František Bednár o Popradskej energetickej spoločnosti: Z dobrej myšlienky sa stáva len politicko-ekonomický banditizmus a delenie koristi vopred určeným osobám

František Bednár o Popradskej energetickej spoločnosti: Z dobrej myšlienky sa stáva len politicko-ekonomický banditizmus a delenie koristi vopred určeným osobám

Poprad 31. januára 2017 (HSP/Foto: FB)

 

Mesto Poprad od začiatku tohto roka prevzalo zodpovednosť za výrobu tepla pre svojich obyvateľov. Spoločnosti Veolia Energia Poprad, a. s. sa 31. decembra vlaňajšieho roka skončila 20-ročná nájomná zmluva. Mesto prevzalo výrobu tepla spoločnosťou Popradská energetická spoločnosť (PES), v ktorej je 100-percentným vlastníkom.

Na snímke František Bednár
Na snímke František Bednár

Vedenie mesta však podľa slov Františka Bednára verejne sľúbilo, že sa vyvaruje chýb, vrátane straníckych nominácií a že spoločnosť budú spravovať len odborníci. To sa ale podľa neho žiaľ neplní.

Reklama

František Bednár je okresný predseda pre mesto Poprad za stranu Nezávislosť a Jednota (NAJ). V roku 2014 kandidoval na primátora mesta Poprad. Je bývalým politickým väzňom. Po prepustení na slobodu sa začal angažovať v Konfederácii politických väzňov a následne vo Svetovom združení bývalých československých politických väzňov.

 

Reklama

Dňa 1. januára 2017 vznikla nová spoločnosť Popradská energetická spoločnosť (PES) so 100-percentným vlastníctvom mesta Poprad. Prečo je podľa vás negatívom, že firma na dodávku tepla je vo vlastníctve mesta?

K vašej otázke, či považujem vznik PES za negatívum, odpovedám, že som to nikdy netvrdil. Sám som patril dlhé roky ku kritikom toho, že sa v roku 1996 mesto vzdalo takého lukratívneho zdroja príjmov, akým je výroba tepla. Za podpisom zmluvy s CGC Termotech Poprad, bol bývalý primátor Ing. Štefan Kubík, nominant KDH, ktorý nesie zodpovednosť za to, že mesto prišlo neschopnosťou spravovať tepelné hospodárstvo vo vlastnej réžii, tak ako iné mestá na Slovensku o milióny zisku. Treba priznať, že bývalý Mestský bytový podnik riadili nekompetentní ľudia nominovaní mestom, ktorí boli ukážkou neschopnosti. Problémom bola prezamestnanosť a zastarala koncepcia bez moderných trendov. Bol v tom zrejme zámer pre vyvolanie nálad vo verejnosti o údajnej nevyhnutnosti vstupu zahraničného investora. Paradoxne, dnes opäť iný primátor za KDH (Ing. Jozef Švagerko pozn. red.) vracia tepelné hospodárstvo do rúk mesta, ale už za úplne iných podmienok. Takže sa opäť vraciame tam, kde sme už raz boli.  Prial by som si veriť, aby opäť skupina dilentanov nezničila to, čo sa budovalo 20 rokov.

V teplárenstve pracujem od  roku 1978, kde som s prestávkou v rokoch 1984 -1990, pracoval na viacerých pozíciách aj v spoločnosti CGC Termotech Poprad, a.s., neskôr Dalkia Poprad, a.s. a Veolia Energia Poprad, a.s,. V rokoch 1996-1998 som patril medzi pracovníkov, ktorí spúšťali  diaľkové ovládanie CZT a činnosť dispečingu, ktorý z tohto dôvodu vznikol. Vďaka novým trendom, vrátane diaľkových odpisov meračov,  ktoré sme zaviedli,  sa dispečing v Poprade dostal na úroveň akú nám mohli ostatné prevádzky Dalkie a neskôr Veolie len závidieť.  Myslím si, že som preto kompetentný vyjadriť sa k tejto problematike.

Mesto dnes prevzalo tepelné hospodárstvo v neporovnateľne lepšom stave, ako ho odovzdalo v roku 1996. Vedenie mesta verejne sľúbilo, že sa vyvaruje chýb, vrátane straníckych nominácii a že spoločnosť budú spravovať len odborníci, čo sa žiaľ neplní.

 

Reklama

Zostali pôvodní zamestnanci firmy Veolia Energia a.s. s dlhoročnými skúsenosťami pracovať aj pre Popradskú energetickú spoločnosť?

Slová primátora a 1. viceprimátora (Mgr. Igor Wzoš pozn. red.), že umožnia pracovať každému zamestnancovi, ktorý chce pracovať v prospech Popradčanov, však ostali len prázdnym sľubom, konateľom spoločnosti sa stal človek bez skúseností, ktorý používa lož ako pracovnú metódu, pracovníkom, ktorí podpísali pracovné zmluvy s PES ale odmietli podať výpoveď Veolii, pracovné zmluvy neakceptoval a mne dokonca poprel, že som zmluvu podpísal. Pod jeho vedením spoločnosť nezamestnala najskúsenejších ľudí, vrátane špičkového technika a programátora riadiacich systémov, za ktorého spoločnosť nemá náhradu. Traja oklamaní zamestnanci, vrátane mňa, podali dňa 2. 1. 2017 na Okresnom súde v Poprade žalobu o určenie platnosti pracovnej zmluvy a náhradu mzdy, čo podľa mňa určite nerobí dobré meno Popradskej energetickej spoločnosti.

 

Došlo k zmenám aj vo vedení firmy?

Do vedenia spoločnosti sa nedostal bývalý riaditeľ Dalkie Poprad, a.s. Ing. Igor Kras, ktorý ako jediný mal dlhoročné skúsenosti s riadením tepelného hospodárstva. Naopak sa tam dostal bez výberového konania rodinný príslušník primátora, bývalý zamestnanec energetik Dalkie, s ktorým bol ukončený pracovný pomer formálne dohodou, no v skutočnosti pre viaceré prešľapy (Ján Švirloch poz. red.).

Reklama

Do dozornej rady sa nedostal ani jeden zamestnanec a všetko nasvedčujem tomu, že tu ide len o delenie koristi pričom je spotrebiteľ na poslednom mieste. Podrobne som to aj s konkrétnymi dôkazmi a pozadím dozornej rady uviedol na webovej stránke www.necenzurovane.net v príspevku s názvom ‘Kto ovláda Popradskú energetickú spoločnosť a primátora?’

 

Aký dopad bude mať podľa vás zmena vlastníka spoločnosti na dodávku tepla pre obyvateľov Popradu?

V podstate sa toho veľa pre odberateľ nezmení, možno mu pred komunálnymi voľbami podhodia nejaké zníženie ceny tepla, ktoré však určite nebude až také výrazné ako avizovali pretože koncepcia sa nemení a PES bude pokračovať len v tom, čo zdedila po Veolii. Problematická bude určite podpora tzv. „zelenej energie“ a odpájanie od centrálneho zdroja tepla keďže stavebný úrad má pod kontrolou mesto.
 

S akými reakciami Popradčanov ste sa stretli po oznámení zmeny vlastníka firmy?

Okrem pochybnosti o niektorých členoch dozornej rady PES som dostal aj tieto podnety a otázky:

  1. K preberaniu majetku a auditu technického stavu kotolní a odovzdávajúcich staníc tepla (OST resp. tzv. výmenníčiek). Koľko financií bude potrebných na opravy a rekonštrukcie PES a 1. viceprimátor prezentovali investície do OST. Avšak Dalkia z celkového plánovaného počtu 350 vybudovala za 20 rokov len tretinu. Nie sú už náhodou zastaralé a nebudú budú potrebovať údržbu? Ako chce PES investovať do ďalších a ako dlho bude výstavba trvať? 30-40 rokov? Je vôbec efektívne používať dnes alebo o 10-20 rokov palivo z neobnoviteľného zdroja? Nevedie to náhodou len k tomu, aby sa bytové domy nemohli odpojiť od CZT?
  2. Tým, že mesto bude dodávať teplo, bude mať priamo motiváciu znemožniť odpájanie bytových domov od CZT a kontrolovať odpájanie cez stavebný úrad. Pritom skúsenosti jasne hovoria, že bytové domy si vedia teplo vyrobiť efektívnejšie, ekologickejšie a samozrejme ekonomickejšie.
  3. Aká je budúcnosť PES s kapitálom 5.000 eur? Mesto by sa malo zaviazať, že nikdy túto spoločnosť nebude privatizovať.

Odpovedať môžem  na základe mojich doterajších skúseností so súčasným vedením mesta.  Mám pocit, že z dobrej myšlienky sa tak, ako často na Slovensku, stáva len politicko-ekonomický banditizmus a delenie koristi vopred  určeným osobám, pričom skutočné záujmy spotrebiteľov–občanov Popradu sú na poslednom mieste. Namiesto konkrétneho a hmatateľného prospechu pre rádového občana zo strany vedenia počuť len prázdne frázy o víziách, Smart city a pod.  Z týchto pekných rečí sa však občan nenaje a počet obyvateľov Popradu onedlho klesne pod 50 000, čím sa mestu  znížia financie.

Od  roku 2015 som na dohodu, uzatvorenú s mestom, pracoval ako obsluha kotolne Kina Tatran, kde bol starý riadiaci systém nastavený tak, že sa budova vykurovala neefektívne.  Hoci mi za to platili len 5 hodín týždenne, nedalo mi to a bez nároku na odmenu  som nastavil riadiaci systém a navrhol časový program tak, že úspory predstavovali cca 15-20%. Hoci mesto odpisovalo plynomer raz ročne, dva týždne som každý deň po mojich úpravách vyhodnocoval spotrebu plynu, čo potvrdilo reálne úspory. Keď som o tomto návrhu a ďalších opatreniach zameraných aj na úsporu elektriny výmenou klasických žiaroviek za úsporné LED, informoval primátora a vedenie, prekvapila ma ich vlažná reakcia. Informatívne tento návrh, ktorý som odovzdal aj novému konateľovi PES. Bohužiaľ som sa presvedčil, že ich vôbec nezaujíma, či sa dá ušetriť a niečo zlepšiť, a už vôbec im nezálež na tom, či má niekto odborné schopnosti, jediné, čo vidia, je balík peňazí, na ktorý sa teraz vrhli ako supy na zdochlinu. Všetky tie ich dristy o víziách a modernom Smart city sú len prázdny balast. Úspory v Kine Tatran si nikto neprišiel ani preveriť a v kinosále sú dodnes klasické žiarovky.

Vychádzajúc z tejto skúsenosti  som presvedčený, že PES nemá žiadnu koncepciu pre podporu tzv. „zelenej energie“ a alternatívnych zdrojov, tak ako je to trendom vo vyspelej Európe, kde napríklad v Holandsku od roku 2025 končia s výrobou tepla a TÚV plynovými kotlami. Rovnako som presvedčený, že budú len pokračovať v tom, čo zdedili po Veolii a z odberateľov si PES urobí svojich rukojemníkov, ktorým mestom ovládaný stavebný úrad bude všemožne brániť, aby si zriadili ekonomicky výhodnejší spôsob vykurovania a výroby TÚV. Predpokladám, že ak v časoch Veolie bolo odpájanie od CZT komplikované, v súčasnosti to bude ešte väčší problém a podpora „zelenej energie“ nástupom PES skončila.

Verím, že sa v strane Nezávislosť a Jednota (NAJ), v ktorej sa v súčasnosti angažujem,  nájde priestor pre poskytovanie odborného poradenstva pre odberateľov tepla a TÚV, ako sa dá ušetriť projektmi zameranými na podporu „zelenej energie“, a ako znížiť náklady bytových domov o sumy, ktoré PES nikdy pri súčasnom systéme riadenia a koncepcie CZT nedosiahne. Ako  bývalý pracovník v teplárenstve s vyše 30 ročnými skúsenosťami rád v tejto oblasti občanom pomôžem poradenstvom a konkrétnymi návrhmi.

Reklama

Dostal dom aj túto  závažnú otázku, ktorú som dostal od jedného občana, citujem: „Keďže sa s kolegom snažíme bojovať proti neefektívnej CZT, sledujeme tuto problematiku dlhodobo. Celé to je postavené na hlavu. Neviem, kto konkrétne je za PES-kou, ale mám z toho dojem, že bude použitý klasický scenár privatizácie ako za Mečiara – najprv vytunelovať a vytvoriť straty, potom za pár šupov kúpiť a zrazu bude spoločnosť vysoko zisková.“

Keďže, ako postrehol občan, ktorý mi položil otázku kto stojí za PES,  mesto sa nezaviazalo, že sa PES nebude nikdy privatizovať, aká je záruka, že v prípade zmeny po komunálnych voľbách  PES nesprivatizuje skupina vopred „vyvolených“.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali