Exkluzívne pre Hlavné správy uznávaný zahraničnopolitický expert Jozef Šesták: Pri hodnotení vstupu tureckých vojsk do Sýrie sa treba vcítiť do situácie, v ktorej sa nachádza Turecko

Exkluzívne pre Hlavné správy uznávaný zahraničnopolitický expert Jozef Šesták: Pri hodnotení vstupu tureckých vojsk do Sýrie sa treba vcítiť do situácie, v ktorej sa nachádza Turecko

Bratislava/Damask 17. októbra 2019 (HSP/Foto:DW)

 

Turecké vojská vstúpili do Sýrie. Prečo? Čo tým chce Turecko dosiahnuť? Západ proti tureckej vojenskej operácii protestuje, ale je táto vec taká čiernobiela? Aké sú dôvody a pozadie tejto akcie, o tom nám priniesol fundovanú správu človek, ktorý v oblasti dlhé roky pôsobil ako diplomat

Mapka

Realistické posúdenie motívov Turecka pre zahájenie tejto operácie na území Sýrie si vyžaduje odborné znalosti a nezaujatý prístup oslobodený od politického, či ideologického podfarbenia. Mnohé z komentárov, ktoré sa v médiách objavujú, tieto kritériá ani zďaleka nespĺňajú.

Reklama

Situácia na Blízkom východe v ôsmom roku vojny, to je nesmierne zložitý uzol problémov, historických faktorov a subjektov, ktoré sa vo vojne v Sýrii angažujú. Toto sa nedá seriózne okomentovať v jednom alebo dvoch článkoch a určite sa to nedá ani zjednodušiť na vyhlásenie, ako bolo napríklad to, ktoré urobila kancelárka Angela Merkelová v jej odkaze prezidentovi Turecka: „Ukončite vojenské operácie v Sýrii okamžite!“ Je nereálne očakávať splnenie takto postaveného príkazu, ktorý zaváňa vnútropolitickou motiváciou ukázať doma, že však niečo s tým Berlín robí.

Dovolím si tu uviesť niektoré fakty o tureckej vojenskej operácii Prameň mieru – zďaleka nie všetky a zďaleka ani nie všetky najdôležitejšie.

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil plán na vytvorenie bezpečnostnej zóny už v prejave na 74. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku koncom septembra 2019. Ukázal delegátom mapu zóny. Ide o pohraničné pásmo dotýkajúce sa tureckých hraníc približne v dĺžke 444 km a v šírke 35 km.

Turecko toto pásmo nebude rozširovať. Nechce zaberať územie Sýrie a nemá v úmysle získať prístup k ropným zdrojom na juhu východnej časti Sýrie, ležiacim na juh od rieky Eufrat. Akonáhle by Turecko prekročilo hĺbku 35 km, boli by namieste ostré výhrady medzinárodnej verejnosti a prijatie opatrení v Bezpečnostnej rade OSN.

Turecko oficiálne deklaruje, že cieľom operácie Prameň mieru je eliminovať terorizmus v regióne susediacom s Tureckom a vytvoriť bezpečnostnú zónu očistenú od sýrskych kurdských jednotiek YPG (Ľudové obranné jednotky), ktoré sú napojené na teroristickú organizáciu PKK (Kurdská strana pracujúcich), a vyčistiť ju aj od bojovníkov organizácie Islamský štát (IS), ktorí tam sú.

Jednotky YPG väznia asi dvetisíc týchto teroristov a nachádzajú sa tam aj tisíce ich rodinných príslušníkov. Sú informácie o tom, že YPG už vypustili na slobodu 895 teroristov IS. Alebo im dali zbrane, aby bojovali po ich boku proti tureckým jednotkám? V priestore, kde boli väznení, totiž nebola po obsadení tureckými jednotkami ani noha…

Existuje vzácna zhoda medzi Tureckom a Washingtonom v tom, že bojovníci IS majú byť vrátení do štátov, odkiaľ pochádzajú (vrátane Európy) a tam majú byť súdení. Jednotky YPG bojujú spolu s arabskými a turkménskymi militantmi v rámci tzv. Sýrskych demokratických síl, ktoré boli vytvorené v roku 2015.

Reklama

Turecko tiež deklaruje, že chce pripraviť tento región pre návrat sýrskych utečencov z Turecka do Sýrie. Prezident Erdogan vyhlásil, že vybuduje na vojnou zničenom sýrskom území infraštruktúru, nemocnice a školy, aby tu mohli Sýrčania opäť slušne žiť. Turecký plán je najprv umožniť návrat jednému miliónu a v druhej fáze aj ďalšiemu miliónu utečencov vrátiť do vlasti. Teda spolu dva milióny sýrskych utečencov by sa mohli na dobrovoľnom základe vrátiť z Turecka do svojej domoviny. V prvej fáze, pre prvý milión utečencov, plánuje Turecko vybudovať 140 mestečiek a dedín.

Treba povedať, že je v záujme Európy a v záujme Slovenska, aby sa sýrski utečenci vrátili do Sýrie. Takýto postoj zaujal aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Na mieste je tiež otázka: kto iný už teraz ponúka takúto humanitárnu pomoc konkrétnemu zničenému regiónu Sýrie a chce vytvoriť reálne možnosti pre návrat Sýrčanov do vlasti?

Turecko zdôrazňuje skutočnosť, že hraničí so Sýriou a pri jeho hraniciach sa nachádzajú po zuby vyzbrojené jednotky YPG (predtým vyzbrojené Spojenými štátmi pre boj s IS), ktoré priamo ohrozujú jeho bezpečnosť. Bojovníci YPG sú priamou predĺženou rukou PKK v Sýrii, pričom podľa včerajšieho vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa sú teroristi PKK ešte horší ako teroristi Islamského štátu.

Pri hodnotení vstupu tureckých vojsk do Sýrie sa treba vcítiť do situácie, v ktorej sa nachádza Turecko, ktoré, na rozdiel od Európy, Nemecka či USA, má so Sýriou dlhú spoločnú hranicu (822 km). Čo by asi urobili iné štáty, keby sa pri ich hraniciach pohybovali po zuby ozbrojené jednotky, ktoré si chcú násilím presadiť svoju autonómiu a odkrojiť si časť ich územia?

Reklama

Kurdskú otázku nemožno riešiť terorom a ani v kontexte sýrskej vojny. Prioritou je ukončenie osem rokov zničujúcej vojny v Sýrii. Turecko si je vedomé citlivosti tejto operácie a opakovane vyhlasuje, že si dáva veľký pozor, aby nedošlo k obetiam na civilných osobách. Hlása, že bude chrániť práva národnostných a náboženských menšín na území bezpečnostnej zóny a potvrdzuje, že bude vždy rešpektovať teritoriálnu integritu Sýrie.

Z týchto veľmi zreteľných tureckých vyhlásení vyplýva, že Turecko nemá záujem a ani úmysel expandovať do vnútrozemia Sýrie. Vo vzťahu k budúcemu politickému usporiadaniu Sýrie sa Turecko zaväzuje, že bude vždy podporovať slobodné voľby v Sýrii a bude presadzovať politické riešenie osem rokov trvajúcej vojny v Sýrii.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opakovane pripustil, že Turecko má bezpečnostné obavy zo situácie na svojich hraniciach so Sýriou, v severovýchodnej časti krajiny. Tieto obavy pripustil aj Washington na začiatku operácie Prameň mieru. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov 16. októbra tlmočil stanovisko, že Rusko vždy uznávalo legitímne záujmy Turecka zabezpečiť bezpečnosť na svojich hraniciach. Trump zároveň pohrozil Turecku, že ak by operácia prekročila určité hranice, Spojené štáty hospodársky Turecko zničia. Ankara odmieta takéto hrozby, ale faktom je, že takýto odkaz jej bol z Washingtonu vyslaný.

Tureckí lídri ubezpečujú svet, že vstup tureckých jednotiek na pohraničné územie Sýrie nemá dobyvačný charakter. Turecku nejde o získanie územia Sýrie. Turci svetu toto vysvetľujú, ale ich argumenty zatiaľ nenachádzajú odozvu. Aké sú dôvody tohto prístupu zo strany zahraničia? Sú to obavy z novej migračnej vlny? Ale veď návrat sýrskych utečencov z Turecka do Sýrie je to v danej chvíli to najlepšie, čo sa ponúka.

Turecko prijalo na svoje územie 3,6 milióna sýrskych utečencov a vynaložilo na ich pobyt už tridsať miliárd (!) dolárov. Alebo sú dôvodom tohto postoja Západu vnútropolitické výzvy v štátoch Európy a v USA? Vo Washingtone, kde prezident často mení svoje postoje a americkí politológovia otvorene priznávajú, že Donald Trump nemá v Sýrii jasnú stratégiu, je zrejmé, že prezident reaguje pod tlakom Kongresu a názorov časti republikánov vo vlastnej strane. Prečo nemajú štáty NATO spoločné stanovisko, pričom Turecko je dôležitým členom aliancie? Tieto otázky ponechávam otvorené, pretože na adekvátne odpovede nie je v jednom článku priestor a na niektoré otázky nám dajú odpovede nasledujúce dni a týždne.

Ostáva len dúfať, že pre civilných občanov v regióne budú dôsledky vojenskej operácie minimálne, že jej konečným výsledkom bude stabilizácia regiónu, ktorá prinesie Sýrčanom po ôsmich rokoch možnosť návratu do vlasti, a že v Sýrii sa hlboké vojnové rany konečne budú môcť začať hojiť.

Jozef Šesták

 

Jozef Šesták, diplomat, veľvyslanec, zahraničnopolitický expert, v ostatnom čase pôsobil niekoľko rokov v Istanbule. Na prestížnej súkromnej KOC University v Istanbule prednáša pre študentov medzinárodných vzťahov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali