Ďalšie zdražovanie: Domácnosti si v budúcom roku mesačne priplatia za dodávku elektriny. Pozrite si o aké sumy pôjde

Ďalšie zdražovanie: Domácnosti si v budúcom roku mesačne priplatia za dodávku elektriny. Pozrite si o aké sumy pôjde

Bratislava 2. decembra 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Náklady domácností žijúcich v bytoch vzrastú za dodávku elektriny v novom roku priemerne o 3 až 4 eurá mesačne. Domácnostiam, ktoré využívajú elektrinu aj na kúrenie a ohrev vody, by mali vzrásť náklady na elektrinu o približne 14 eur za mesiac. Za nárastom cien elektriny je najmä nárast trhových cien silovej elektriny, ktorá tvorí zhruba 40 % z koncovej ceny. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz

Andrej Juris
Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris

Na základe aktuálne ukončených cenových konaní na dodávku elektriny regulátor konštatuje, že regulované ceny elektriny sa v roku 2022 dostanú aj nad úroveň regulovaných cien elektriny v roku 2020. V porovnaní s rokom 2020 náklady na bežnú domácnosť žijúcu v bytovom dome vzrastú o približne jedno euro mesačne a pre domácnosť s elektrickým vykurovaním o zhruba 11 eur mesačne.

Reklama

Rok 2021 bol mimoriadny nízkymi cenami elektriny z dôvodu pandémie COVID-19, kedy ceny klesli oproti roku 2020, avšak v súčasnosti čelíme značným nárastom trhových cien elektriny najmä z dôvodu oživenia ekonomiky a poklesu dostupných výrobných kapacít v strednej Európe,“ dodal Igaz.

ÚRSO už ukončil vyše 30 cenových konaní za dodávku elektriny pre zraniteľných odberateľov na rok 2022, viaceré stále pokračujú. „V súčasnosti úrad dôsledne analyzuje cenové návrhy viacerých dodávateľov, ktorí žiadali zásadné navyšovanie cien. V niektorých prípadoch by navrhované ceny mohli zvýšiť domácnostiam náklady na elektrinu o desiatky percent navyše oproti úradom stanovenému spôsobu regulácie cien, čo úrad odmieta akceptovať,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Reklama

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví momentálne intenzívne pracuje na cenových konaniach pre stanovenie všetkých zložiek cien elektriny pre slovenské domácnosti a malé podniky na rok 2022. „Pracujeme tak, aby sme v maximálnej miere zmiernili extrémny nárast cien elektriny na svetových burzách,“ podotkol Igaz. Presné čísla ÚRSO verejnosti oznámi po finálnom ukončení všetkých cenových konaní týkajúcich sa jednotlivých zložiek koncovej ceny elektriny pre domácnosti na rok 2022 do konca tohto roka.

Regulačný úrad upozorňuje odberateľov, že stanovuje maximálne ceny za dodávku elektriny. „Odberatelia môžu stále žiadať svojich dodávateľov o zľavu, prípadne zmeniť dodávateľa,“ uzavrel Igaz.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali