Glváč: Americký minister obrany ocenil, že zvyšujeme výdavky na modernizáciu a rozvoj

Glváč: Americký minister obrany ocenil, že zvyšujeme výdavky na modernizáciu a rozvoj

Bratislava 9. januára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Chuck Hagel ocenil naše strategické spojenectvo a okrem iného vyzdvihol účasť našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane

Minister obrany SR Martin Glváč spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR genpor. Milanom Maximom rokovali v Pentagone s ministrom obrany USA Chuckom Hagelom. Ukončenie operácie ISAF v Afganistane, rozvoj obrannej spolupráce, investície do obrany, či ďalšie modernizačné projekty. Aj o týchto témach hovorili americký a slovenský minister obrany. Chuck Hagel ocenil naše strategické spojenectvo a okrem iného vyzdvihol účasť našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane. „Máme výbornú bilaterálnu spoluprácu vo vojenskej oblasti v rámci NATO a osobitne oceňujem príspevok vašej krajiny v Afganistane. Pri tejto príležitosti by som tiež chcel poďakovať za záväzok Slovenska investovať do modernizácie a interoperability, kde sa otvárajú aj nové horizonty pre našu bilaterálnu spoluprácu“ uviedol Chuck Hagel.

Reklama
Na snímke vpravo minister obrany SR Martin Glváč a vľavo americký minister obrany Chuck Hagel prichádzajú na stretnutie v budove Pentagónu vo Washingtone

Ako povedal tesne po stretnutí Martin Glváč, amerického ministra ubezpečil, že naši vojaci budú aj naďalej pôsobiť v Afganistane v nebojovej misii. „Pre príslušníkov Ozbrojených síl SR bol Národnou radou SR schválený mandát pre operáciu Resolute Support v Afganistane. Na podporu spojeneckého úsilia sme tam už vyslali 66 profesionálnych vojakov,“ uviedol Martin Glváč.

Ministri hovorili aj o investíciách do obrany. Martin Glváč informoval amerického ministra, že za posledné dva roky sme urobili také opatrenia, aby čo najviac financií išlo do modernizácie. Americký minister obrany ocenil osobný prístup súčasného vedenia k zvyšovaniu výdavkov na modernizáciu. „Aj toto bola príležitosť pre ministra Hagela poďakovať slovenskému ministrovi obrany za záväzok zvýšiť obranný rozpočet na 1,6 percenta HDP do roku 2020 a zásadne zvýšiť výdavky na modernizáciu,“ uviedol veľvyslanec Theodore Sedgwick. Minister Glváč poďakoval americkému veľvyslancovi za veľmi dobrú spoluprácu a za to, že zorganizoval toto stretnutie.

Reklama

S americkým ministrom obrany Hagelom Martin Glváč prediskutoval tému obrannej spolupráce. „Už viac ako 20 rokov trvá obranná spolupráca medzi našimi krajinami a významne prispela do modernizácie OS SR a v nej chceme aj ďalej pokračovať. Vďaka pomoci vo forme fondov, ktoré naša krajina využíva už niekoľko rokov sme mohli napomôcť transformačnému procesu našich ozbrojených síl. S ministrom obrany sme hovorili o aktuálnych modernizačných projektoch ozbrojených síl. Americká strana nám ponúkla pomoc pri akvizíciách, napríklad viacúčelových vrtuľníkov. O tejto téme budem samozrejme bližšie informovať doma,“ uviedol M. Glváč.

Minister obrany SR informoval svojho amerického kolegu o opatreniach, ktoré prijala SR v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Minister obrany USA Chuck Hagel ocenil Slovenskú republiku za zabezpečenie reverzného toku plynu a aj za to, že Slovensko významne prispieva v pomoci pre Ukrajinu.

Po stretnutí v Pentagone sa Martin Glváč stretol s admirálom Josephom W. Rixeym, riaditeľom Agentúry pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu, s ktorým hovorili o amerických programoch pomoci a o ambíciách Slovenska angažovať sa v rámci programu FMS. Minister obrany počas návštevy USA navštívi základňu Národnej gardy v Indiane a stretne sa s guvernérom Indiany.

 

Američania chcú slovenskej armáde pomôcť pri obmene vrtuľníkov

Reklama

Američania ponúkli Slovákom pomoc pri modernizačných projektoch. Jedným z nich je napríklad obmena zastaraných vrtuľníkov, ktorú plánuje Ministerstvo obrany SR spustiť začiatkom tohto roka.

“Americká strana nám ponúkla pomoc pri akvizíciách, napríklad viacúčelových vrtuľníkov. O tejto téme budem samozrejme bližšie informovať doma,” uviedol minister obrany Martin Glváč po rokovaní s americkým partnerom Chuckom Hagelom. Glváč je na oficiálnej návšteve USA.

“Už viac ako 20 rokov trvá obranná spolupráca medzi našimi krajinami, ktorá významne prispela k modernizácii OS SR a chceme v nej pokračovať. Vďaka pomoci vo forme fondov, ktoré naša krajina využíva už niekoľko rokov, sme mohli napomôcť transformačnému procesu našich ozbrojených síl,” dodal Glváč. S Hagelom taktiež hovorili o pôsobení slovenských vojakov v Afganistane, či o investíciách do obrany.

Ministerstvo obrany SR už avizovalo, že plánuje vrtuľníkový park obmeniť postupne do šiestich rokov. Armáda v súčasnosti disponuje vrtuľníkmi Mi-17, ktoré slúžia buď na prepravu osôb a materiálu, alebo sú súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby. Vrtuľníkom sa však postupne končí životnosť a do jej predlžovania už rezort neplánuje investovať. Mi-17 by tak mali nahradiť multifunkčné vrtuľníky, ktoré sa budú dať využiť aj v domácom krízovom manažmente.

ml

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali