“Finančný návrh NATO pre Ukrajinu by alianciu priblížil k vojne,” tvrdí maďarský minister zahraničných vecí

“Finančný návrh NATO pre Ukrajinu by alianciu priblížil k vojne,” tvrdí maďarský minister zahraničných vecí

Bratislava 8. apríla 2024 (HSP/ The European Conservative / Foto: TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Západné krajiny majú v úmysle poskytnúť pre Ukrajinu väčšiu pomoc, v Bruseli však zatiaľ nepredložili žiadne konkrétne prísľuby. Moskva varovala Západ pred priamou konfrontáciou. Situáciu zhrnul Zoltán Kottáz pre The European Conservative

Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

Členské štáty NATO sa obávajú podporiť plán, ktorý by Ukrajine poskytol dlhodobú vojenskú pomoc vo výške 100 miliárd eur a zvýšil by zapojenie vojenskej aliancie do vojny.

Reklama

Moskva varovala západné štáty, že sa už ocitli na prahu priamej konfrontácie s Ruskom.

V stredu, pred začiatkom zasadnutia ministrov zahraničných vecí aliancie v Bruseli, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal : „Sme pevne presvedčení, že podpora pre Ukrajinu by mala menej závisieť od krátkodobých dobrovoľných príspevkov a viac od dlhodobých záväzkov NATO.“ Stoltenberg navrhol vytvoriť päťročný fond na podporu Ukrajiny vo výške 100 miliárd eur. To však vyvolalo zmiešané reakcie členských štátov.

Reklama

 

Päťročný fond

Maďarsko, ktoré odmietlo poslať Ukrajine akúkoľvek vojenskú pomoc, túto myšlienku jednoznačne odmietlo. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol : „Takýto návrh by alianciu priblížil k tejto vojne viac, ako kedykoľvek predtým.“

Iní lídri varovali pred zdvojovaním bilaterálnej pomoci a pomoci Európskej únie pre Ukrajinu. Odkedy Rusko pred viac ako dvoma rokmi napadlo svojho suseda, členovia NATO poslali Ukrajine na bilaterálnej báze zbrane v hodnote desiatok miliárd dolárov. NATO ako organizácia sa sústredilo len na neletálnu pomoc pre Ukrajinu z obavy, aby tým neprovokovalo Rusko.

Stoltenberg však teraz chce, aby NATO zohrávalo koordinovanejšiu úlohu v tom, ako jeho členské štáty dodávajú letálne zbrane. Podľa návrhu by NATO prevzalo časť koordinačných činností od koalície známej ako Kontaktná skupina pre obranu Ukrajiny pod vedením USA. Jedná sa o alianciu 56 krajín, ktoré na mesačných stretnutiach koordinujú prebiehajúce poskytovanie vojenskej pomoci. Hoci podľa Stoltenbergovho plánu by NATO neposkytovalo zbrane priamo Ukrajine, znamenalo by to novú fázu jeho zapojenia do vojny.

V reakcii na tieto oznámenia hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol : „Vzťahy medzi Ruskom a NATO teraz skĺzli na úroveň priamej konfrontácie. NATO sa zapojilo do konfliktu okolo Ukrajiny a naďalej sa približuje k našim hraniciam a rozširuje svoju vojenskú infraštruktúru smerom k našim hraniciam.“

Reklama

Švédsko sa tento rok stalo 32. krajinou, ktorá vstúpila do NATO. Švédsky parlament prijal toto rozhodnutie len krátko po tom, ako Rusko v roku 2022 napadlo Ukrajinu. Z rovnakých dôvodov sa pre vstup do aliancie rozhodlo aj Fínsko, ktoré sa členom NATO stalo minulý rok.

 

Patová situácia

Vojna medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá koncom februára vstúpila do tretieho roka, sa dostala do patovej situácie.

Rusko, ktoré kontroluje takmer pätinu ukrajinského územia – vrátane Krymského polostrova, ktorý anektovalo v roku 2014 – zaznamenalo tento rok na bojisku niekoľko úspechov. Naopak, Ukrajina je do veľkej miery závislá od západnej vojenskej pomoci, aby mala vôbec šancu odraziť budúce útoky.

