Je po jasnom trojitom zamietnutí Národnou radou s Istanbulským dohovorom na Slovensku naozaj koniec?

Je po jasnom trojitom zamietnutí Národnou radou s Istanbulským dohovorom na Slovensku naozaj koniec?

Bratislava 29. februára 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Národná rada je najvyšší orgán zastupiteľskej demokracie na Slovensku, už jej prvé rozhodnutie o Istanbulskom dohovore bolo zaväzujúce aj pre prezidentku. Tá však stále nekoná a z opozície sa dokonca ozývajú hlasy, že nová moc, ktorá príde po voľbách, bude môcť dokument prijať. Ako to teda vlastne je?

Na snímke Anton Chromík

V uplynulých dňoch parlament, už po tretíkrát, rozhodoval o postoji Slovenska k Istanbulskému dohovoru. A opäť, už po tretíkrát, sa jasnou, ústavnou väčšinou vyjadril proti jeho prijatiu, napriek tomu, že niektorí poslanci bojovali ako levy, hľadali všetky možné procedurálne prekážky, aby sa schôdza Národnej rady ani neotvorila a Istanbul nebol zastavený.

Reklama

Hlasovanie bolo tiež festivalom pokrytectva v podaní niektorých „kresťanov“, ktorí so škrípajúcimi zubami, súc pod tlakom sobotňajších volieb, vedomí si toho, že hlasovanie sa naozaj nebude dať oddialiť, voľky-nevoľky museli odmietnutie dohovoru podporiť, navzdory svojim liberálnym chúťkam (ako kto hlasoval, to si môžete pripomenúť TU).

Odporcovia Istanbulu teda túto prezidentkinu výhradu prekonali: ak jej predtým bránila konať výhrada, že parlament neodmietol dohovor formálne správnym spôsobom, teraz už toto tvrdiť nemôže. Alebo áno? Jej právny poradca Peter Kubina už pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že Istanbulský dohovor nie je možné prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, že podľa rokovacieho poriadku sa o medzinárodnej zmluve nesmie hlasovať skôr ako 30 dní od jej predloženia.

Reklama

Na druhej strane, parlament tak predsa urobil a prezidentka sa vyjadrila, že nevyslovenie súhlasu s ratifikáciou Istanbulského dohovoru rešpektuje a jej hovorca informoval verejnosť, že „ďalší postup bude koordinovať s ministerstvom zahraničných vecí SR, ako je to pri medzinárodných zmluvách obvyklé.“

Hovorí sa, že kde sú dvaja právnici, tam sú prinajmenšom tri právne názory, a to aj pre tento prípad stopercentne platí. A tak, hoci možno aj v tejto chvíli viaceré múdre právnické hlavy intenzívne hútajú nad tým, akú fintu vymyslieť, aby prezidentka nemusela oznámiť Rade Európy, že Istanbulský dohovor na Slovensku nebude účinný a platný, iní významní právnici tvrdia, že na tom vôbec nezáleží, lebo podľa nich je podstatné, že dohovor bol odmietnutý, ratifikačný proces bol definitívne a právoplatne skončený negatívnym spôsobom a tým podpis ministerky Žitňanskej pod tým dokumentom stratil právnu účinnosť.

Lenže je s týmto dokumentom na Slovensku naozaj definitívny koniec? Hoci podľa niektorých názorov už prvé rozhodnutie parlamentu bolo nezvrátiteľné, nezrušiteľné, nezameniteľné, strážni psi liberalizmu sa už nechali počuť, že keď príde po voľbách nová moc, nový parlament a nová vláda, budú môcť dokument nanovo prijať. Poukazujú tiež na to, že Istanbulský dohovor podpísalo všetkých 27 členských štátov EÚ, platí už v 21 z nich a Slovensko je zatiaľ prvý štát EÚ, ktorý svoj podpis pod dohovorom odvoláva.

A prezidentka stále nekoná, nezdá sa, že by si mienila splniť povinnosť oznámiť čím skôr Rade Európy, že Slovensko neprijalo Istanbulský dohovor, hoci ju k tomu vyzvali viaceré politické strany a najnovšie aj 30 390 občanov Slovenskej republiky, ktorí podpísali petíciu „Netraumatizujte Slovensko Istanbulským dohovorom“ (píšeme o tom tu: https://www.hlavnespravy.sk/30-000-ludi-ziada-prezidentku-aby-oznamila-rade-europy-ze-slovensko-nehodla-prijat-istanbulsky-dohovor/2068589 ).

Navyše, Európska únia mala už vlani pripraviť iný, podobný dokument, ktorý by údajne mala členským štátom začať nanucovať už čoskoro. Ako sa k nemu postaví nová vláda, ktorá vzíde z týchto parlamentných volieb, to zatiaľ je vo hviezdach…

Reklama

V súvislosti s dianím okolo dohovoru sme položili niekoľko otázok organizátorom petície „Netraumatizujte Slovensko Istanbulským dohovorom“ z Aliancie za rodinu.

 

Hlavné správy: Myslíte si, že je tu ešte priestor pre nejaké ďalšie právne kľučky, ktorými by mohla pani prezidentka vypovedanie Istanbulského dohovoru ešte ďalej zdržovať?

Anton Chromík: Právo je plné právnych kľučiek, ale zdržovanie je neúctivé voči občanom a voči vôli Národnej rady. My sa naozaj obávame toho, že vždy je možné si vymyslieť nejaké právne kľučky. Bolo by to však skutočne nerešpektovaním vôle ľudí a demokracie.

 

Reklama

Hlavné správy: Sú tu aj hlasy, ktoré hovoria, že po voľbách príde nová moc, nový parlament a oni budú môcť ten dohovor prijať nanovo.

Anton Chromík: My sa obávame práve toho, že sa nebude rešpektovať demokraticky prijaté rozhodnutie Národnej rady, pretože naozaj sú tu mnohé ataky a pokusy nerešpektovať vôľu ľudí.

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali