Zlá správa pre všetkých. V pondelok vznikne trvalý euroval

Zlá správa pre všetkých. V pondelok vznikne trvalý euroval

Brusel 7. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

 

Trvalý euroval definitívne vznikne

Reklama

Táto zlá správa pre všetkých sa už nebude dať zvrátiť. Po dlhých politických ťahaniciach sa v pondelok (8.10.) spustí trvalý euroval. Ministri financií eurozóny na stretnutí v Luxemburgu podpíšu zakladajúce dokumenty Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

 

Reklama

500 miliárd na prejedenie pre rozšafné vlády a banky

EMS nahradí dočasný Európsky fond finančnej stability (EFSF). Úverová kapacita nového fondu bude predstavovať 500 miliárd eur. Pôžičky bude poskytovať krajinám eurozóny, ktoré sa ocitnú vo finančných problémoch. Príslušná vláda bude musieť oficiálne požiadať EMS o pomoc, pričom súčasťou záchranného balíka budú vždy podmienky, ktoré bude musieť krajina plniť. Ako niečo bude reálne prebiehať vidíme na príklade Grécka už dnes. Neschopnosť plniť dohodnuté podmienky a oddiaľovanie ich zavádzania. Neustále požiadavky na ďalšie peniaze. Slovensko tak prispieva k miernejšiemu poklesu životnej úrovne Grécka. Potom pomôžem Španielom, Talianom atď.

Ján Figeľ na konferencii Európskej sieti ideí v rámci EĽS (Európskej ľudovej strany) k tomu povedal: “Hovoríme nie myšlienke európskeho superštátu, a áno efektívnemu a transparentnému zdieľaniu suverenity členských štátov pre účinnejšie napĺňanie spoločných záujmov.”

Je to typické vyjadrenie KDH. Obojetnícke a nejasné. Asi nikto z neho nebude múdrejší, ako to predseda KDH myslel a čo chápe pod efektívnym zdieľaním suverenity.

 

Reklama

Základné imanie trvalého eurovalu bude tvoriť 700 miliárd

V prípade, že nejaká krajina eurozóny požiada o pomoc z EMS a bude plniť podmienky v oblasti úspor a reforiem, môže jej svojou intervenciou na dlhopisovom trhu pomôcť aj Európska centrálna banka (ECB). Po vytvorení spoločného bankového dohľadu bude EMS môcť priamo pomáhať bankám, ktoré sa dostanú do problémov.

Základné imanie fondu bude 700 miliárd eur. Krajiny eurozóny do fondu vložia v hotovosti 80 miliárd eur a zvyšný kapitál poskytnú vo forme záruk.

Podľa šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera bude EMS so sídlom v Luxemburgu najväčšou svetovou finančnou inštitúciu. Fond je kľúčovou súčasťou stratégie eurozóny v boji s dlhovou krízou.

 

Reklama

Vankúš pre zadlžené štáty Slovensko bude stáť skoro 6 miliárd, ktoré nemáme

Podiel Slovenska predstavuje 5,786 miliardy eur, pričom v hotovosti bude musieť zaplatiť necelých 600 miliónov eur. Na porovnanie Nemecko, ktoré je najväčším prispievateľom, vloží do fondu v hotovosti 21,7 miliardy eur a vo forme garancií 168,3 miliardy eur, celkovo teda 190 miliárd eur.

Prvé dve kapitálové tranže v celkovej výške 32 miliárd eur zaplatia krajiny eurozóny ešte tento rok. V priebehu budúceho roka zaplatia ďalšie dve časti a začiatkom roka 2014 poslednú piatu, takže celkový hotovostný vklad krajín eurozóny bude predstavovať spomínaných 80 miliárd eur.

Radu guvernérov EMS budú tvoriť ministri financií eurozóny a šéfom fondu sa stane nemecký finančný expert Klaus Regling, ktorý stál aj na čele EFSF.

 

Kohézne zdroje sa znížili skoro o 16 miliárd

Všetci zúčastnení dnešného stretnutia zoskupenia Priatelia kohézie podpísali spoločnú deklaráciu týkajúcu sa eurorozpočtu na roky 2014 a 2020. Jednoznačne podporujú návrh Európskej komisie (EK) predstavený minulý rok. Z celkového objemu viac ako 1 bilión eur sa na politiku súdržnosti vyčleňuje 339 miliárd eur. To predstavuje oproti predchádzajúcemu obdobiu ich zníženie o 4,5 % alebo 15,8 miliardy eur.

 

Fico si myslí, že kohézna politika je kľúčovým nástrojom v boji proti kríze

Podľa premiéra Roberta Fica si všetci uvedomujú nevyhnutnosť mobilizovať prostriedky na stabilizáciu európskeho hospodárstva a verejných financií členských krajín. “Je to práve kohézna politika, ktorá je kľúčovým nástrojom v boji proti kríze a zabezpečuje ekonomický rast,” zdôraznil. Bez týchto peňazí mnohé z týchto krajín nemôžu dosiahnuť ciele v oblasti znižovania deficitov.

Reklama

Účastníci dnešného zasadnutia sa zhodujú, že neexistuje priestor na redukciu a škrty v predloženom návrhu EK. Fico označil schôdzku za veľmi úspešnú. Za výnimočne efektívne stretnutie, ktoré môže byť rozhodujúce v aktuálnej fáze príprav eurorozpočtu, ho považuje aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

Zdôraznil, že nový rozpočet musí byť spravodlivou a pragmatickou dohodou medzi čistými prispievateľmi a poberateľmi. “V posledných rokoch sme videli, že veľké a silnejšie štáty EÚ mali snahu vnucovať svoju vôľu ostatným namiesto toho, aby hľadali spoločný kompromis. Nový rozpočet musí byť férovou dohodou. Potrebujeme pragmatický prístup, nie ideologický,” podčiarkol Schulz.

V tejto súvislosti je postoj Priateľov kohézie podľa neho v súlade s líniou EP. Návrh rozpočtu z dielne komisie je totiž pre parlament minimum, a preto nepodporí takú dohodu európskych lídrov, ktorá by zachádzala výrazne pod tieto úrovne. “Európski poslanci sú pripravení šetriť, ak nám niektoré členské štáty povedia, že sa znižujú konkrétne projekty. Nie sme pripravení redukovať peniaze na kohézne fondy,” avizoval šéf EP.

 

Šefčovič si od vyhlásenia sľubuje lepšiu vyjednávaciu pozícii pre členov pri zostavovaní rozpočtu

Reklama

Podpredseda EK Maroš Šefčovič pripomenul, že nasledujúce rokovania o európskom rozpočte budú ťažké, preto je dobré, že Priatelia kohézie vyslali spoločný signál o dôležitosti rešpektovania predloženého návrhu komisie. “Fakt, že sa vystupuje jednotne, že EP a EK majú na túto otázku rovnaký názor ako 15 členských krajín, tak verím, že to vylepší rokovaciu pozíciu a že ten výsledok bude oveľa lepší, ako keby medzi sebou nekomunikovali a nechávali rokovaniu voľný priebeh,” konštatoval.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali