Rumový éter je tradičnou stredoeurópskou arómou, ktorá sa vyrába už viac ako sto päťdesiat rokov bez negatívnych účinkov na zdravie, “tvrdí česká potravinová komora.
Podľa európskej komisie, rumová aróma obsahuje rakovinotvorné látky a preto by mala byť zakázaná a to už od apríla budúceho roka. Podľa potravinovej komory však záver európskeho úradu nepotvrdil karcinogenitu rumového éteru a štúdia poukazuje len na prítomnosť látok, o ktorých sa tiež diskutuje v mnohých ďalších potravinách a surovinách. Informoval portál Idnes.
Napríklad prítomnosť organickej látky furán (v Božkov 30 μg / liter), je prítomná aj v niektorých typoch detských výživ (31,5 μg / kg), v ovocí (4 μg / kg), alebo v zelenine (8 μg / kg). Káva tejto látky obsahuje oveľa viac, až do 394 μg na kilogram.
Potravinová komora poukazuje na to, že stanoviská európskeho úradu pre bezpečnosť potravín sú určené predovšetkým na odborný úsudok a laická interpretácia úradníkov Európskej komisie bez hlbšej znalosti problematiky bezpečnosti potravín môžu viesť k chybným záverom a neodôvodnenému poškodeniu potravinárskeho priemyslu.
Samuel Gdovin