„Situácia na bojisku na Ukrajine je vážna. Vidíme, ako Rusko tlačí, a vidíme, ako sa snaží vyhrať túto vojnu tým, že na nás jednoducho vyčkáva,“ varoval Stoltenberg.

Reklama

V Európe klesá ochota prisľúbiť Ukrajine ďalšie zbrane. Ďalšiu finančnú pomoc blokuje aj americký Kongres.. Niektorí európski lídri sa medzitým obávajú, že záväzok Spojených štátov brániť európskych členov NATO by mohol byť spochybnený, ak by sa po novembrových voľbách v USA vrátil do Bieleho domu bývalý republikánsky prezident Donald Trump.

Stoltenbergov návrh, aby NATO prevzalo vedúcu úlohu pri koordinácii dodávok zbraní, má chrániť pred prípadným znížením podpory USA, ak by sa Trump vrátil do Bieleho domu.

 

Trump je kľúčový 

Trump bol začiatkom tohto roka kritizovaný za to, že spojencom Spojených štátov povedal, že sa neunúva ich obraňovať, ak nebudú “platiť svoje účty”. NATO vyžaduje od svojich členov 2 % HDP vyčleniť na obranu. A to je záväzok, ktorý sú všetci členovia NATO povinní dodržiavať. Trumpove slová boli považované za “nebezpečné”. Jeho tvrdý postoj počas jeho predsedníctva (2017 -2021) však v skutočnosti prispel k posilneniu aliancie. 20 z 32 členských štátov by malo tento rok dosiahnuť hranicu 2 % v porovnaní s rokom 2014, keď túto normu splnili len tri krajiny.

Minulý v Bruseli nepadlo žiadne okamžité rozhodnutie ani prísľub poskytnutia ďalšej pomoci Ukrajine. Členovia NATO sa však dohodli, že sa “vrátia a preskúmajú svoje zásoby, preskúmajú, či existujú nejaké spôsoby, ako môžu poskytnúť viac zbraňových systémov,” povedal Stoltenberg minulý štvrtok.

Americký štátny tajomník Antony Blinken uviedol, že väčšia podpora pre Ukrajinu je obzvlášť dôležitá. Krajiny ako Čína, Severná Kórea a Irán podporujú úsilie Ruska vybudovať svoju obrannú priemyselnú základňu.

Konkrétnejšie rozhodnutia sa pravdepodobne prijmú na samite lídrov NATO, ktorý sa uskutoční v júli vo Washingtone.

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:55

Po útoku na nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho sa polícii v Drážďanoch prihlásil 17-ročný mladík. Povedal, že je páchateľom, ktorý politika zrazil na zem. Oznámil to Krajinský kriminálny úrad v Sasku.

Po útoku na europoslanca sa polícii prihlásil 17-ročný mladík
Na snímke bilbord nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho (SPD) sa nachádza na ulici v Drážďanoch
12:54

V Káhire pokračujú druhý deň rokovania palestínskeho militantného hnutia Hamas so sprostredkovateľmi z Egypta a Kataru o prímerí v Pásme Gazy. Zatiaľ však nebol zaznamenaný nijaký pokrok vzhľadom na požiadavku Hamasu, že súčasťou akejkoľvek dohody musí byť ukončenie vojny.

11:39

Rakúsky kancelár Karl Nehammer chce testami DNA a ďalšími kontrolami obmedziť prisťahovanie rodinných príslušníkov utečencov do krajiny. Uviedol to pre tlačovú agentúru APA.

11:38

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur. Od roku 2015 vyplatili dôchodky v sume viac ako 300 miliónov eur. 

11:21

Mobilný operátor O2 rozšíril 5G sieť, aktuálne pokrýva 76,5 % slovenskej populácie. Od začiatku roku operátor 5G sieťou pokryl 223 nových miest a obcí, dostupná je tak už v 1232 lokalitách na Slovensku.

10:49

Dvaja ľudia zahynuli pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia.

10:29

Severokórejský veľvyslanec pri OSN Kim Song vyhlásil, že snahy vytvoriť novú komisiu, ktorá by monitorovala sankcie voči jeho krajine, sa skončia neúspechom.

09:27

Izrael oboznámil predstaviteľov vlády USA so svojím plánom na evakuáciu palestínskych civilistov pred možnou vojenskou operáciou proti Hamasu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali