Eurokomisárka Jourová: Zverejníme firmy, ktoré vyrábajú produkty dvojakej kvality

Eurokomisárka Jourová: Zverejníme firmy, ktoré vyrábajú produkty dvojakej kvality

Praha 26. februára 2019 (HSP/Foto: TASR- Vladimír Benko/MV SR)

 

Česká eurokomisárka Věra Jourová, ktorá sa zaoberá ochranou spotrebiteľov, verí, že ešte do európskych volieb sa stihne schváliť  európska legislatíva týkajúca sa zamedzeniu dvojakej kvality potravín a iných produktov

Na snímke eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová

Podľa agentúry ČTK to Jourová povedala pri zasadnutí okrúhleho stola so zástupcami obchodných reťazcov.

Reklama

Podstatou problému je totiž stav, keď sa pod jednou marketingovou značkou a v rovnakom obale skrýva v rôznych krajinách odlišné zloženie potravín. Zloženie je však pritom riadne uvedené na obale.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu ČR Tomáš Prouza vravel, že je potrebné doriešiť aj také záležitosti, ako napríklad keď niektorí nadnárodní výrobcovia bojkotujú nákupy potravín českými reťazcami v domovskej krajine výrobcu, alebo keď česká inšpekcia podá podnet zahraničnej inšpekcii k prešetreniu dvojakej kvality priamo u výrobcu.

V minulom roku sa tiež ukázalo, že západoeurópske krajiny chcú čoraz menej riešiť situácie, keď sa pod jedným značením skrýva v rôznych krajinách iné zloženie potravín.

Reklama

Podľa Prouzu tak urobilo aj Rakúsko, ktoré na záver svojho predsedníctva v EÚ vypustilo bod o ochrane proti dvojakej kvalite, pretože asi “podľahlo tlaku veľkých nadnárodných potravinárskych firiem namiesto ochrany spotrebiteľov”.

Podľa českého ministra pôdohospodárstva Miroslava Tomana už terajšie rumunské predsedníctvo tento bod zaradilo do svojho programu, napriek možným námietkam krajín, ako sú Nemecko, či Rakúsko.

V súčasnosti EÚ kontroluje prípadnú dvojakú kvalitu u 145 položiek, z čoho výsledky by mali byť do polovice roka. No ako uvádza český hospodársky web ihned.cz, eurokomisárka Jourová už predstavila výsledky pilotného testovania, že sa u 64 potravín podarilo odhaliť 20 s dvojakou kvalitou potravín. Ak by ani potom firmy dobrovoľne nezjednotili zloženie produktov, začnú byť zverejňované.

Firmám s dvojakou kvalitou svojich produktov môžu hroziť sankcie až do výšky 4% ich ročného obratu, ktorý dosiahli v každej z dotknutých krajín, alebo aj negatívna reklama. No Jourová je však aj za pozitívnu reklamu, ktorá by napríklad uvádzala produkty a reťazce, ktoré sa rozhodli skončiť s dvojakou kvalitou potravín.

Tu však nejde len o potraviny, ale aj o všetky iné produkty. Jourová vraví, že tohto roku bude mať Európska komisia hotovú metodiku aj pre testovanie drogérie, keďže sa objavovali sťažnosti hlavne na zubné pasty a pracie prostriedky.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali