Husté sneženie na mnohých miestach komplikuje dopravu, v teréne sú všetky mechanizmy

Husté sneženie na mnohých miestach komplikuje dopravu, v teréne sú všetky mechanizmy

Banská Bystrica 30. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:  TASR – Jozef Ďurník)

 

Husté sneženie komplikuje od skorých ranných hodín dopravu v Banskej Bystrici. Firmy, ktoré pre mesto zabezpečujú zimnú údržbu ciest a chodníkov, majú v teréne takmer dve desiatky mechanizmov a pri odpratávaní snehu je na chodníkoch a pri križovatkách k dispozícii niekoľko desiatok aktivačných pracovníkov

Ilustračné foto

Ako pre TASR povedala hovorkyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici Zdenka Marhefková, údržba ciest je pri aktuálnom ráze počasia, keď husto sneží a pritom mrzne, nesmierne náročná. “Intenzívne sa ale pracuje najmä na sprejazdnení hlavných mestských ťahov, na ktorých premáva MHD. Nasadené sú aj všetky dostupné mechanizmy a to vo všetkých mestských častiach,” uviedla.

Reklama

Zimnú údržbu mesto zabezpečuje celkom na 167 kilometroch vozoviek, 50.000 metroch štvorcových parkovacích plôch a 117.000 metroch štvorcových chodníkov. Podľa hovorkyne nie všetky miestne komunikácie sú vo vlastníctve mesta.

Polícia uzavrela dopravu cez Donovaly, Šturec má obmedzenia pre kamióny

Reklama

Pre husté sneženie, ktoré od polnoci sťažuje dopravu na horských priechodoch v Banskobystrickom kraji, polícia aktuálne alebo už skoro ráno uzatvorila či obmedzila dopravu na vyťažených horských priechodoch.

Ako pre TASR uviedli dispečeri z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, momentálne (krátko pred 9.00 h) je uzavretý horský priechod Donovaly a to pre všetku dopravu. Šturec má obmedzenia pre nákladnú dopravu. Horský priechod Čertovica je aktuálne prejazdný, uzavretá je ale cesta I/66 Dudince – Domaniky, na ktorej sú popadané stromy.

Horský priechod Kremnické Bane je pre všetky autá uzavretý

Horský priechod (HP) Kremnické Bane je aktuálne pre všetky autá uzavretý. Dôvodom je nepriaznivé počasie a zlý stav komunikácií. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Husté sneženie komplikuje dopravu aj na ostatných cestách v regióne. Ako uvádza Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica je pre sneženie a padanie stromov na cesty vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie.

Reklama

V Trnavskom kraji zamestnávajú hasičov spadnuté stromy, zapadol aj autobus

V súvislosti so snežením mali hasiči v Trnavskom kraji za posledných zhruba dvanásť hodín už dvanásť výjazdov. V prevažnej miere išlo o odstraňovanie spadnutých stromov na vozovku a dopravné kolízie.

Od 8. hodiny zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ) v Radošovciach pri Skalici, kde zapadol do snehu linkový autobus. Kolízia sa obišla podľa vedúceho oddelenia operačného riadenia na Krajskom riaditeľstve HaZZ v Trnave Martina Krajčoviča bez zranení cestujúcich, pre ktorých poslal prepravca náhradný autobus. Autobus mal problémy aj na kopci Šianec nad Hlohovcom, kde došlo k stretu s osobným autom, ktoré skončilo v snehu mimo vozovky. Stromy od rána odstraňovali v Trnave na Hodžovej ulici, na Prašníku a Cerovej, kde zatarasil oba jazdné pruhy na ceste. Podľa Krajčoviča ide pravdepodobne o stromy, ktorých stav alebo stabilitu poškodili predchádzajúce víchrice a už nevydržali ťarchu napadaného snehu.

“V skorých ranných hodinách, od 5. hodiny, boli naši príslušníci prizvaní k odstraňovaniu stromov v Trstíne, Hlohovci a opäť na Prašníku pri Vrbovom, v Malženiciach pri Trnave bola dopravná nehoda s troma zranenými a vo Hviezdoslavove v okrese Dunajská Streda skončilo auto v kanáli,” dodal pre TASR Krajčovič.

Bratislava: Premávku trolejbusov na Kramároch obnovili, MHD mešká do 60 minút

Reklama

V Bratislave mešká pre sneženie MHD od 30 do 60 minút. Od 9.30 h obnovili v oblasti Kramárov premávku MHD, vrátane trolejbusov, v plnom rozsahu. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojom webe.

Vo štvrtok ráno bola zabezpečená výprava vozidiel bratislavskej MHD v plnom rozsahu. Dispečing DPB zaznamenával prevažne problém trolejbusovej dopravy na Kolibe a na Kramároch. Od 05.20 do 07.40 h a od 07.45 h bola prerušená premávka trolejbusov liniek 204, 209 a 212 na Pražskej a Stromovej ulici obojsmerne z dôvodu zhoršenej poveternostnej situácie a spadnutého stromu na trakčnom vedení (Stromová). Od 08.00 h bola premávka trolejbusov odklonená cez Patrónku, Lovinského a Hroboňovu na Pražskú.

Zamestnanci DPB sú v pohotovosti, v teréne čistia zastávky, trate a obratiská MHD.

Cesty na Orave a Liptove zasypal sneh, polícia, hasiči aj cestári sú v pozore

Cesty v okresoch Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín a Námestovo sú pokryté niekoľko centimetrovou vrstvou snehu, čo v uplynulých hodinách zapríčinilo viacero dopravných nehôd. Od skorého rána sú na Liptove a Orave v pohotovosti nielen cestári, ale už aj hasiči a polícia.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline od 04.00 h informuje o nepriaznivej situácii na cestách Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v dôsledku hustého sneženia. Okolo 6.30 h vrazilo osobné motorové vozidlo do oplotenia na ceste medzi Korytnicou a Donovalmi. Skrížený kamión zas hlásili v úseku medzi Párnicou a Kraľovanmi.

Hasiči momentálne zasahujú pri viacerých dopravných nehodách. „Evidujeme kolíziu na ceste medzi Podturňou a Liptovským Hrádkom a v Partizánskej Ľupči,“ uviedla pre TASR okresná riaditeľka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová. Nehoda je aj pri obci Beňadiková v smere z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku. Podľa Krajčiovej zatiaľ HaZZ nemá nahlásené žiadne popadané stromy.

Problémy s prejazdom ciest majú aj Oravci. „Cesta na Oravu cez Dolný Kubín je z ružomberskej strany upravená, z opačného smeru je na ceste kašovitá vrstva snehu,“ ozrejmil referent informovania verejnosti Mestského úradu (MsÚ) v Dolnom Kubíne Martin Buzna. V ranných hodinách však bolo podľa jeho slov v úseku niekoľko skrížených kamiónov a na mieste musela zasahovať polícia. „V Dolnom Kubíne momentálne husto sneží, mesto je však úplne prejazdné,“ doplnil.

Cesty v centre Liptovského Mikuláša boli podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej okolo deviatej hodiny ráno úplne prejazdné, pracovníci Verejnoprospešných služieb čistia chodníky a ich okolie.

Riaditeľ závodu Liptov Správy ciest ŽSK Martin Kögel uviedol, že v teréne sú momentálne všetky vozidlá Správy ciest ŽSK. „Na niektorých úsekoch je kašovitý sneh, niekde sa zatláča. Cesty sú však podľa mojich informácií prejazdné,“ povedal.

Reklama

Na horskom priechode Čertovica sa v uplynulých hodinách šmýkalo viacero kamiónov. „Momentálne je tam väčší spád, takže uvidíme, ako sa situácia vyvinie v neskorších hodinách,“ dodal. Do Demänovskej doliny a strediska Jasná sa vodiči zatiaľ dostanú tiež, no podľa Kögela musia mať strpenie, pretože často dochádza k skríženiu vozidiel.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline je v najbližších hodinách predpoklad  vzniku ďalších obmedzení, nakoľko snežiť by malo počas celého dňa.

Nitra: Mestskú i prímestskú dopravu komplikuje husté sneženie

Husté sneženie komplikuje premávku na cestách v Nitre i širšom regióne. Niektoré autobusové spoje alebo ich časti neboli vykonané pre veľké meškanie vozidla, nezjazdný úsek trasy alebo zapadnutie autobusu, upozorňuje spoločnosť Arriva, poskytovateľ mestskej a prímestskej dopravy v Nitre.

V mestskej hromadnej doprave meškajú spoje na viacerých linkách viac ako 60 minút. Pre zapadnuté kamióny na Cabajskej ulici je výrazne obmedzená doprava v celej oblasti. Podľa aktuálnych informácií polícia premávku z tejto ulice odkláňa. Autobusy liniek 2, 4, 10, 22 a 26, ktoré neuviazli v kolónach, premávajú s meškaním a obchádzkami. Linka 32 premáva len v úseku Gorazdova – Kmeťova a späť, úsek Kmeťova – Viničky nie je obsluhovaný. Vôbec nepremáva linka 11 do Párovských Hájov, neprejazdná je aj cesta Chmeľová dolina. Linka 1 premáva po Kláštorskej ulici.

Reklama

V prímestskej doprave je situácia podobná, na viacerých linkách sú veľké meškania presahujúce 60 minút. Meškajú najmä linky Topoľčany – Piešťany, Zlaté Moravce – Jedľové Kostoľany a všetky linky z Nitry prechádzajúce cez Cabaj-Čápor alebo Veľký Lapáš.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali