Evidentne nám nejako zoslabli naši americkí Supermani

Evidentne nám nejako zoslabli naši americkí Supermani

Washington 17. novembra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Shakh Aivazov; Alexander Zemlianichenko; screenshot YouTube)

 

Konstantin Dušenov na portáli rusvesna publikuje materiál, v ktorom sa venuje zvyšujúcej sa nervozite amerických politických elít v súvislosti s vývojom situácie na medzinárodnej scéne
Ilustračné foto

Rusko-americké vzťahy sú na historickom minime a nevyzerá to tak, že by v najbližšej dobe malo prísť k nejakému otepleniu. Rétorika Američanov bije rekordy svojou primitívnosťou a vyhrážkami na adresu Ruska. Aby sme pochopili dnešnú agresívnu filozofiu amerických politikov, bohato stačí citovať Johna Boltona.

“Je veľkou chybou prikladať nejaký význam medzinárodnému právu…. USA musia zničiť islamistický Irán. Irán nesmie vyrobiť atómovú bombu, treba Irán rozbombardovať.” (John Bolton).

Reklama

“V Severnej Kórei treba jednoducho zvrhnúť celý severokórejský režim. Ak k tomu bude nevyhnutné naniesť preventívny úder, treba ho naniesť a nečakať do poslednej minúty.” (John Bolton)

“Slová Putina o nových ruských zbraniach sú propagandou a ruskými imperiálnymi ambíciami. Rusko sa pokúsilo zasahovať do našich volieb, Rusi sa musia stretnúť s veľmi ťažkými dôsledkami.” (John Bolton)

Reklama
Na snímke bezpečnostný poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa John Bolton
Pritom Trump sa od Boltona nedištancuje a v protiruskej rétorike za Boltonom výraznejšie nezaostáva.

“Moje víťazstvo vo voľbách je to najhoršie, čo sa mohlo Rusku stať. Sme pripravení chrániť seba a svojich spojencov, pričom využijeme všetky naše vojenské a jadrové možnosti” (Donald Trump)

“Američania majú podstatne viac peňazí ako iní. Budeme vládnuť vo vzduchu, na mori, na pevnine i vo vesmíre. Rusko a Čína si musia uvedomiť, že so mnou sa nežartuje (Donald Trump)

“Nestihnete ani mrknúť, ako všetkým predbehneme. Nepodceňujte naše americké odhodlanie. Američania sú najnebezpečnejšími vojakmi na svete a majú najlepšie zbrane. Pripravte sa Rusi, naše rakety priletia. A budú dobré, nové a rozumné. (Donald Trump)

Psi, ktorí brešú však nehryzú. Agresívna rétorika amerických politických predstaviteľov je dokladom skutočnosti, že “Strýčko Sam” nám nejako zoslabol o čom svedčia aj niektoré vyhlásenia amerických vysokých dôstojníkov. Vysoký americký vojenský predstaviteľ, generál John E. Hyten otvorene v júni minulého roku na otázky novinárov vo Washingtone uviedol: “Rýchlosť modernizácie jadrových síl USA je nedostatočná. V období 2029 – 2032 musíme nevyhnutne zaviesť do výzbroje novú generáciu medzikontinentálnych balistických rakiet, ponoriek, ďiaľkových bombardérov i leteckých rakiet schopných niesť jadrové hlavice. Musíme zaviesť nové technológie, nové systémy velenia. Do budúcnosti však nehľadím s optimizmom, nedokážeme promptne riešiť všetky problémy našej jadrovej triády (námorníctvo, letectvo, pozemní sily). Kúpa nových zbraní a zbraňových systémov nikdy nevychádza podľa plánu….”

Na snímke generál John Hyten
Znepokojenie generála Hytena ohľadne jadrového potenciálu USA je už natoľko veľké, že o ňom otvorene hovorí pred americkými novinármi. To sú témy, ktoré v ruskej alebo čínskej armáde podliehajú prísnej kontrole a ruskí alebo čínski odborníci pred verejnosťou o takýchto témach zo strategických dôvodov nikdy nehovoria a v minulosti o týchto témach nehovorili ani americkí vojenskí odborníci. Podľa generála Hytena je však situácia v USA natoľko kritická, že porušil uvedené moratórium a otvorene informoval verejnosť o amerických problémoch.

Generál Hyten dokonca uviedol alarmujúce slová: “Naše letecké okrídlené rakety schopné niesť jadrové hlavice sú pripravené, no každý deň ich služby predstavuje ohromné vypätie našich technikov a inžinierov, ktorí ich musia udržiavať v bojovej pohotovosti. Mali by sme do výzbroje zaviesť nové rakety a staré nosiče bojových rakiet vymeniť, pretože len naše moderné rakety sa môžu stáť nástrojom zdržiavania Ruska a Číny…”

Reklama

A generál Hyten zašiel ešte ďalej. Venoval svoju pozornosť americkým strategickým raketám Minuteman III., ktoré sú hlavným americkým nosičom pre preventívny jaderný úder. Na margo Minutemanov generál Hyten uviedol, že USA vyčlenili na náhradu starých nosičov 84 miliárd USD, pričom už dnes je zrejmé, že k výmene 400 nových rakiet nedôjde skôr ako v roku 2035. Podľa generála Hytena by sa mali minimálne modernizovať aj americké jadrové ponorky a dokonca obvinil americkú elitu z nekompetentnosti.

Generál Hyten doslovne uviedol: “Som presvedčený, že za súčasný neutešený stav môžu všetci – politici, vysokí dôstojníci, finančníci i konštruktéri nových zbraní. Všetci sú súčasťou procesu a nesú zodpovednosť za nedodržiavanie termínov prezbrojenia jadrových síl USA. Spoľahlivosť našich jadrových zbrojných systémov je už teraz na hrane a každým rokom sa bude situácia zhoršovať. USA už nedokážu udržiavať krok s našimi súpermi (Rusko a Čína). Podľa generála Hytena sa však situácia nezlepšuje a vývoj pokračuje i ďalej negatívnym smerom.

Dňa 1. 3. 2018 ruský prezident Vladimír Putin informoval o nových ruských jadrových strategických komplexoch Sarmat, Burevestnik, Avangard, Kindžal i strategickom ponorkovom drone Poseidon. Pokiaľ Bolton označuje slová ruského prezidenta Putina za propagandu, vojenský odborník generál Hyten je oveľa opatrnejší a dokonca potvrdil, že uvedené zbrane a zbraňové systémy nedokáže USA v najbližších 20 rokoch vytvoriť.

 

 

Reklama

Dňa 31. 10. 2018 minister obrany USA James Mattis pred United States institute of Peace uviedol: Za hlavného protivníka USA považujem Rusko a jeho jadrový potenciál. Rusko musí byť pod našou kontrolou a na kroky Ruska musíme tvrdo reagovať. Rusko sa snaží získať prevahu na svojej periférii a kvôli tomu šíri chaos v okolitých krajinách. Moskva chce riadiť ekonomiku, politiku a bezpečnosť krajín, s ktorými susedí”.

K Číne sa Mattis stavia oveľa zdržanlivejšie: “Na rozdiel od Ruska Čína sa správa k svojím susedom s úctou. Uvažujeme o rôznych možnostiach spolupráce s Čínou, Myslím, že za 15 rokov budeme hovoriť o tom, ako sa nám podarilo s Čínou naladiť pozitívne vzťahy. Pritom medzi USA a Čínou existujú protirečenia, najmä týkajúce sa sporných oblastí Juhočínskeho mora, kde my (Američania) nesúhlasíme s krokmi Číňanov, takže nemôžem vylúčiť ani stret záujmov”.

Očividné je, že Mattis je presvedčený, že s Čínou sa budú môcť Američania dohodnúť, s Ruskom nie.

Na rozdiel od Mattisa, dňa 5. 11. 2018 náčelník štábov ozbrojených síl USA, generál Joseph Dunford uviedol: “Rusko v 2025 – 2035 už nebude predstavovať pre USA takú hrozbu ako Čína. Rusko nebude môcť udržať svoj vojenský potenciál na takej úrovni ako dnes. V Ruskú sa znižujú ekonomické i demografické ukazovatele. Čína má viac možností pre zvyšovanie svojho potenciálu. Preto sa na Čínu treba dívať v najbližších 20-30 rokoch ako na hrozbu. V rokoch 2025-2035 USA získajú viac ako Čína a Rusko”.

Na snímke Vladimir Putin a Si Ťin-pching

Ak  zhrnieme všetky vyhlásenia amerických politikov, ktoré sme uviedli, je evidentné, že USA sa chystajú k plnohodnotnému konfliktu s Ruskom a Čínou, pričom nie sú presvedčené o svojej jednoznačnej prevahe. Ak by boli, už by k útoku na Rusko a Čínu prišlo. Preto je len dobré, že USA majú problémy so svojimi strategickými jadrovými zbraňami i s konvenčnými zbraňami.

Netreba zabúdať, že Američania v posledných dekádach ani raz nebojovali s rovnako silným súperom, vždy napádali len slabšie krajiny, pričom sa  spoliehali na svoje zástupné armády (NATO, Francúzska cudzinecká légia, protiasadovská opozícia, Kurdi…). Americká armáda v Iraku, Afganistane, Líbyi či Sýrii dokázala len rozbiť  za pomoci domácich zradcov existujúce štáty, poraziť však podstatne slabšieho súpera sa im nepodarilo. Americká armáda nedokáže zvíťaziť ani v boji s podstatne slabšími súpermi, ako si teda Američania predstavujú, že zvíťazia nad Iránom, Čínou, Ruskom a i. krajinami, ktoré majú podstatne vyšší bojový potenciál ako Sýria, Líbya, Irak či Afganistan?

Groznyj bol počas 1. čečenskej vojny (1994 – 1996) čečenská metropola približne s 300 tisíc obyvateľmi. Bojové operácie v Groznom preverili možnosti ruskej armády, ktorá mala prevahu v letectve i ťažkých zbraniach. Rusi nakoniec Groznyj obsadili, utrpeli však vysoké straty. Ako by  chceli Američania dobývať metropoly s viac ako 500 tisíc obyvateľmi?  Boje v meste predstavujú jednu z najťažších vojenských operácii. Vo Fallúdži v Iraku si Američania mohli vyskúšať boj v meste, utrpeli neprimerane vysoké straty (bojom vo Fallúdži velil Mattis), takže utiekli a následne bezbranné mesto zbombardovali kazetovými bombami, napalmom a bojovým fosforom. A to bojovali len proti šiítskym ozbrojencom bez ťažkých zbraní.

V prípade Číny, či Ruska by Američania nemali ani prevahu vo vzduchu, americkí vojaci by stáli proti veľmi odhodlanému protivníkovi a na jadrové zbrane by sa takisto nemohli spoľahnúť, pretože akékoľvek použite jadrových zbraní by s určitosťou viedlo k jadrovej apokalypse, ktorá by zmietla USA s povrchu zemského (je ťažšie totálne zničiť rozlohou obrovské Rusko, ako oveľa menšie USA). Jadrová palica má dva konce.

Podľa odborníkov Pentagonu by však americká armáda nedokázal a dnes k úspešnému koncu doviesť ťaženie ani proti Iránu a ani proti Severnej Kórei. Čína a Rusko presahujú niekoľkonásobne možnosti Iránu a Severnej Kórei.

V poslednej dobe Američania obviňujú Rusko z toho, že Rusko na cvičeniach NATO ruší GPS signály a spojenie amerických jednotiek. Podľa amerických obvinení, ku ktorým sa pripájajú aj Fíni, Švédi a Nóri, nórska bojová loď Helge Ingstad sa potopila práve kvôli tomu, že Rusi poškodili jej GPS navigáciu, takže sa loď zrazila s tankerom.

Reklama

Sú dve možnosti. Alebo Američania a spol. klamú, alebo hovoria pravdu. Ak klamú, to znamená že sa snažia ospravedlniť nízku bojovú úroveň svojich ozbrojených síl a síl NATO a v prípade nórskej posádky išlo o trestuhodné zlyhanie. Alebo hovoria pravdu a Rusi naozaj dokázali narušiť šifrovanú komunikáciu a GPS signály jednotiek NATO. V tom prípade nech si sadnú americkí Supermani a ich poskokovia z NATO potichu namiesto a šúchajú pokorne nožičkami, pretože ak Rusi dokážu narúšať ich komunikáciu – ako chcú vlastne proti Rusku bojovať?

 

 

Andrej Belousov v OSN na margo Američanov a ich útokov voči Rusku, v ktorých tvrdia, že Rusko sa pripravuje k vojne uviedol: “Áno Rusko sa pripravuje k vojne a ja to potvrdzujem. Pripravujeme sa chrániť našu krajinu, našu teritoriálnu celistvosť, naše hodnoty a našich ľudí.  Na rozdiel od USA, Rusko sa chystá k vojne v ktorej bude brániť svoju vlasť, Američania sa chystajú k útočnej vojne voči Rusku”.

Obranná vojna je spravodlivá, každý má právo brániť sa. Za posledných 50 rokov viedli Američania nespočetné množstvo  agresívnych vojen, vojenských útokov, iniciovali vo svete množstvo farebných revolúcii, prevratov a po skončení Studenej vojny si zvykli násilím presadzovať svoje predstavy. Toto obdobie sa  už chvalabohu skončilo.

Reklama

Američania sa nevedia so svojimi neúspechmi zmierniť, znervózneli a robia chyby. Nejako nám americkí Supermani zoslabli.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali