Európa zistila svoju novú superzávislosť od Ruska

Európa zistila svoju novú superzávislosť od Ruska

Moskva 14. marca 2024 (HSP/ria/Foto:TASR/AP-Emmi Korhonen/Lehtikuva, Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin)

 

Ak si niekto myslel, že Európska únia, ktorá odmietla ruský plyn a podrazila si tým vlastnú ekonomiku, sa poučí a dostane rozum, musíme všetkých sklamať. Olaf Gill v odpovedi na otázky novinárov uviedol, že Európska komisia v súčasnosti skúma vplyv ruských dodávok poľnohospodárskych hnojív a obilia na spoločný trh krajín EÚ a diskutuje o potrebe zavedenia reštriktívnych opatrení. V preklade z byrokratického jazyka to znamená, že vedenie EÚ knokautovalo svoj vlastný priemysel, ale nestačí mu to, takže teraz úradníci usilovne premýšľajú, ako by mohli zlikvidovať aj vlastné poľnohospodárstvo. Tému v článku pre ruské noviny Ria Novosti rozvádza a analyzuje novinár Sergej Saučuk

Leyenová Putin
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ruský prezident Vladimir Putin

Nejde o žiadne preháňanie, pretože Olaf Gill a jeho kolegovia dobre poznajú objem dovozu draselných, fosfátových a najmä dusíkatých hnojív, ako aj čísla dovozu pšenice z východu. Preto vyhlásenie, že Európska únia je pripravená okamžite zaviesť potrebné sankcie v prípade zistenia nadmerného vplyvu ruských dodávok (t. j. kritickej závislosti), nemožno nazvať inak ako snahou o zvýšenie cien základného potravinového koša.

Reklama

V mnohých podobných publikáciách sa pri na prvý pohľad nepochopiteľných krokoch a rozhodnutiach európskych predstaviteľov často používajú výrazy, ktorých obsah vyjadruje “samovražedné” konanie, čo je nesprávne, pretože moderný tím európskych manažérov jednoznačne plní predpísaný plán. O tom si však povieme nižšie.

Najprv sa pozrime na niekoľko základných faktov a čísel.

Reklama

Rusko je tretím najväčším výrobcom poľnohospodárskych hnojív s celkovou produkciou 51,9 milióna ton, a to za Indiou (52,5 milióna) a Spojenými štátmi (54,4 milióna ton ročne). Na dokreslenie situácie treba dodať, že Spojené štáty sú aj hlavným svetovým vývozcom agroproduktov a na konci roka 2022 Američania predali na vývoz potraviny a ďalšie súvisiace produkty za veľmi pôsobivých 196 miliárd dolárov. Druhá v tomto rebríčku, Brazília, zaostáva v peňažnom vyjadrení o takmer 60 miliárd dolárov.

Rusko patrí spolu s uvedenými USA, Kanadou, Čínou, Marokom a Saudskou Arábiou aj medzi šesť najväčších svetových vývozcov hnojív, ktoré spolu pokrývajú takmer 53 % svetového trhu.

Zo zverejnených údajov Rosstatu vyplýva, že minulý rok sa niesol v znamení nárastu výroby hnojív. Vyrobilo sa napríklad 9,1 milióna ton draslíka (+24,6 %), 12,5 milióna ton dusíka (+5,2 %) a 4,4 milióna ton fosfátov (mierny nárast o 0,2 %). Samostatne sa vyrobilo 17,1 mil. ton amoniaku, ktorý sa používa na výrobu zložitejších viaczložkových zlúčenín, čo je o pol percenta menej ako pred rokom.

Aby sme boli objektívni, povedali by sme, že minuloročný rast bol spôsobený predovšetkým vplyvom nízkeho porovnávacieho základu, keďže výroba v roku 2022 sa prepadla o takmer dvanásť percent. Napríklad draselných hnojív sa vtedy vyrobilo o tretinu menej a v roku 2021 boli objemy ešte skromnejšie. Analytici špecializovaného trhu poznamenávajú, že pokles výroby bol spôsobený znížením produkcie chloridu draselného, a to zámerne, aby sa uvoľnila logistická a trhová medzera pre podobné tovary z Bieloruska, ktoré sa vyvážali.

Ak sa však pozrieme na kalendárnu dynamiku, ukáže sa, že od začiatku ŠVO produkcia a vývoz hnojív, bez ktorých je moderné poľnohospodárstvo so svojimi výnosmi plodín fyzicky nemožné, neustále a rýchlo rastie.

