Nastal prudký pokles populácie strednej a východnej Európy. Iba tri krajiny demograficky rastú

Nastal prudký pokles populácie strednej a východnej Európy. Iba tri krajiny demograficky rastú

Bratislava 26. júna 2019 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer )

 

Poslane Ľudovít Goga priblížil na svojom facebookovom profile výsledky správy iNAL ministerstva zahraničných vecí, ktorá informovala o prudkom poklese populácie v krajinách strednej a východnej Európy.

Na snímke Ľudovít Goga (Sme rodina)

Denník Le Monde dňa 13.6.2019 uverejnil článok s názvom Prudký pokles populácie v krajinách strednej a východnej Európy. “Na základe francúzskej štúdie Inštitútu národných demografických štúdií (INED) boli zaznamenané demografické zmeny v bývalých postkomunistických krajinách, ktoré sú dôsledkom politickej transformácie sprevádzanej zhoršujúcou sa hospodárskou a sociálnou situáciou,” informuje poslanec.

Reklama

Za tri desaťročia klesla populácia v nových členských krajinách EÚ Bulharsku, Chorvátsku, Estónsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litve, Poľsku, Českej republike, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku zo 111 miliónov na 103 miliónov, čo predstavuje pokles o 7 percent.

“Vzhľadom na to, že krajiny Západu v tom istom čase zaznamenali celkový prírastok obyvateľstva o 13%, podiel u nových členov EÚ v súčasných dvadsiatich ôsmich členských štátoch Európskej únie, sa znížil o 20%.”

Reklama

Výrazný pokles o 20% zaznamenali v Bulharsku, Lotyšsku a Litve. Ďalej v Estónsku a Rumunsku, kde zaznamenali pokles o 16%. Iba štáty ako Česká republika, Slovensko a Slovinsko zaznamenali nárast populácie o 2% – 4%. Štatistika neuvádza, či sa na tomto raste podieľajú štátotvorne národy alebo niektoré národnostné či etnické menšiny.

“Jedným z dôvodov zníženia prírastku obyvateľstva môže byť otvorenie hraníc, ktoré podnietilo migrovať menšiny z kultúrnych dôvodov, občania Slovenska migrovali do Českej republiky a Rusi a Ukrajinci opustili pobaltské krajiny,” píše Goga.

Hlavným faktorom, ktorý to všetko ovplyvnil bolo predovšetkým “zhoršenie ekonomickej situácie a postkomunistická transformácia jednotlivých krajín vrátane následného hľadania nových pracovných príležitostí, najmä v západnej Európe”.

Ako píše Goga “s postupným rozširovaním trhu práce Európskeho hospodárskeho priestoru od roku 2004 sa počet osôb, ktorí migrovali do štátov západnej Európy, takmer päťkrát znásobil a dosiahol približne 8,2 mil.” Ak teda rátame s repatriáciou tých, ktorí sa rozhodli vrátiť, predstavuje celkové množstvo migrujúcich v rámci EÚ 6,5 milióna ľudí.

Správa ďalej konštatuje, že najväčší podiel migrujúcich obyvateľov má Poľsko (2,5 milióna) a Rumunsko (3,1 milióna). Najčastejšími cieľovými krajinami sú  Taliansko, Španielsko a Írsko. Tieto krajiny priťahujú najmä pracujúcich v odbore stavebníctva a služieb v domácnosti.

Reklama

“Podľa demografky Agnieszky Fihel z Inštitútu migrácie v Paríži boli doteraz cieľom najväčšieho záujmu migrantov krajiny Nemecko a Rakúsko.” Väčšina mladých migrujúci v rámci štátov západnej Európy je pritom oficiálne zaregistrovaná.

“Mladá populácia migruje za lepšou životnou úrovňou a skupina v rozmedzí od 20-34 rokov je v skutočnosti najviac naklonená migrácii do západnej Európy, čo má za následok výrazné zníženie počtu narodených detí na východe,” vysvetľuje poslanec.

Ako uvádza Goga do roku 1989 bola v SVE miera pôrodnosti relatívne vysoká v porovnaní so západnými štátmi, v priemere od 1,9 do 2,2 detí na ženu. Podľa autorov štúdie bola v Bulharsku v roku 1997 dosiahnutá „historicky najnižšia úroveň 1,1 dieťaťa na ženu, ako aj v Lotyšsku v roku 1998 a v ČR v roku 1999“. Pôrodnosť v jedenástich krajinách SVE klesla o viac ako tretinu.

“Emigrácia obyvateľstva nie je jediným dôvodom, ale aj prechod ekonomiky na trhové hospodárstvo a „zvyšujúce sa rozdiely v príjmoch, obmedzenie regulačných zásahov na trhu práce, reštrukturalizácia priemyslu a vysoká nezamestnanosť“ prispeli k poklesu pôrodnosti. Všetky tieto elementy oslabili sociálnu podporu smerovanú rodinám,” píše poslanec.

Demografka Fihel k štúdii Inštitútu národných demografických štúdií ďalej dopĺňa, že „v minulosti boli škôlky v SVE kompletne riadené veľkými koncernami, ktoré po bankrote zanikli. Pred nejakým časom sa opäť zahájila starostlivosť o deti, ale je súkromná a veľmi drahá.“  Úmrtnosť, ktorá bola kedysi v 60., 70. a 80. rokoch minulého storočia pomerne vysoká, má opačný trend a počet osôb dožívajúcich sa vyššieho veku sa začal predlžovať.

Reklama

Medzi rokmi 1991 až 1996 bolo v priemere o 1,26 milióna úmrtí menej a v roku 2000 sa počet úmrtí znížil na 1,2 milióna, čo znamená, že je menej detí a viac seniorov. “Prirodzený pokles obyvateľstva predstavuje takmer 27% a 73% predstavujú migračné toky.”

V posledných troch desaťročiach je z dôvodu nedostatku pracovných príležitostí polovica priemyselných miest v Rumunsku prázdna a Bulharsko je poznačené rozdelenými rodinami.

Podľa odborníkov z Inštitútu národných demografických štúdií (INED) sú obidva trendy – „silná emigrácia a pokles pôrodnosti vo svete jedinečným javom“.

“Tieto dva trendy sú politicky citlivé témy, o ktorých sa len zriedka diskutuje. Poľská vláda napríklad vo svojich oficiálnych štatistikách znižuje hodnoty migrácie a Lotyšsko a Litva propagujú na sociálnych sieťach aktívnu politiku návratov bývalých občanov. Zdá sa však, že to všetko je už príliš neskoro pre tých, ktorí založili rodinu v inej krajine,” skonštatoval na záver politik.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali