“Toto systémové opatrenie je pre poľnohospodársky sektor mimoriadne dôležité, pretože umožní pestovateľom – ovocinárom, zeleninárom a vinohradníkom za výhodnejších podmienok zamestnať Slovákov na brigádnické práce,” agentúru SITA o tom v piatok informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Inštitút prichádza práve v čase následkov pandémie. “Slovenské firmy prepúšťajú zamestnancov, brigádnici zo zahraničia sú pre mimoriadny stav už mesiace v domovských krajinách. Sezónni pracovníci chýbajú naprieč celou Európskou úniou. Slovensko sa za takejto situácie rozhodlo, že pomôže vhodne nastaveným nástrojom práve Slovákom, ktorí sa budú môcť zamestnať v poľnohospodárstve formou brigádnických prác,” pokračovala Holéciová.
Inštitút sezónnej práce môže podľa SPPK navyše zabrániť aj prípadom z minulosti, keď ovocinári práve pre nedostatok brigádnikov nestihli v optimálnom čase pozbierať celú úrodu, a tá preto zhnila pod stromami alebo na poliach. „Je nemysliteľné, aby sme na jednej strane hovorili o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti v základných komoditách a na druhej strane ich nemali s kým pestovať, ošetrovať a zbierať. Fakt, že Inštitút sezónnych prác vytvorí 5 000 nových pracovných miest na vidieku je príležitosťou, ako nielen pestovať efektívne, bez strát na poliach, ale je aj príležitosťou vytvoriť si bližší vzťah spotrebiteľa a lokálneho, domáceho poľnohospodára,“ uviedol v reakcii na vytvorenie Inštitútu sezónnych prác predseda SPPK Emil Macho.