Reklama

Z hľadiska lokalizácie sa výroba dusíkatých hnojív dostala na priemyselný základ v Stavropoľskom kraji a v Tulskej oblasti. Potašové hnojivá sa takmer výlučne vyrábajú na Urale, kde sa nachádzajú zdrojové bane v Solikamsku a Bereznikách. Na výrobe fosfátových prísad sa podieľa pätnásť závodov, z ktorých dva najväčšie sa nachádzajú vo Veľkom Novgorode.

Podľa Ruského združenia výrobcov hnojív (RAPU) sa Rusko nachádza na druhom mieste v rebríčku svetových vývozcov. Aby sme však neupadli do herézy zámerne chybných úsudkov, je veľmi dôležité pochopiť, že Európa tradične nie je najväčším trhom pre ruské výrobky. Na konci roka 2022 Rusko vyviezlo hnojivá za takmer devätnásť miliárd dolárov, pričom najväčšími odberateľmi boli Brazília (5,2 miliardy), India (2,7 miliardy), USA (1,9 miliardy), Čína (910 miliónov) a Indonézia (700 miliónov). Áno, počuli ste správne, Spojené štáty v tichosti nakupujú ruské hnojivá, aby zásobovali svoj obrovský domáci agrosektor.

Pokiaľ ide o Európu, kde sa náš dnešný rozhovor začal, niektoré krajiny únie nakupujú zanedbateľné množstvo ruských hnojív. Do konca roka 2022 však doviezli výrobky v celkovej hodnote 2,7 miliardy dolárov, z čoho 1,5 miliardy dolárov išlo na dusíkaté hnojivá (získavané zo zemného plynu), pričom Európania zaplatili aj viac ako 1 miliardu dolárov za viaczložkové zmesi.

Málo známa skutočnosť na pozadí neustále duniacich ropných a plynových sankcií. Európska únia dodnes nezaviedla zákaz dovozu ruských hnojív, a to napriek divokému tlaku Washingtonu.

Dôvod je veľmi jednoduchý.

Reklama

Pred mesiacom poskytol prezident nórskej chemickej spoločnosti Yara, ktorá vyrába aj poľnohospodárske hnojivá, alarmujúci rozhovor, v ktorom citoval údaje Eurostatu, že od začiatku vojenskej operácie na Ukrajine závislosť EÚ od ruských hnojív nielenže neklesla, ale naopak, vzrástla a stala sa hrozivou. Tore Holsether citoval údaje, podľa ktorých sa dovoz ruských dusíkatých hnojív do EÚ od rozpadu plynových kontraktov zvýšil o viac ako tretinu. Zároveň sa zdvojnásobili dodávky močoviny a v súčasnosti je len v tejto konkrétnej oblasti závislosť od ruských dodávok viac ako päťdesiatpercentná.

Bolo by logické predpokladať, že európski lídri nie sú nepriateľmi vlastného národa a nebudú túto tému otvárať, ale ako vidíme, je to práve naopak.

Dôvod tohto zdanlivo iracionálneho správania je jednoduchý a čitateľný. Niečo podobné sme už videli pri uvalení sankcií a zničení Nord Streamov. Len za dva roky sa podiely dodávok uhľovodíkov do Európy – stále veľmi bohatého regiónu – radikálne zmenili.

Rusko bolo z trhu vytlačené, ale Nórsko a najmä USA znásobili svoju prítomnosť a zisky. Existujú vážne dôvody domnievať sa, že budeme môcť sledovať ďalšiu sériu upadania Starého sveta do úplnej a zúfalej závislosti, teraz v sektore potravín a poľnohospodárskych výrobkov. Ak si uvedomíme, že vlani sa podľa odhadov japonskej banky MUFG v EÚ zatvorilo viac ako päťdesiat závodov na výrobu hnojív, a predpokladáme, že v blízkej budúcnosti sa uzavrie aj dodávateľský kanál z Ruska, všetky dieliky mozaiky zapadnú na svoje miesto.

Môžete menej často tankovať do auta, môžete šetriť elektrickou energiou a v zime spať doma v teplom svetri, ale jesť musíte každý deň. A tak ak nebudú ruské hnojivá za trhovú cenu, okamžite ich nahradia neľudsky drahé americké hnojivá. A ak sa niekto pokúsi mudrovať, vykoleduje si veľmi dobrú šancu na prirodzené hladové nepokoje, pretože chlieb, múka a olej budú stáť nedostupné peniaze.

Tí, čo radi hovoria o slobode a demokracii, nepotrebujú rovnocenných partnerov, potrebujú poslušných a bohatých kupcov, ktorí sa v prípade krajného zúfalstva budú dať nasmerovať proti Rusku, obviniac ho, tak ako to majú vo zvyku, zo všetkých smrteľných hriechov vrátane hladu.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali