Hlasovanie nebolo o tom, či súhlasíme s brexitom, vysvetľujú Pollák a Šimečka

Hlasovanie nebolo o tom, či súhlasíme s brexitom, vysvetľujú Pollák a Šimečka

Brusel 30. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Hlasovanie o ratifikácii Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) nebolo o súhlase s brexitom. V rozhovore pre agentúru SITA to povedali poslanci Európskeho parlamentu (EP) Peter Pollák (EPP/Oľano) a Michal Šimečka (Renew/PS). Vďaka ratifikácii dohody bude nasledovať ročné prechodné obdobie, počas ktorého sa vzťahy medzi EÚ a Britániou takmer nezmenia

Na kombosnímke Peter Pollák a Michal Šimečka

Otázne ale ostáva, či sa EÚ a Británii podarí vyrokovať novú dohodu, ktorá upraví spoločné vzťahy po prechodnom období.

Reklama

„Ak by som mal hlasovať o tom, či som za to, aby Briti opustili EÚ, tak by som jednoznačne hlasoval proti,“ povedal Pollák s tým, že je podľa neho dôležitý odchod Spojeného kráľovstva s dohodu. Myslí si však, že referendum, ktoré v Británii rozhodlo o jej odchode z EÚ, nebolo férové voči občanom.

„Briti nemali pravdivé informácie a mnohí politici, ktorí sa usilovali o brexit, klamali svojich voličov,“ zdôraznil Pollák a vyzdvihol, dôležitosť udržania čo najlepších vzťahov medzi EÚ a Britániou. „Takže hlasoval som aj za to, aby Spojené kráľovstvo neodišlo v chaose, aby sme mali naozaj dobré vzťahy a aby sa tie, ktoré sme budovali desaťročia, jednoducho týmto hlasovaním nepokazili,“ dodal.

Reklama

Pre Šimečku bol prvým pocitom po hlasovaní smútok. Zdôraznil, že Spojené kráľovstvo bolo súčasťou EÚ 47 rokov a aj vďaka nemu sa podarilo presadiť mnohé prvky, ktoré dnes považujeme za základ európskej integrácie, ako príklad uviedol Jednotný európsky trh. Brexit podľa neho neprináša nič dobré ani na jednej strane kanálu La Manche.

„Treba si uvedomiť že odchádza jedna z najväčších ekonomík Európy, jedna z najsilnejších vojenských mocností, britská armáda je popri tej francúzskej jediná jadrová veľmoc a má miesto v bezpečnostnej rade OSN. Britské univerzity a výskum sú jedny z najlepších v Európe. A netreba zabudnúť ani na britské tajné služby, ktoré sú súčasťou globálnej špičky. Utrpí tým európska ekonomika a náš globálny význam ako EÚ, takže nech sa na to pozeráme akokoľvek je to strata,“ vysvetlil Šimečka.

Myslí si, že je teraz kľúčové zamerať sa na vyjednanie dohody. No jeden rok, ktorý zaručuje prechodné obdobie, je podľa neho na takýto typ zmluvy príliš krátky čas. „V porovnaní s tým, koľko trvá vyjednanie bežných obchodných zmlúv Európskej únii, to sú roky, v niektorých prípadoch takmer desaťročia a teraz to treba stihnúť za jedenásť mesiacov a preto sa obávam, že tá dohoda bude skôr užšia,“ dodal a upozornil aj na to, že ak sa Briti s EÚ nedohodnú, tak nastane takmer rovnaká situácia ako v prípade tvrdého brexitu. Europoslanec si ale myslí, že odchod Británie môže urýchliť proces európskej integrácie.

„Británia dlhodobo blokovala akúkoľvek hlbšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obrannej integrácie a spolupráca sa môže prehĺbiť aj v oblasti migrácie a azylu,“ dodal poslanec s tým, že brexit môže mať podľa neho aj psychologický efekt, pretože krajiny, ktoré zostali v EÚ by sa teraz mali k sebe primknúť ešte viac. Zdôraznil aj fakt, že vo viacerých krajinách klesá podpora vystúpenia z EÚ a to dáva európskym inštitúciám a vládam podporu pristúpiť k bližšej integrácii.

EP ratifikoval Dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ v stredu 29. januára. Za ratifikáciu hlasovalo 621 zo 751 europoslancov, 49 bolo proti a 13 sa zdržalo. Ratifikácia dohody bola poslednou prekážkou brexitu s dohodou. V prípade, ak by ju EP neratifikoval, nastal by takzvaný tvrdý brexit. Briti by odišli bez akýchkoľvek zmlúv, ktoré by garantovali občanom Británie a EÚ právo žiť, študovať alebo pracovať v rámci Jednotného európskeho trhu na oboch stranách kanálu La Manche.

Reklama

Pre Slovensko to znamená, že bude mať 14. europoslankyňu. Stane sa ňou Miriam Lexmann z Kresťanskodemokratického hnutia. Spojené kráľovstvo je prvou krajinou v histórii, ktorá opúšťa EÚ. Odchod s dohodou znamená aj ročné prechodné obdobie, počas ktorého by sa Briti s EÚ mali dohodnúť na podmienkach ďalších vzťahov. Pre Slovákov, ktorí v Spojenom kráľovstve už v súčastnosti žijú, sa veľa nezmení, pokiaľ sa registrujú ako usadlíci na stránkach britského ministerstva vnútra. Dohoda zaručuje Slovákom a Európanom rovnaké práva ako doteraz. Pre Slovákov, ktorí budú chcieť vycestovať alebo pracovať v Spojenom kráľovstve budú po 31. januári 2021 platiť už iné pravidlá.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali