Evolucionisti odpovedali na otázku, prečo sa objavil sex

Evolucionisti odpovedali na otázku, prečo sa objavil sex

Paríž 8. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Prvé mnohobunkové bytosti sa rýchlo vzdali bezpohlavného rozmnožovania v prospech sexu nie kvôli ochrane pred parazitmi a retrovírusmi, ale kvôli rozšíreniu “nákazlivých” foriem rakoviny. K takému záveru došli francúzski vedci, ktorí svoj článok zverejnili v časopise PLoS Biology

Ilustračné foto

“Všetky teórie vysvetľujúce existenciu sexu nemôžu vysvetliť to, prečo sa ním všetky mnohobunkové zvieratá zaoberajú stále, nielen čas od času, čo by stačilo na výmenu génov na ochranu pred parazitmi a vírusmi a tiež zrýchlenie evolúcie. Našli sme vysvetlenie, prečo tomu tak je,” uvádza Frederic Thomas z Univerzity v Montpellier.

Reklama

Prvé mnohobunkové zvieratá, ktoré sa na Zemi objavili asi pred 550 miliónmi rokov, sa pôvodne rozmnožovali bezpohlavne. Následne rýchlo prešli k pohlavnému rozmnožovaniu, čím si vymieňala genetický materiál a kombinovali ho.

Z pohľadu “čistej” evolučnej matematiky podobná zmena nemohla byť výhodná. Kvôli tomuto prechodu museli zvieratá plytvať polovicou dostupnej energie a zdrojov na “neužitočných” samcov, ktorí nie sú schopní samostatne produkovať potomstvo. Dnes sa cez 99 % existujúcich mnohobunkových zvierat rozmnožuje sexom.

Reklama

 

Bezpohlavné rozmnožovanie znižuje odolnosť voči infekciám

Príčinou podľa prívržencov takzvaného efektu červenej kráľovnej boli parazity a vírusy, ktoré boli schopné sa rozvíjať rýchlejšie ako ich bezpohlavné obete. Ako ukazujú nedávne experimenty s hrotnatkami, ktoré sú schopné sa rozmnožovať oboma cestami, dlhé bezpohlavné rozmnožovanie viditeľne znižuje ich odolnosť voči infekciám a pripravuje ich o ochranu pred parazitmi.

Thomas a jeho kolegovia predpokladajú, že v skutočnosti hlavnou hybnou silou evolúcie, ktorá prinútila našich predkov k pohlavnému rozmnožovaniu, neboli “vonkajší nepriatelia” ako vírusy alebo parazity, ale svojrázna vnútorné “piata kolóna”. V jej úlohe podľa francúzskych evolucionistov vystupovali nákazlivé rakovinové bunky.

Táto myšlienka Thomasa napadla po tom, čo sa zameral na históriu o tom, ako choroba DFTD takmer úplne zlikvidovala diablov medveďovitých. Analogická “infekcia” dnes likviduje populáciu hneď niekoľkých druhov mäkkýšov v Atlantiku a medzi psami sa podobná rakovina šíri pohlavnou cestou už desiatky tisíc rokov.

Reklama

Vznik podobných foriem nádorov podľa vedca bol možný kvôli tomu, že úroveň genetickej rozmanitosti medzi kunovcami, mäkkýšami a predkami psov bol rekordne nízky. Umožňuje to rakovinotvorným bunkám prenikať do organizmu nového “majiteľa” tým, že sa vydávajú za “svoje”, a využívať zdroje na nekontrolovaný rast.

Všetko to podľa evolucionistov bolo charakteristické aj pre prvé mnohobunkové bytosti, ktoré sa rozmnožovali bezpohlavnou cestou. Úroveň genetickej rozmanitosti bola medzi nimi pôvodne nízka a takmer sa nemenila, čo prvým podobným rakovinotvorným bunkám umožnilo, aby sa šírili po celej populácii a nakazili akékoľvek jedinca.

 

Najdôležitejšie je odlíšiť sa

“Najjednoduchším spôsobom ochrany je to, aby sa jedinec stal odlišným od iných. Pohlavné rozmnožovanie dvom jedincom umožňuje stvorenie unikátneho potomstva s absolútne “novým” genómom. Súčasne ho ochráni pred vpádom už existujúcich rakovinotvorných buniek, vrátane tých z tela ich rodičov, a urobí ich vlastné nádory nezlučiteľné s ďalšími zástupcami ich rodu,” pokračuje vedec.

Reklama

V prospech tejto teórie hovorí hneď niekoľko vecí, vrátane toho, že pohlavné rozmnožovanie nie je charakteristické pre baktérie, archaikum, prvoky a mnohé primitívne plesne a rastliny, medzi ktorými sa rakovina v princípe neobjavuje alebo vzniká veľmi zriedkavo.

Navyše rakovina na rozdiel od parazitov, vírusov a ďalších “vonkajších” nebezpečenstiev bude v populácii mnohobunkových zvierat existovať vždy, pretože mutácie sa stále hromadia v DNA každej bunky pod vplyvom vesmírného žiarenia, ultrafialového žiarenia Slnka, agresívnych molekúl a ďalších náhodných akcií pri každom ich delení.

Dobre to vysvetľuje, prečo sa zvieratá venujú iba sexu a nekombinujú ho s bezpohlavním rozmnožovaním.

Vedci chcú svoju teóriu preveriť na hydrách, čo sú primitívne mnohobunkové bytosti, ktoré sa dokážu rozmnožovať ako pohlavnou cestou, tak aj pučaním, zároveň často trpia rakovinou. Ak je táto myšlienka správna, tak sa vznik nádorov v ich tele zmení v závislosti na tom, aké rozmnožovanie budú používať.

Predtým vedci informovali o výhodách sexu v pokročilom veku. Experti analyzovali sexuálnu aktivitu 73 dobrovoľníkov vo veku od 50 do 83 rokov. Séria experimentov ukázala, že starší ľudia, ktorí mali sex aspoň raz týždenne, o 4 % rýchlejšie riešili matematické príklady ako tí, ktorí sex počas experimentu vôbec nemali. V dôsledku toho bádatelia dospeli k záveru, že hormóny dopamín a oxytocín, ktoré sa uvoľňujú počas sexu, pozitívne pôsobia na mozog starších ľudí, zvyšujú účinnosť a znižujú riziko demencie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali