Draxler: „Prečo majú vysoké platy lekári a nie učitelia alebo vedci?“

Draxler: „Prečo majú vysoké platy lekári a nie učitelia alebo vedci?“

Bratislava 28. novembra 2022 (HSP/Foto: Facebook/Facebook)

 

Slováci k vzdelávaniu či poznávaniu prívetivý vzťah nemajú. Objem peňazí z domácich súkromných zdrojov, ktoré idú na propagáciu vedomostí alebo rozvoja vedy je doslova minimálny. Práve tejto téme sa rozhodol na sociálnej sieti venovať bývalý minister školstva Juraj Draxler

bývalý minister školstva Juraj Draxler
Na snímke bývalý minister školstva Juraj Draxler

Hneď na začiatku uviedol pár príkladov. „Ak Slovák zbohatne, nedá takmer žiadne peniaze na rozvoj vzdelania. Naozaj. Milionár dá s radosťou na šport. Na rôznu charitu. Na zvieratká. Sem-tam aj na obnovu pamiatok. Ale objem peňazí z domácich súkromných zdrojov, ktoré idú na propagáciu vedomostí, rozvoja šikovnosti, či vedy, je doslova minimálny. (A to ešte napríklad obe najväčšie domáco podporované akcie na podporu vedy vznikli až na môj popud.) Aj v susednej ČR nájdete bohatých ľudí štedro sponzorujúcich vedu či vedcov, ale aj rôzne aktivity cielené na rozvoj poznania. Slovák na to peniaze nedá. Platí to aj trochu širšie: dá málo peňazí na rozvoj intelektuálnych aktivít. Obnova budovy áno, na rozvoj kvalitného písania, napríklad krásnej literatúry, ani cent,“ podotkol Draxler.

Reklama

Bývalý minister uviedol, že pokiaľ do vedy nezačali prúdiť eurofondy so zmiešanými výsledkami, štát nechával vedcov, vrátane špičiek, sedieť medzi holými stenami. V tomto je Slovensko určitou historickou výnimkou. Budovanie štátnosti išlo už od renesancie väčšinou ruka v ruke s budovaním inštitúcií poznania a  dodal, že to platí ako pre veľké tak aj malé štáty.

Uviedol príklad veľkého štátu. „Po založení britskej či francúzskej akadémie vied si potrebu takejto inštitúcie uvedomoval aj ruský imperátor Peter I. Veľký. O tom, ako inštitúciu založiť si rozsiahlo písal s jedným s najväčších mozgov tej doby, Gottfriedom Leibnizom. Tesne pred smrťou potom dekrét o založení akadémie podpísal. Ako určité vyvrcholenie svojho celoživotného diela modernizácie Ruska, ktorá bola naozaj rozsiahla. Tie snahy boli, samozrejme, nepopulárne. Na ruských sociálnych sieťach tej doby boli veľmi populárne konšpirácie o tom, že Západ chce zničiť Rusko a Peter je ancikrist, falošný vládca dosadený s cieľom realizovať to. Ale keďže hovoríme o 18. storočí, riešenie bolo jednoduché. Peter nechal konšpirátorov vymlátiť a tí už potom svojho vodcu, Bulavina, sami podrezali. Doslova.“

Reklama

Ako príklad malej krajiny Draxler spomenul susedné Rakúsko a ich akadémiu vied. „Od svojho založenia v polovici 19. storočia bola jednou z definičných čŕt Rakúska a niesla pečať elitnej identity aj turbulentnými dekádami, keď sa krajina menila na republiku. Akadémia tejto malej krajiny patrí k absolútnej elite sveta. V minulosti jej radmi prešla kopa tých mien, ktoré poznáme z učebníc fyziky, biológie či chémie (Boltzmann, Doppler, Schrödinger, Lorenz…). A aj tento rok ulovila jednu z Nobelových cien, za fyziku ju získal známy kvantový fyzik a bývalý predseda akadémie Anton Zeilinger.“

V statuse sa znovu vracia k Českej republike. Draxler skonštatoval, že na rozdiel od Slovenska majú susední Česi kvitnúce múzeá vedy, aj interaktívne, aj v masových periodikách pomerne časté príspevky špičkových vedcov, ale aj, samozrejme, akadémiu. Kde vynašli jeden z najúspešnejších liekov proti AIDS, prešiel ňou vynálezca všetkých dnešných kontaktných šošoviek Wichterle, smerom k verejnosti odtiaľ desaťročia úspešne komunikuje astronóm Grygar a podobne. „Slovensko po osamostatnení nezaznamenalo žiaden rozvoj školstva či vedeckých inštitúcii. Národná hrdosť sa nespája s akadémiou, spája sa s hokejom alebo futbalom. Po socializme nám pritom ostal vcelku solídny základ. Povojnové vedecké snaženie už síce neprinieslo nových Dionýzov Ilkovičov, ale ten rozvoj vedy nebol najhorší. A áno, ku koncu socializmu už boli niektoré časti vysokého školstva pomerne skorumpované (naháňanie miest cez “protekciu”), v mnohom skostnatené a s pomerne slabými sociálnymi vedami, ale osobnosti aj nejakú výkonnosť to malo.“

Za samostatnosti sa už ale vedecká sféra systémovo nie veľmi rozvíjala. So školstvom to bolo podobné, Draxler preto vysvetlil prečo je tomu tak.

„Slováci veľmi nemajú radi intelektuálne snaženie (“si nejaký veľmi múdry” je veľmi typická fráza). Za demokracie je to problém. Samozrejme, diplomy áno. Ceremónie tiež – stužková, promócie, inštalovanie rektorov, menovanie profesorov a rektorov, a všetky ďalšie nezmyselné ceremoniálne aktivity, ktorými je náš vysokoškolský priestor zavšivený na úkor efektívnej práce,“ dodal bývalý minister a tiež uviedol, že nemáme vzory racionality (“toto je dobre napísaná esej”) a máme extrémne málo ukazovania dobrodružstva poznania, či už na školách alebo v médiách (ako niekto matematickým rozmýšľaním či tvorbou a overovaním hypotéz vyriešil konkrétny problém). „Väčšina obyvateľstva má zo škôl skôr traumu a odráža sa to aj v postoji ku školstvu.”

Na otázku prečo majú učitelia oveľa nižšie platy ako lekári politik odpovedal: „Je tam iná mechanika vyjednávania. Odchod lekárov by ľudí okamžite bolel. Lekárov je menej ako učiteľov a ľahšie sa zorganizujú. Lekárov je reálne nedostatok, učiteľov je v krajine, naopak, napriek nedostatku v niektorých špecifických odboroch, prebytok. Lekári tiež majú v tejto chvíli inteligentných vyjednávačov,“ napísal.

Reklama

Podľa Draxlera je hlavným problémom to, že slovenské školstvo potrebuje predovšetkým rozsiahle a hlboké zmeny. A v rámci nich aj lepšiu organizáciu celého profesijného rozvoja a života pedagógov. Na školách je kopa ľudí, ktorí majú dobrý základ, len potrebujú systémovú podporu. Bez podpory školstva, vedy, vzdelávania, naberania šikovností, racionality, jednoducho nemáme šancu na nejakú reálne samostatnú, sebavedomú existenciu ako krajina uprostred Európy,” uviedol s presvedčením politik.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali