Erik Kaliňák pre HS o tom, v čom je Progresívne Slovensko pre našu krajinu nebezpečné

Erik Kaliňák pre HS o tom, v čom je Progresívne Slovensko pre našu krajinu nebezpečné

Bratislava 2. decembra 2022 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Erik Kaliňák, podpredseda strany Smer –sociálna demokracia v rozhovore pre Hlavné správy aj o tom, že: “Progresívne Slovensko je presne ten typ strany, ktorá bude v mene demokracie obmedzovať občianske slobody a bude na to ešte patrične hrdá.“

Erik Kaliňák
Na snímke Erik Kaliňák

Hlavné správy: Momentálne ste aj vďaka aktivitám na sociálnych  sieťach jedným z najviac sledovaných politikov na Slovensku. Prečo ste vstúpili do politiky? Nebol za tým aj vplyv vášho strýka R. Kaliňáka? 

Reklama

E. Kaliňák: Prirodzene som politiku začať vnímať cez Roberta Kaliňáka, ale potreba aktívne vstúpiť do politického ringu prišla s nástupom tejto vlády, ktorá sa od prvého dňa neštítila porušovať všetko, čo pred voľbami sľubovala.

 

Reklama

Hlavné správy: Podpredsedom Smeru ste sa stali v pomerne mladom veku. Nepociťujete to ako hendikep pri stretnutiach s predstaviteľmi iných strán? Napríklad v jednej politickej relácii pri debate o očkovaní sa do vás kvôli veku doslova navážala poslankyňa J. Bittó Cigániková. 

E. Kaliňák: Môj vek v tomto vnímam ako absolútnu výhodu, pretože si prirodzene môžem dovoliť viac a môžem používať jazyk mladých na poukazovanie zlyhaní tých pri moci, ktorí si o sebe myslia, že sú neomylní. Pokiaľ ide o stretnutia s predstaviteľmi iných strán, ja sa v politických diskusiách predovšetkým opieram o argumenty a fakty a tam vek nehrá žiadnu rolu. Správanie pani Cigánikovej hovorí samo za seba a nepotrebuje môj komentár.

 

Hlavné správy : V súčasnosti sa hovorí často o kríze elít. Aké vlastnosti by mal mať schopný politik?

E. Kaliňák: Myslím si, že na Slovensku máme veľa kvalitných, hodnotných a šikovných ľudí, ktorí majú čo ponúknuť aj povedať. Žiaľ vo verejnom živote ich nenájdete, lebo kvalita a úroveň mediálneho priestoru hlavného prúdu či politickej diskusie je dnes v katastrofálnom stave. Osobne som presvedčený, že nekvalita, ktorú dnes vidíme na televíznych obrazovkách, prišla so stranami súčasnej vládnej koalície a osobne verím, že odíde s jej koncom.

Reklama

Schopný politik musí byť pracovitý, odhodlaný a vytrvalý, ale hlavne nesmie nikdy zabudnúť, že je voleným ZÁSTUPCOM ľudu, nie bohom vyvolený vladár.

 

Hlavné správy: Ktorých politikov obdivujete a prečo?

E. Kaliňák: Skôr sa snažím učiť z chýb veľkých politikov ako ich nekriticky obdivovať.

Môj rešpekt má každý politik, ktorý si dnes stojí za svojimi názormi a bojuje za svoju pravdu napriek útokom médií hlavného prúdu.

Reklama

 

Hlavné správy: Čo bolo podľa vás príčinou pádu Smeru po 12 ročnom vládnutí? Mnohí vašej strane vyčítajú mafiánsku minulosť, prepojenie na oligarchov. Ako to vnímate vy? 

E. Kaliňák: Ani po dva a pol roku toho najhrubšieho a najšpinavšieho politického zneužívania orgánov činných v trestnom konaní nie je nikto zo strany SMER – SD obvinený z korupcie. Rozprávky OĽaNO či komentátorov médií hlavného prúdu o ukradnutých miliardách a korupcii na najvyšších miestach sa rozsypali ako domček z karát. Šesť mesiacov bol náš predseda nezákonne odpočúvaný kvôli pytliactvu a zistili sme akurát to, že je slaninu bez chleba.

 

Hlavné správy: R. Fico pripúšťa, že Smer robil v minulosti aj chyby. Viete to upresniť? 

E. Kaliňák: Vždy sa dajú veci robiť lepšie. V Smere sa nehráme na dokonalých. Mohli by sme hovoriť o nízkej podpore slovenských poľnohospodárov, slabom boji za potravinovú sebestačnosť, zrušení Mečiarových amnestií, nezrušení druhého pilieru v dôchodcovskom sporení alebo prílišnom tolerovaní mimovládok presadzujúcich cudzie záujmy na území Slovenska. No po odchode Petra Pellegriniho je dnes SMER v mnohých ohľadoch úplne iná strana.

 

Hlavné správy: Je niečo, v čom so svojím straníckym  šéfom nesúhlasíte? Je podľa vás  R. Fico človek s diktátorskými sklonmi?

– Čo by mal robiť lepšie resp. inak, aby oslovil ešte väčší počet voličov? 

E. Kaliňák: Práve naopak, myslím si, že Robert Fico je až príliš veľký demokrat v niektorých veciach, ktoré si žiadajú pevnú ruku. Tak v straníckych záležitostiach, ako aj v samotnej politike.

Reklama

Čo sa týka vašej druhej otázky, vždy je čo vylepšovať, ale to komunikujem priamo s ním a nie  cez médiá.

 

Hlavné správy: Zdá sa, že strana Smer v súčasnosti nemá veľký koaličný potenciál možno aj preto, že príliš otvorene prezentuje svoje názory na tzv. kontroverzné témy (napr. LGBTIQ) . Ak by ste vyhrali voľby, ktoré strany by ste oslovili s ponukou  na spoluprácu?

E. Kaliňák: Koaličný potenciál strany určuje jej percentuálny úspech vo voľbách. Osobne som hrdý, že SMER od svojho prerodu komunikuje svoje postoje absolútne priamo, bez okolkov a neskrýva sa pred žiadnou témou. To je presne spôsob, ktorým sa odlišujeme od kolegov z HLASu, ktorí veľakrát vajatajú alebo v zásadných témach radšej mlčia. Inak tomu nie je ani v téme povolebnej spolupráce, kde je SMER na rozdiel od HLASu absolútne čitateľný a zrozumiteľný.

 

Reklama

Hlavné správy: Ako najbližšieho partnera označujete Hlas. Ale zdá sa, že ten záujem o spoluprácu s vami nemá. Neskúšali ste pozvať predstaviteľov Hlasu na neoficiálne priateľské stretnutie a podebatovať s nimi neformálne napríklad pri pive?

E. Kaliňák: Keďže ide o ľudí, ktorí v SMERe strávili desaťročia, tie vzťahy prirodzene fungujú naďalej na dennodennej úrovni. Popravde, ak mám byť úplne úprimný, jedinou prekážkou spolupráce sociálnej demokracie na Slovensku je mentálne nastavenie Petra Pellegriniho.

 

Hlavné správy: V čom podľa vás najviac zlyhala súčasná vláda?

E. Kaliňák: Táto vláda nedokázala zabezpečiť ani len základný chod a funkcie štátu, čo viedlo k nevídanému nárastu nedôvery občanov v štát a jeho inštitúcie. Ich neschopnosť s neochotou vyvodiť osobnú zodpovednosť veľmi výrazne zradikalizovala spoločnosť a naštrbila akúkoľvek dôveru v politikov či demokraciu.

Reklama

 

Hlavné správy: Čo by Smer riešil ako prvé, ak by sa dostal k moci? Aké by boli vaše priority v domácej a zahraničnej politike?

E. Kaliňák: Priority pri nástupe do vlády vždy musia odzrkadľovať akútne záujmy a potreby občanov. Ak by sme boli dnes pri moci, odmietal by som predstierať, že štát funguje, keď si státisíce Slovákov musia vyberať medzi teplým jedlom a teplým domovom a zároveň nevedia, či sa od prvého decembra vôbec dostanú k lekárovi.

Banky a obchodné reťazce si na pozadí inflácie zdražovaním spravili zo Slovenska Klondike a vláda sa len nečinne prizerá. My by sme určite presadzovali opätovné zavedenie bankového odvodu, zdanenie miliardových ziskov Slovnaftu a zastropovanie marže obchodných reťazcov. Zo získaných financií by sme zafinancovali nárast cien energií, potravín a zastropovali cenu pohonných hmôt bez dopadu na štátny rozpočet.

Z dlhodobého hľadiska musí byť našou prioritou potravinová a energetická sebestačnosť s pevným sociálnym zabezpečením pre každého Slováka.

V zahraničnej politike je to jednoznačne obnova fungovania V4. Otvorenie nevýhodnej obrannej zmluvy s USA, ale hlavne čo najrýchlejšie ukončenie konfliktu na Ukrajine. Namiesto živenia vojny dodávkami zbraní by sme vynaložili všetko úsilie na nájdenie mierového riešenia.

 

Reklama

Hlavné správy: Zmenil sa názor vašej strany na členstvo v EU a v NATO v súvislosti  s udalosťami posledných dvoch rokov?

E. Kaliňák: Európska únia je dobrý projekt, ale dnes v zlých rukách.

Pokiaľ nepatríte k progresívnym globalistom, nemôžete byť spokojní s politikou, ktorú tieto inštitúcie v posledných rokoch presadzujú. No kým existuje právo veta a rozhodnutia Slovenska sú v rámci týchto štruktúr suverénne vinu za pokles dôvery k týmto inštitúciám nesú národní politici, ktorí v týchto spoločenstvách nehája záujmy ich štátov, ale len poklonkujú záujmom tých najmocnejších. Preto nie je naša ambícia vystúpiť z týchto štruktúr, ale vymeniť aktuálnych politikov.

 

Hlavné správy: Vo videu zverejnenom na vašej facebookovej  stránke hovoríte o nebezpečenstve v súvislosti s nárastom praktík liberálnych strán. Narážate tam na ich snahu o cenzúru, kontrolu médií, snahu vymazať iný názor, na ich totalitné smerovanie. Máte s tým aj osobnú skúsenosť?

E. Kaliňák: Politický prúd, ku ktorému sa hlási Progresívne Slovensko, pani prezidentka, ale aj mnohí aktivisti v médiách a mimovládkach, nech už ho nazveme progresívnym liberalizmom, extrémnym centrizmom alebo neomarxizmom má zásadný defekt. Za pozlátkom ideálov, s ktorými nás títo vyvolení politici prišli spasiť, sa skrýva obrovské množstvo naivity. Ich ideológia je plná kontradikcií a ich riešenia sa zväčša rozsypú po dvoch otázkach. Tento politický prúd neznesie skutočnú polemiku, lebo v otvorenom spoločenskom diskurze by jednoducho neprežil. Preto sa utieka k marketingovým rozhovorom v rámci svojej bubliny bez oponentúry, lebo iba v nej prežijete s prázdnymi frázami a bohorovným moralizovaním.

Erik Kaliňák
Na snímke podpredseda strany Smer-SD Erik Kaliňák

Hlavné správy: V čom je podľa vás Progresívne Slovensko pre našu krajinu nebezpečné? 

Reklama

E. Kaliňák: Považujem sa v prvom rade za demokrata, preto rešpektujem a som rád, že na politickej scéne existujú rôzne politické prúdy a strany. Pokiaľ však ide o Progresívne Slovensko považujem ju za stranu plnú fanatikov, ktorí nerozumejú podstate demokracie, plurality názorov či slobody prejavu. Vo svojom presvedčení, že ich riešenia a ich názory sú tie jediné správne boli pripravení presadzovať povinné očkovanie, súhlasili s cenzúrou médií a požadovali okamžité odstrihnutie sa od ruskej ropy. Progresívne Slovensko je presne ten typ strany, ktorá bude v mene demokracie obmedzovať občianske slobody a bude na to ešte patrične hrdá.

 

Hlavné správy: Máme vôbec na Slovensku objektívne a nezávislé médiá? Súhlasíte s tým, že sú ovládané mimovládkami, rôznymi aktivistami a oligarchami?

E. Kaliňák: Obraz stavu novinárov a médií na Slovensku podľa mňa najviac vystihuje kauza vyhodených novinárov na 17. novembra. Vyhodiť novinárov z verejnoprávnej televízie z politických dôvodov za odvysielanie prejavu opozičného lídra je tým najväčším popretím odkazu nežnej revolúcie a jej boja za slobodu názoru a jeho prejavu. Fakt, že sa svojich kolegov nezastal nikto z novinárskej obce hovorí za všetko.

 

Hlavné správy: Ako vidíte budúcnosť Slovenska po najbližších voľbách? 

E. Kaliňák: To je výlučne v rukách ľudí. Verím, že sa mnohí poučili z chyby zvanej OĽaNO a k týmto voľbám pristúpia zodpovednejšie, pretože ďalšie experimenty si Slovensko po tejto katastrofe jednoducho nemôže dovoliť. Úprimne prajem Slovákom, aby sa v nadchádzajúcich voľbách rozhodli tak, aby po dvoch alebo troch rokoch novej koalície sa necítili rovnako oklamaní, ako to dnes pociťujú bývalí voliči Igora Matoviča.

Reklama

Mária Sliacka

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali