Jedinečné Bordeaux: Starí Rimania, Atlantik, rieka Garonne, víno, Aquitania

Jedinečné Bordeaux: Starí Rimania, Atlantik, rieka Garonne, víno, Aquitania

Bordeaux 6. augusta 2019 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)

 

To všetko a ešte oveľa viac je toto kúzelné mesto. Leží takmer na brehu Atlantiku, len 40 kilometrov od neho a je hlavným mestom prastarej Aquitánie – teraz francúzskej provincie, ktorá bola voľakedy aj kráľovstvom, a to v 8. storočí. Je najvýznamnejším mestom juhozápadného Francúzska a rozprestiera sa na oboch brehoch veľrieky Garonne, ktorá je podstatne širšia ako Dunaj v Bratislave i ako Rýn v Düsseldorfe

Ilustračné foto

Keď som ju po prvý krát uzrel, bol som uchvátný a prekvapený jej mohutnosťou a jej facinujúcou krásou. Žiadna iná veľrieka v Európe ma tak neočarovala ako Garonne. Jej tok sa každý deň obráti pod vplyvom prílivu na Atlantiku. Je to skvelé divadlo pozorovať z veľkolepého starého mostu Pont de Pierre (ktorý má veľmi neobyčajnú históriu) ako prílivové vlny Atlantiku postupne premáhajú jej silny prúd, až ho napokon premôžu a vody rieky tečú na niekoľko hodín naspäť, odkiaľ prišli. Pozorovať z mosta boj prílivu s tokom rieky – čo trvá dobrú polhodinu – je fascinujúcim zážitkom. Oba proti sebe bojujúce prúdy vytvárajú stále nové a nové obrovské zvírenia a krútňavy a rôzne divoké prúdnice tisicok rôznych tvarov.

Reklama

Garonne je unikátna aj v tom, že hneď za Bordeauxom sa do nej vlieva Dordogne, ktorá je rovnako obrovská. Preto Francúzi, aby neukrivdili ani jednej z nich, si povedali, že po ich sútoku už neexistuje ani jedna z nich, ale to, čo tečie ďalej, je akoby nová rieka a nazvali ju Gironde. Tá potrebuje ešte 70 kilometrov, aby sa vliala do Atlantiku. Jej ústie má plochu 685 štvorcových kilometrov a je najväčšie v Európe. Zároveň je jedinečnou prírodnou rezerváciou.

Mesto fascinuje mnohým a jedným z toho je jeho prastará história. Bordeaux patrí k tým európskym mestám, ktoré majú veľmi starú históriu. Je staršie ako Paríž, Kolín n.R., i ako Trier, ktorý bol istý čas hlavným mestom Západorímskej Riše.

Reklama

Mesto na Garonne má približne 2 300 rokov a založili ho, podobne ako aj Paríž, Kelti a v prvých storočiach nášho letopočtu ho postupne ovládli a budovali Rimania a Frankovia.

Bordeaux počas svojej dlhej histórie menilo viackrát „svojho pána a svoju štátnu príslušnosť“ – čo je u významných miest dosť bežné. Niekoľko storočí patrilo aj Angličanom.

Čo však nie je bežné, to sú jeho skvelé a výnimočné vína. Patria nielen k najlepším francúzskym, ale k najlepším vínam na svete. Bordeaux má najväčšiu súvislú vinohradnícku oblasť vysokokvalitných vín. Je v nej okolo 3000 veľkých vinohradov, ktoré sa nazývajú Chateaux a produkujú svetoznáme vína. Najznámejšie sú suché červené vína.

Až od polovice 15. storočia patrí mesto natrvalo do Francúzska. Vďaka svojej strategicky významnej polohe a predovšetkým zásluhou dôležitosti ako významná križovatka obchodných a dopravných spojení, prežívalo už v antike i stredoveku fakticky trvale hospodársky i kultúrny rozmach. Peniaze prúdili do mesta najmä vďaka jeho znamenitým vínam, ktoré priniesli a kultivovali Rimania a v neposlednom rade ťažilo Bordeaux z toho, že vlastnilo veľký námorný prístav. Rimania nazývali mesto Burdigala a spravili z neho hlavné mesto Aquitanie (Akvitánsko).

Aquitania je o niečo menšia ako Slovensko – má 41 000 kvadrátnych kilometrov a 3,3 milión obyvateľov. Rimania obsadili toto územie v 1.storočí p.n.l., keď ho dobyl Július Cézar a zriadil tam rímsku provinciu Gallia Aquitania. Bola oveľa väčšia ako dnešná Aquitania – siahla na sever až po rieku Loire. Domorodé obyvateľstvo – čiastočne keltského a baskického poôvodu – bolo romanizované a prebralo aj reč Rimanov.

Reklama

Keď tam prišli Rimania po prvý raz, tak na mieste dnešného Bordeaux bola len neveľká keltská osada. Okolie bolo veľmi močaristé, ale Rimanom sa pozdávalo a keďže boli vynikajúci stavitelia a ich inžinieri vedeli vysušovať močiare, tak sa rozhodli, že tam vybudujú mestskú kolóniu, a to už bol základ neskoršieho veľkolepého prekvitajúcho mesta. V jeho názve je však navždy zadokumentované, že vzniklo takpovediac v močaristých vodách.

Prastaré aquitánske slovo bard znamenalo močiare – močaristú pôdu – a eaux je vo francúzštine plurál pre vodu, a tak poeticky a ľúbozvučne znejúci názov Bordeaux (výslovnosť – Bordó) neznamená nič iné ako močaristé vody. Pôvodný názov mesta teda znel Bordigala.

V meste cítiť blízkosť Španielska i území Baskov a vždy v ňom možno stretnúť množstvo Španielov i Baskov. Juhoameričanov veľmi zaujíma táto časť juhozápadnej Európy, a to tak politicky, kultúrne, ako aj historicky. Napríklad Argentínčania, predovšetkým los Porteňos, tak sa v Argentíne nazývajú obyvatlia Buenos Aires, milujú Francúzsko veľmi a svoje hlavné mesto pokladajú za Paríž južnej Ameriky.

Bordeaux má aj veľa nádherných katedrál a jeho stredoveké štuktúry sú výborne zachovalé. Jeho čaro zvyšuje aj blízkosť k Atlantiku a jeho obyvatelia s obľubou navštevujú 10 000-ový nádherný Arcachon, ležiaci na jeho brehoch. Považujú ho za svoje atlantické predmestie.

Navštívil som Arcachon viackrát a bol som uchvátený všetkým, čo ponúkal. Je skvele vybudovaný a ponúka nádhernú prírodu. Leží v objatí krásnych lesov i rozľahlých piesočných dún, ktoré sú skutočnou raritou na európskom kontinente.

Reklama

 

Roman Bednár

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali