Donald Trump stráca podporu národa, americké elity horúčkovito pripravujú impeachment

Donald Trump stráca podporu národa, americké elity horúčkovito pripravujú impeachment

Washington 5. apríla 2017 (HSP/Regnum/Foto:TASR/AP-Pablo Martinez Monsivais)

 

Ruský analytik Ivan Kuznecov pripravil zaujímavý materiál, v ktorom sa venuje momentálnemu postaveniu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Svoju analýzu publikoval na portáli Regnum.

Podľa slov ruského analytika, pozícia Donalda Trumpa je značne nestabilná, Trump stráca pozície aj v republikánskych radoch a je nútený “kŕmiť spoločnosť novými a novými sľubmi” a snažiť sa upevniť vzťahy so svojím posledným spojencom – predstaviteľmi veľkého kapitálu.

Reklama
Na snímke americký prezident Donald Trump

Donald Trump a jeho tým utrpeli porážku pri pokuse zmeniť Obamacare (systém zdravotného poistenia). Táto porážka je prejavom zásadnej zmeny rovnováhy síl na americkej politickej scéne. Americký prezident Donald Trump stráca svoju auru všemocnosti a vytrvalosti, ktorá ho obklopovala od jeho víťazstva v amerických prezidentských voľbách.

Pritom nejde o prvú Trumpovu porážku, Trumpovi sa nepodarilo presadiť ani protiimigračný zákon, viacerí členovia jeho tímu sa stretávajú s nedôverou, mnohí museli odísť. Momentálne sú v ohrození aj ďalšie projekty, ktoré Trump a jeho tým pripravovali. K tomu, aby Donald Trump dokázal svoje idey presadiť potrebuje formálnu podporu amerických elít a Donald Trump sa nemôže spoľahnúť ani na republikánskych konzervatívcov či tradicionalistov.

Reklama

Trump zápasí s americkými mainstreamovými médiami, ktoré usilovne vytvárajú jeho negatívny obraz. Donald Trump sa preto snaží prihovárať k Američanom pomocou sociálnych sietí, informácie, ktoré na sociálnych sieťach zverejňuje sú však neustále napádané platenými trollmi, útoky smerujú aj na jeho rodinu a najbližších priateľov. Možnosť impeachmentu sa stáva čoraz reálnejšou.

Impechmeant môžu americké elity spustiť pomocou škandálu s nepotvrdeným ovplyvňovaním amerických prezidentských volieb zo strany Ruska. Americké mainstreamové protitrumpovsky ladené masovokomunikačné prostriedky chŕlia otvorene vyfabrikované informácie a dezinformácie, a bežne ich  používajú v politickom zápase. Obeťou takýchto informácii sa stal v minulosti napríklad aj generál Flynn.

Impechmeant v USA je extraordinárny prostriedkok, ktorý však potrebuje dostatok dôkazov o kontaktoch Donalda Trumpa s Kremľom a dôkazy o spojenectve Trumpa s Ruskom v predvolebnom období. Tieto dôkazy sa budú snažiť americkí kongresmeni vydolovať pri predvolaní 20 vysokopostavených amerických politikov z najbližšieho Trumpovho okolia pred Bezpečnostný výbor. Tento proces sa začne budúci týždeň, ruský prezident Vladimír Putin už po niekoľký raz zdôraznil, že Rusko do predvolebného zápasu v USA nezasahovalo a žiadne dôkazy nemôžu existovať.

Donald Trump musí v najbližšej dobe zastaviť úpadok svojho ratingu a zahladiť straty svojej reputácie, pričom musí konať a nielen sa spoliehať na svoje tvrdé a kritické vyhlásenia voči svojím politickým súperom. Momentálne Donald Trump sústreďuje svoju pozornosť na aktivity bývalých členov Obamovho týmu,  celý Obamov tým sa v predvolebnom zápase v USA správal nekorektne a snaží sa skrotiť neposlušných členov tajných služieb, ktorí už otvorene proti Donaldovi Trumpovi pôsobia. Donald Trump takisto musí bojovať proti Hillary Clintonovej, ktorá sa pomaly vracia do politického diania a života v USA.

Donald Trump posiluje svoje vzťahy s predstaviteľmi veľkého kapitálu v USA a využíva svoju silnú zbraň – prezidentské exekutívne nariadenia. Túto zbraň využíva Donald Trump pomerne úspešne, zmenil viaceré nariadenia, ktoré v poslednej fáze svojho pôsobenia presadzoval Barack Obama s cieľom nastaviť Donaldovi Trumpovi v prezidentskom kresle čo najviac pascí.

Reklama

Americký prezident Trump zápolí so svojimi súpermi naozaj odvážne a srdnato, atmosféra v Kongrese je však napätá a nesie sa v znamení neustáleho zmätku a ovplyvňovaní voličov, čo vedie k čoraz silnejšej polarizácii americkej spoločnosti. Ďalším problémom začína byť vzťah s Rexom Tillersonom, ktorý získava čoraz silnejšie postavenie a presadzuje sa v zahraničnej politike.

Pritom v poslednej dobe sa ukazuje, že Rex Tillerson nedodržiava oficiálnu líniu prezentovanú Donaldom Trumpom a hrá “vlastnú hru”, ktorá mätie amerických spojencov. Výsledkom sú spomenuté zmätky a rast napätia v americkej spoločnosti. Na mítingoch pribúdajú hádky medzi protrumpovskými a protitrumpovskými demonštrantami a čoraz ráznejšie musí zasahovať americká polícia.

Samotný Tillerson cestuje po svete a stretáva sa s predstaviteľmi mnohých štátov, pričom Donald Trump sa s predstaviteľmi týchto štátov ešte nestretol. Je zaujímavé a netradičné, že tieto stretnutia sa uskutočňujú vo formáte Tillerson (de facto minister zahraničných vecí USA) a hlava iného štátu. Mnohí diplomati sú z takéhoto prístupu prekvapení a vznikajú rozpory, či ide o Trumpovu stratégiu, alebo skutočnosť, že Trump Tillersona nekontroluje. Mnohí sú presvedčení, že Tillersonove jednanie ukazuje na stále slabšie pozície Donalda Trumpa.

Donald Trump je teda v defenzíve a snaží sa upevniť svoje pozície rozširovaním kontaktov so svojím posledným spojencom – spomenutými predstaviteľmi amerického veľkého kapitálu. Aké rezervy ešte Trump má a aké sily ešte dokáže vrhnúť do tohto náročného zápasu ostáva stále otázne.

Ivan Kuznecov

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali