Havlovo neónové srdce zdobí Európsky parlament

Havlovo neónové srdce zdobí Európsky parlament

Brusel 18. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na počesť Havlovej smrti rozsvietili v Bruseli srdce

Od včerajšieho večera až do konca januára budúceho roka bude na hlavnej budove Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli svietiť známe neónové srdce Václava Havla, ktoré sa rozsvietilo rok po jeho smrti. Záštitu nad touto akciou prevzal podpredseda EP Oldřich Vlasák, ktorý uviedol, že Havlove myšlienky a vízie sú pre Európu stále aktuálne.

Reklama

“Havel bol bojovníkom proti komunizmu a totalite a propagátorom boja za slobodu a demokraciu. To sú hodnoty, ktoré si Európsky parlament ctí a preto Havlovo srdce na budove parlamentu má svoju logiku,” uviedol Vlasák krátko pred slávnostným rozsvietením neónovej inštalácie. A počas oficiálneho príhovoru dodal, že hodnoty, ktoré Havel symbolizoval, sú a budú platné navždy.

Možno toto neónové srdce symbolizuje aj humanizmus s akým Havel chápal bombardovanie NATO v Srbsku.

Reklama

Rozsvietenia inštalácie v tvare srdca, ktoré meria približne 15 metrov a váži 130 kilogramov, privítalo potleskom okolo dvesto ľudí, ktorí sa zhromaždili pred budovou parlamentu. Nechýbali českí a slovenskí krajania, europoslanci a komisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle či podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

 

Havel sa stal hviezdou Eurozóny

Vlasák novinárom pripomenul, že europoslanci už schválili návrh, podľa ktorého po Havlovi pomenujú aj jednu z priľahlých budov bruselského europarlamentu.

V súvislosti s inštaláciou neónového Havlovho srdca, ktoré po prvýkrát verejnosť mala možnosť vidieť v roku 2002 na Pražskom hrade, Vlasák zdôraznil, že túto netradičnú výstavu sa podarilo zrealizovať v rekordne krátkom čase a bolo to možné aj za pomoci pražskej radnice a podpory predstaviteľov EP, vrátane jeho predsedu Martina Schulza.

Reklama

“Havel je európskou osobnosťou s celosvetovým významom a preto netreba politizovať toto gesto. Ide o jeho myšlienky a vízie o Európe. Ja ako podpredseda Európskeho parlamentu a predstaviteľ Českej republiky som nemohol túto myšlienku odmietnuť a je pre mňa veľkou cťou túto výstavu zaštítiť,” povedal Vlasák.

Organizátori netradičnej inštalácie zhromaždeným hosťom pripomenuli, že Havel zvykol pod svoj podpis na úradných listinách pridávať aj malé srdiečko a autor neónového srdca, český výtvarník Jiří David uviedol, že ide o univerzálne zrozumiteľný tvar s jasným odkazom a posolstvom.

“Umenie by nemalo meniť svet. Umenie nám má pomáhať tento svet pochopiť,” povedal autor srdca Jiří David s odkazom na to, prečo tento symbol tak výstižne vyjadruje bývalého československého a českého prezidenta.

Umeleckú hodnotu diela už na hodnotenie prenecháme odborníkom, ale toto dielo skúste zhodnotiť aj vy, naši čitatelia. Podľa nás neónové srdce na budove europarlamentu v Bruseli dokonale vystihuje túto inštitúciu.

 

Reklama
Českí europoslanci nechali na budove Európskeho parlamentu rozsvietiť Havlovo srdce - na výročie smrti bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla

Kukan ocenil schopnosť Čechov presadiť inštaláciu. Slováci sa ani nedohodli, koho by si bolo treba uctiť a Dubček tak vyšiel naprázdno

Slovenský europoslanec Eduard Kukan ocenil, že českí politici a europoslanci presadili myšlienku inštalovať na budove Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli neónové srdce na pamiatku bývalého českého prezidenta Václava Havla, ktorého prvé výročie smrti si v týchto dňoch pripomína celý svet.

Havlovo neónové srdce, ktoré prvýkrát zasvietilo nad Prahou v roku 2002, od dnešného večera až do konca januára 2013 bude zdobiť vstup do hlavnej budovy Európskeho parlamentu.

Záštitu nad touto akciou prevzal podpredseda EP Oldřich Vlasák.

“Je to veľmi dôstojné pripomenutie si Václava Havla, pretože je to osobnosť, ktorá mala celosvetový a celoeurópsky dosah,” povedal Kukan v rozhovore pre TASR počas slávnostného rozsvietenia neónového srdca českého výtvarníka Jiřího Davida.

Kukan prezradil, že v súvislosti s touto výstavou počul aj mnohé kuvičie hlasy o tom, že je to nenáležitá akcia, ako však dodal, takéto názory absolútne odmieta, lebo podľa neho Havel je ešte stále pojem v politickom svete.

“Jeho posledné vystúpenie v Európskom parlamente bolo prijaté s veľkým záujmom. Takže ja som veľmi rád prišiel na túto udalosť, lebo je to pekné a dôstojné spomenutie si na človeka, ktorý sa zaslúžil o modernú Európu,” povedal slovenský europoslanec.

Podpredseda EP Oldřich Vlasák dnes pripomenul, že neónové srdce na pamiatku Havla raz z budovy europarlamentu zmizne, ale jedna z budov parlamentného komplexu v Bruseli ponesie meno bývalého československého a českého prezidenta, keďže každý členský štát môže po niektorom zo svojich velikánov politiky pomenovať časť Európskeho parlamentu.

Slovenskí europoslanci pred niekoľkými rokmi navrhovali pomenovať jedno z krídiel budov EP po Alexandrovi Dubčekovi. Kukan pre TASR uviedol, že momentálne je to nepresaditeľná myšlienka. Dôvodom mala byť údajne nezhoda slovenských politických strán na osobe a politickom význame Alexandra Dubčeka.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali