“Od roku 2020 očakávame, že sa situácia čiastočne zlepší. Veríme, že realizačné ceny, za ktoré predávame hydinové mäso a vajcia, sa ‘pohnú smerom hore’ tak, ako je to u ostatných potravín a že budú refundované výrobné náklady, ktoré majú naši chovatelia a spracovatelia na produkciu hydinového mäsa a vajec,” priblížil.
“Druhá vec, čo predpokladáme, že by nám mohla v roku 2020 pomôcť, je povinné označovanie pôvodu mäsa v reštauráciách na jedálnom lístku alebo na viditeľnom mieste, kde sa zákazník (konzument) jedla bude môcť oboznámiť s tým, aká je krajina pôvodu (mäsa). To by tiež mohlo pomôcť, lebo slovenského hydinového mäsa je v slovenských reštauráciách veľmi málo,” podčiarkol.
Ďalšou vecou, o ktorej si hydinári myslia, že by mohla pomôcť, je podľa Molnára zavedenie štátnej pomoci na preventívne opatrenia v chove hydiny. “Tá by mohla priniesť dva efekty, a to ešte lepšiu prevenciu v chovoch pred vznikom chorôb, ako je doteraz. Takisto môže priniesť aj finančné prostriedky pre chovateľov, čo by nám pomohlo, aby sme boli konkurencieschopní v porovnaní s okolitými krajinami. Tie už majú podporné mechanizmy zavedené niekoľko rokov a čerpajú z nich finančné prostriedky a výrazne to zlacňuje ich výrobu,” upozornil.
“Veríme teda, že aj v roku 2020 naši producenti budú pokračovať v produkcii bezpečných potravín bez akýchkoľvek afér a budú naďalej ponúkať také hydinové mäso a vajcia, ktoré budú bezpečné a ktoré sa spotrebiteľ nebude musieť báť konzumovať,” dodal riaditeľ ÚHS.