Holandská kráľovná vyžaduje od poddaných obete, sama však nešetrí

Holandská kráľovná vyžaduje od poddaných obete, sama však nešetrí

Amsterdam/Brusel 19. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Občania si majú uvedomiť, že kríza vyžaduje obete 

Nielen volení politici trpia finančným pokrytectvom, nevyhýba sa ani dedičným monarchom. Holandská kráľovná Beatrix vo svojom každoročnom prejave k národu vyzvala obyvateľov svojej krajiny, aby si uvedomili, že v časoch ekonomickej krízy si nevyhnutné vládne opatrenia vyžiadajú obete od každého jedinca, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Reklama
Holandská kráľovná Beatrix  sa usmieva
Holandská kráľovná Beatrix sa usmieva

Kráľovnin utorkový príhovor k národu bol tradičným otvorením nového politického roka. Panovníčka v rámci týchto septembrových prejavov zvykne zo svojho trónu naznačiť najbližšie politické smerovanie krajiny a nové vládne iniciatívy.

Tohto roku sa jej príhovor k národu uskutočnil týždeň po predčasných parlamentných voľbách a v čase, keď sa proeurópski liberáli a labouristi snažia dohodnúť na vytvorení novej vlády, ktorá bude pokračovať v doterajšej politike prísnych rozpočtových škrtov. Na tejto politike sa na jar tohto roku dohodlo päť politických strán.

Reklama

Beatrix upozornila, že za súčasnej ekonomickej situácie má odchádzajúca vláda obmedzené možnosti na prezentáciu novej politiky, ale ubezpečila, že vláda si dokáže poradiť s najpálčivejšími problémami, ktorým krajina a celá Európa musí teraz čeliť.

Kráľovná upozornila svojich občanov, že ani po prekonaní súčasnej krízy ekonomiky a krízy dôvery nebude hospodársky rast napredovať rýchlo, na druhej strane však Holanďanom pripomenula, že žijú v jednej z najprosperujúcejších krajín na svete. A je preto podľa nej dôležité, aby všetci občania pochopili, že je dôležité dospieť spoločnými silami k opätovnému ekonomickému rastu.

 

Kráľovná odmietla šetriť. Šetrila už vraj dosť, keď jej nevalorizovali príjmy 

V čase krízy sa mnohí európski monarchovia vzdali časti svojich príjmov v prospech reforiem, Beatrix však nie. Podľa holandskej informačnej služby RVD holandská kráľovná nevidí dôvod na krátenie svojho ročného príjmu vo výške 830.000 eur. Ide o príjmy na pokrytie jej štátnických a reprezentačných povinností. Odôvodňuje to tým, že jej príjmy sa beztak už niekoľko rokov nevalorizovali.

Reklama

Španielsky kráľ Juan Carlos súhlasil s tým, aby sa jeho tohoročné príjmy znížili o 7,1 percent, čo znamená úspory okolo 272.000 eur.

DutchNews.nl pripomína, že kráľovná okrem zdrojov na štátnické účely dostáva každý rok okolo päť miliónov eur, aby pokryla výdavky na celý svoj personál a potrebné vybavenie. 
V prvej výročnej správe o majetkovom stave kráľovskej rodiny, publikovanej v máji tohto roku, bolo uvedené, že náklady na mzdy okolo 300 ľudí a údržbu piatich rezidencií kráľovnej Beatrix a korunného princa Willema-Alexandra, o ktoré sa títo starajú, predstavujú sumu 39 miliónov eur ročne. Okrem nákladov na zaistenie bezpečnosti. 

 

Holanďanov vyjde monarchia dokonca drahšie než Britov

Holandská kráľovská rodina je z hľadiska vynaložených nákladov “najdrahšia” v štátoch západnej Európy, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl. Belgický profesor Herman Matthijs zo Slobodnej univerzity v Bruseli, ktorý sa už dlhší čas venuje výpočtom nákladov na chod kráľovských dvorov v Európe na základe dostupných účtovných informácií, zistil, že holandská kráľovská rodina už predbehla aj britský kráľovský dvor.

Reklama

V roku 2009 boli podľa Matthijsa “najdrahšou” kráľovskou rodinou v Európe britskí Windsorovci, ktorí potrebovali na pokrytie svojich nákladov 48,6 milióna eur. Na druhom mieste sa vtedy ocitla rodina holandskej kráľovnej Beatrix so sumou 39,64 milióna eur a ďaleko za nimi bol na treťom mieste luxemburský kniežací dvor s ročnými výdavkami vo výške 8,76 milióna eur.

V roku 2011 sa na základe prieskumov profesora Matthijsa na prvú priečku najrozšafnejších kráľovských rodín dostala “oranžská dynastia”, keď holandská kráľovná Beatrix a jej deti minuli na reprezentatívne a štátnické účely 39,4 milióna eur a 18 miliónov z tejto sumy malo ísť na pokrytie osobných nákladov členov kráľovskej rodiny.

Podľa výpočtov profesora Matthijsa je to štvornásobne viac, ako potrebovala španielska kráľovská rodina. Holandský kráľovský dvor tak z hľadiska nákladov už predbehol aj ten britský, keď kráľovná Alžbeta II. a jej rodina minuli v roku 2011 iba 38,2 milióna eur. 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali