Ekonomická diplomacia Ruska v Afrike

Ekonomická diplomacia Ruska v Afrike

Moskva 1. októbra 2022 (HSP/moderndiplomacy/Foto:TASR/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin)

 

Počas septembrovej ceremónie prijímania zahraničných veľvyslancov ruský líder Vladimir Putin ponúkol náčrty politiky stanovovania cieľov a niektoré aspekty smerovania hospodárskej politiky Ruska voči Afrike. Väčšina z týchto smerov, ktoré sa považujú za významné, sa v priebehu týchto rokov výrazne vyskytovala vo všetkých jeho predchádzajúcich prejavoch o vzťahoch Ruska s Afrikou, píše o tom Modern Diplomacy

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Dňa 20. septembra v Alexandrovskej sále Veľkého kremeľského paláca Putin prijal poverovacie listiny od 24 novoprijatých veľvyslancov vrátane deviatich z Afriky (Alžírsko, Egypt, DR Kongo, Líbya, Mali, Senegal, Sudán, Tanzánia a Uganda). Putin podľa tradície stručne charakterizoval vzťahy medzi Ruskom a krajinami, ktorých vyslanci prišli na slávnostný ceremoniál do Kremľa.

Reklama

Putin vo veľkolepom štýle postupne oboznámil rad veľvyslancov so situáciou vo svete, s nevyhnutnosťou “špeciálnej vojenskej operácie” Ruska na susednej Ukrajine, s otázkami týkajúcimi sa regionálnej bezpečnosti a s hospodárskou nestabilitou v dôsledku rastúcich cien energií a komodít. Zdôraznil, že vývoj multipolárneho a demokratickejšieho a spravodlivejšieho svetového poriadku vstúpil do svojej aktívnej fázy.

“Žiaľ, objektívny pohyb smerom k multipolarite narazil na odpor tých, ktorí sa snažia zachovať si dominantnú úlohu v medzinárodných záležitostiach a kontrolovať všetko – Latinskú Ameriku, Európu, Áziu a Afriku,” povedal Putin.

Reklama

Odvolávajúc sa na súčasnú medzinárodnú situáciu s dôrazom na kritické regionálne problémy afrického kontinentu a bilaterálne vzťahy afrických krajín, ktorých veľvyslanci boli akreditovaní v Ruskej federácii, Putin zdôraznil “význam nadchádzajúceho druhého rusko-afrického samitu v Petrohrade v roku 2023 pre posilnenie rozmanitých vzťahov medzi Ruskom a africkými krajinami”.

Putin sa ďalej dotkol úsilia Moskvy obnoviť svoje geopolitické postavenie na kontinente po historickom kolapse sovietskej éry. Hoci sa tento samit považuje za významný posun v mocenských ambíciách Ruska, Putin africkým veľvyslancom dôrazne pripomenul, že druhý rusko-africký samit sa má konať v Petrohrade v roku 2023. “Dúfame, že sa nám spoločne podarí dať nový impulz komplexnému rozvoju vzájomne výhodnej spolupráce medzi Ruskom a africkými štátmi,” povedal.

Putin počas svojho prejavu pozval alžírskeho prezidenta Abdelmadžída Tebbúna na návštevu Ruska. Je pochopiteľné, že Alžírsko je druhým najväčším obchodným partnerom Ruska v Afrike, pokiaľ ide o objem obchodu. A obchodná a hospodárska spolupráca sa naďalej aktívne rozvíja, rovnako ako väzby v iných oblastiach vrátane vojensko-technických a kultúrnych väzieb. V správach sa uvádza, že Rusko podporuje vyváženú politiku Alžírska v oblasti regionálnych a medzinárodných záležitostí a naďalej spolupracuje na posilňovaní stability na Blízkom východe, v severnej Afrike a v regióne Sahara-Sahel.

“Dôsledne budujeme priateľské vzťahy s Egyptom na základe základnej dohody o komplexnom partnerstve a strategickej spolupráci podpísanej v roku 2018. Egypt považujeme za jedného z našich najdôležitejších partnerov v Afrike a arabskom svete. S prezidentom Sísím sme v neustálom kontakte,” tvrdí Putin.

Medzivládna komisia pracuje, podporuje rast obchodu, ktorý sa za prvých šesť mesiacov tohto roka zvýšil o viac ako 40 %. Realizujú sa veľké spoločné projekty, ako napríklad výstavba jadrovej elektrárne El Dabaa a vytvorenie ruskej priemyselnej zóny v blízkosti Suezského prieplavu. Existuje pravidelný politický dialóg a úzka koordinácia zahraničnej politiky.

Reklama

Rusko a Egypt podpísali dohodu a celkové náklady na výstavbu sú stanovené na 30 miliárd USD. Rusko poskytuje Egyptu pôžičku vo výške 25 miliárd USD, ktorá pokryje 85 % prác. Egyptská strana pokryje zvyšné náklady prilákaním súkromných investorov. Podľa dohody má Egypt začať splácať pôžičku, ktorá bola poskytnutá za 3 % ročne, v októbri 2029.

Medzi vyslancami v Kremli bol aj veľvyslanec Harouna Samake (Malijská republika), ktorý pozorne počúval, ako Putin privítal zámer vedenia Malijskej republiky vytvoriť dlhodobé strategické partnerstvo s Ruskom a rozvíjať vzájomne výhodné väzby.

Počas podrobného augustového telefonického rozhovoru s dočasným prezidentom Assimim Gojtom sa Putin dohodol na pokračovaní spoločného úsilia v boji proti medzinárodnému terorizmu a náboženskému extrémizmu. Ďalej sa zaviazal, že Rusko bude naďalej poskytovať malijskému ľudu všestrannú pomoc a podporu rôznymi spôsobmi.

V rovnakej diplomatickej rétorike ocenil vzťahy Ruska s Ugandou, ktorá je jedným zo spoľahlivých partnerov Ruska v Afrike. Tanzánijská zjednotená republika uviedla sľubné oblasti, ako je mierový jadrový výskum, doprava, energetika a cestovný ruch. Tieto sféry boli na ruskom zozname aj pre mnohé iné africké krajiny.

V súčasnosti majú všetky africké krajiny vážnu energetickú krízu. Viac ako 620 miliónov obyvateľov subsaharskej Afriky z 1,3 miliardy nemá elektrinu. V tejto súvislosti viaceré africké krajiny skúmajú jadrovú energiu ako súčasť riešenia. Tri desaťročia po rozpade Sovietskeho zväzu nebola v Afrike dokončená ani jedna jadrová elektráreň.

Reklama

Niektorí sa stále zasadzujú za alternatívne dodávky energie. Gabby Asare Otchere-Darko, zakladateľka a výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Danquah Institute, ktorá podporuje politické iniciatívy a zasadzuje sa za rozvoj Afriky, v e-maile napísala, že “Afrika potrebuje odborné znalosti a prenos poznatkov, ktoré môžu Afrike pomôcť rozvíjať jej fyzickú infraštruktúru, pridať hodnotu dvom jej kľúčovým zdrojom: prírodným zdrojom a ľudskému kapitálu.”

Rusko má úctyhodné skúsenosti v jednej pre Afriku kľúčovej oblasti: v oblasti rozvoja energetiky. “Má však Rusko odvahu, aby sa napríklad ujalo zastaveného projektu vodnej elektrárne Inga-3 na rieke Kongo v hodnote 8 až 10 miliárd dolárov? Je to ten druh rozvojového projektu, ktorý môže vyslať jasný signál africkým lídrom a vládam, že Rusko je skutočne pripravené na podnikanie,” povedal v diskusii.

Potenciál obnoviteľných zdrojov energie je v Afrike obrovský, pričom spomenul priehradu Grand Inga v Konžskej demokratickej republike. Grand Inga je najväčší navrhovaný hydroenergetický systém na svete. Ide o veľkolepú víziu rozvoja energetického systému na celom kontinente. Očakáva sa, že Grand Inga-3 bude mať kapacitu výroby elektrickej energie približne 40 000 megawattov, čo je takmer dvakrát viac ako 20 najväčších jadrových elektrární. Náklady na výstavbu jadrovej elektrárne nemajú zmysel v porovnaní s nákladmi na výstavbu obnoviteľných alebo iných zdrojov energie, ktoré by vyriešili nedostatok energie v Afrike.

V priebehu rokov prejavilo Rusko veľký záujem o Líbyu, ktorej veľvyslanec Emhemed Almaghrawi (štát Líbya) bol v septembri súčasťou ceremónie v Kremli. V priebehu rokov sa Rusko snažilo zlepšiť bilaterálny politický a hospodársky dialóg a spoluprácu s touto severoafrickou krajinou. Stretlo sa však s mnohými úskaliami a prekážkami.

“Vzťahom s Líbyou prikladáme veľký význam a máme záujem na spravodlivom a trvalom urovnaní dlhotrvajúceho vnútorného konfliktu v tejto krajine. Rusko bude naďalej podporovať zvrchovanosť a územnú celistvosť Líbye a pomáhať priateľskému líbyjskému ľudu brániť jeho právo na dôstojný život, mier a bezpečnosť. Keď sa vnútorná situácia v Líbyi stabilizuje, tešíme sa na obnovenie bilaterálnej spolupráce v rôznych oblastiach,” povedal Putin.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odsúdil Severoatlantickú alianciu, keď 1. septembra vystúpil pred študentmi Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov v Moskve. Rusko tvrdí, že odstránením plukovníka Kaddáfího prišlo o miliardy dolárov v rámci kontraktov v oblasti energetiky, obrany a infraštruktúry, o ktorých rokovalo. Ruský štátny vývozca zbraní prišiel o kontrakty s Líbyou v odhadovanej hodnote 4 miliardy dolárov po tom, ako Bezpečnostná rada OSN uvalila na Líbyu zbrojné embargo.

Ruské železnice získali kontrakt v hodnote 3 miliárd dolárov na výstavbu vysokorýchlostného železničného spojenia zo Syrtu do Bengází. Mnohé z týchto zmlúv boli podpísané v Kaddáfího prítomnosti alebo ich organizoval. Ruská štátna tlačová agentúra ITAR-TASS odhaduje, že ak nové líbyjské vedenie spochybní legálnosť existujúcich zmlúv, krajina by mohla prísť až o 10 miliárd dolárov v obchodoch.

Ako poznamenáva Anna Borščevská, spolupracovníčka Ira Weinera z Washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku, vojenstvo bolo súčasťou zahraničnej politiky Ruskej federácie a ruské orgány posilňovali vojensko-technickú spoluprácu s niektorými africkými krajinami.

“Hlavnou hnacou silou Moskvy v Afrike je vojenská spolupráca v širšom zmysle. Tá často zahŕňa výcvik dôstojníkov a predaj vojenského vybavenia, hoci podrobnosti sú len zriedkavo verejne dostupné,” priznáva, “a tak to bude aj naďalej vo vzťahoch Ruska s Afrikou.

Rusko uzavrelo významné zbrojné dohody s Angolou a Alžírskom. Podľa správ Egypt, Uganda, Tanzánia, Somálsko, Mali, Sudán a Líbya tiež nakúpili zbrane od Ruska. Dohody podpísali aj malé krajiny ako Burundi, Botswana a Rwanda, ktoré majú výrazne chudobné obyvateľstvo a rozpočtové obmedzenia. Rusko poskytuje aj vojenský výcvik a podporu; od afrických krajín má objednávky na obranu v hodnote 14 miliárd USD.

Reklama

Podľa denníka Nezavisimaja Gazeta, ktorý cituje vojenských expertov, môže Rusko propagáciou a snahou zbaviť sa vojenského vybavenia zo sovietskej éry v Afrike veľa získať. Rusko je predsa sebestačné a má ekonomickú nezávislosť, takže s nadšením presviedča afrických lídrov, aby nakupovali hnojivá a obilie.  Bezpochyby sa africkí lídri donekonečna chvália obrovskou neobrábanou pôdou, pričom vynakladajú len malé úsilie na podporu a mechanizáciu poľnohospodárstva.

Počas týchto mesiacov rusko-ukrajinskej krízy a sankcií zo strany Spojených štátov, Európy a tichomorských spojencov ruská diplomacia opakovane zdôrazňovala, že Moskva je pripravená do konca roka 2022 vyviezť 30 miliónov ton obilia a viac ako 20 miliónov ton hnojív.

Podľa správ miestnych ruských médií Federálne centrum pre rozvoj agrárneho exportu pri ruskom ministerstve poľnohospodárstva Agroexport v úzkej partnerskej spolupráci s Trust Technologies a podnikateľskou expertnou komunitou vypracovalo podnikateľský plán rozvoja exportu poľnohospodárskych produktov (obilnín, mliečnych, mäsových a cukrárenských výrobkov) na perspektívne trhy afrických krajín.

Cieľom projektu je pripraviť prakticky orientovaný model na zvýšenie dodávok a zvýšenie konkurencieschopnosti ruských poľnohospodárskych výrobkov na africkom trhu. V správe sa uvádza, že ako cieľové trhy pre dodávky poľnohospodárskych výrobkov bolo vybraných deväť afrických krajín. Sú to Angola, Kamerun, Etiópia, Ghana, Keňa, Maurícius, Nigéria, Tunisko a Južná Afrika.

V uvedenej správe sa výslovne uvádza pripravenosť afrických lídrov vynakladať štátne rozpočty na dovoz potravín; ústrednou témou samitu Rusko – Afrika v roku 2023 je bezpochyby “potravinová bezpečnosť”. Na tieto krajiny pripadá 40 % obyvateľstva kontinentu a jedna tretina všetkého afrického dovozu poľnohospodárskych výrobkov; Rusko odhaduje, že z Afriky získa približne 33 miliárd USD.

Reklama

Podľa správ bolo na záver prvého rusko-afrického samitu podpísaných viac ako 90 dohôd. Na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že v uplynulých rokoch sa uskutočnilo niekoľko bilaterálnych stretnutí na najvyššej úrovni, podpísalo sa niekoľko memoránd o porozumení a bilaterálnych dohôd.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali