občiansku platformu, ktorá sa postaví za kultiváciu občianskej spoločnosti a za potrebu nastavení pravidiel, ktoré budú meniť systém k lepšiemu – jedným z príkladov je volebný systém. Musí to ísť cestou zdola, samozrejme demokratickou cestou. Buď tlakom občianskej spoločnosti na súčasných politikov, alebo založením novej politickej strany.

-V tej budete aj vy?-

Nie, platí, že ja do politiky vstupovať nemienim.

Reklama

-Súčasťou vytvárania občianskeho hnutia, ktoré sa zasadí o zmenu v spoločnosti je vaša iniciatíva Pozitívna evolúcia. Súčasťou jej aktivít bolo jesenné turné po 13 českých mestách, kde ste diskutovali so študentmi i obyvateľmi miest. Aký máte z týchto stretnutí výstup a pocit?-

Vynikajúci, bolo to super. Uvedomujem si, že tí ľudia, ktorí na stretnutia prišli prišli cielene, pretože sú týmto myšlienkam naklonení, ale aj tak je to bolo pre mňa príjemné prekvapenie, myslel som si že to bude viac kontroverzné. Utvrdil som sa v tom, že ľudia sú už „ready“ naozaj nastavení na obrodu spoločnosti . Naším prvoradým cieľom v rámci Pozitívnej evolúcie je preto vytvorenie systému spolupráce, networkingu, pre pozitívne zmýšľajúcich a férových ľudí. Myslím, že stačí iba malý impulz, aby sa ten proces rozbehol.

-Nebude to teda podľa vás beh na dlhú trať – zmeniť spoločnosť a jej zmýšľanie?-

Reklama

Nie, naopak, pôjde to oveľa rýchlejšie, ako si väčšina ľudí myslí. Ja verím tomu, že sa nám podarí dosiahnuť stav, že sa ľudia budú riadiť vlastnými pozitívnymi hodnotami.

Rozhovor s Karlom Janečkom je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v rámci ktorého prináša TASR každý týždeň rozhovory, fotografie a videá osobností slovenského, európskeho i svetového politického, spoločenského, ekonomického, športového a kultúrneho života.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali