Dohoda na budúcom rozpočte EÚ do eurovolieb nebude, mohla by však byť aspoň rámcová zhoda

Dohoda na budúcom rozpočte EÚ do eurovolieb nebude, mohla by však byť aspoň rámcová zhoda

Bratislava 30. decembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Hoci úplná dohoda o viacročnom finančnom rámci (VFR) do volieb do Európskeho parlamentu v máji 2019 pravdepodobne nebude, Európska komisia robí všetko pre to, aby na májovom summite v rumunskom Sibiu bola aspoň rámcová zhoda o objeme a základných pravidlách rozpočtu

Ilustračné foto

„Prebieha množstvo technických rokovaní na jednotlivých úrovniach, zbierajú sa podklady, zdá sa, že členské štáty to neodložili ako problém na neskôr, ako to bolo v minulosti, čo je dobré. Ale súčasne sa zdá, že práve preto, že ten návrh je radikálne iný pre odchod Veľkej Británie a nové oblasti, ktoré potrebujeme pokryť, že tie technické veci aj s tými politickými zaberú viac času,“ priblížil proces tvorby viacročného finančného rozpočtu Únie, teda rozpočtu na roky 2021 – 2027, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Reklama

Ak by sa nepodarilo nájsť zhodu, fungovalo by provizórium. „Máme precedens z predchádzajúceho obdobia, keď sa fungovalo v provizóriu v poľnohospodárskej politike, kým sa nedospelo k dohode, ale všetci si pamätajú, aké to bolo zlé. Tie peniaze boli ex post, nie dopredu, vytváralo to dlhy a finančné ťažkosti v celom sektore. A to je práve motivácia, prečo Komisia tlačí na to, aby sme sa pokiaľ možno dohodli čo najskôr,“ pokračoval Miko. Upozornil ale, že sa bavíme o roku 2021, čiže aj keby dohoda na VFR meškala, stále sa to dá do tohto roka stihnúť.

„Ten problém je niekde inde – navrhli sme dosť významnú zmenu prístupu. Napríklad Komisia nastavuje nejaké všeobecné ciele, ale konkrétne stratégie a financovateľné položky si určujú vo svojich strategických materiáloch štáty. Tie musia mať na to nejaký čas. V momente, keď to spracujú, tak sa to musí ešte na európskej úrovni schváliť. A ten proces nevyhnutne nejaký čas trvá,“ vysvetlil šéf Zastúpenia EK na Slovensku. Národné strategické plány k poľnohospodárskej politike by napríklad mali byť hotové do konca roka 2019, aby v roku 2020 mohli všetko pripraviť a od nového obdobia, od roku 2021, mohli rovno platiť z rozpočtu.

Reklama

Pokiaľ ide o európsky rozpočet, do ktorého prispievajú všetky štáty, niektoré krajiny sú čistými prispievateľmi, ako napríklad Nemecko, a iné krajiny ako Slovensko sú čistými príjemcami, čiže viac z rozpočtu dostanú ako doň dajú. Brexit spustil debatu o tom, či štáty zvýšia svoj podiel a doplatia britský príspevok, alebo či sa uspokoja s menej peniazmi. Slovensko, aj pre to, že životná úroveň stúpa a už nepotrebuje takú masívnu pomoc, dostane podľa všetkého menej peňazí. Bratislava ale prišla s návrhom, aby teda bolo viac flexibility pri eurofondoch. Okrem toho presadzuje zachovanie tradičných politík – kohézie a poľnohospodárskej politiky čo najbližšie k pôvodnej výške.

„Komisia už v tom návrhu navrhuje väčšiu flexibilitu, takže tá otázka znie – chceme ešte väčšiu než väčšiu? Čo to znamená? Kde bude ten zjednocujúci prvok? Aby sme sa nedostali do situácie, že zjednotené európske politiky uvoľníme totálne, takže každý si bude robiť svoje. Ako by to vyzeralo, ak by tá politika bola v každej krajine úplne iná? To by nutne vytváralo trecie plochy, tam musia byť nejaké jednotiace prvky,“ upozornil Miko. Dodal však, že pokiaľ ide o flexibilitu, ktorá odráža lokálne rozdiely dané podnebím alebo územím, tak Komisia už deklarovala, že tento typ flexibility nemá problém podporiť.

S témou eurofondov sa na Slovensku spájajú aj škandály, ako to bolo napríklad pri eurofondoch na vedu a výskum. Na otázku, či sa tomu dá zabrániť, Miko odpovedal „áno aj nie“. Ako vysvetlil, ak niekto chce nájsť dieru, nájde ju v každom systéme. „V podstate celý vývoj ľudstva spočíva v tom, že sa spoločnosť snaží nejakým spôsobom riešiť problémy a odpovedať na nové nápady tých, ktorí to chcú zneužiť. Nemyslím si, že teraz príde nejaký deň, keď to bude všetko totálne odolné voči zlodejom a nebude sa dať zneužiť systém. Napriek tomu snaha, samozrejme, je. Máme tam vložených niekoľko prvkov. Je tam podmienenosť na rule of law, teda vládu práva,“ objasnil Miko nový prvok vo VFR. Podľa neho tento prvok bude mať odstrašujúci efekt, keďže bude možné pozastaviť, znížiť alebo úplne odoprieť platby, ktoré by sa týkali štátnych inštitúcií a investícií. „Paradoxné by bolo, ak by štáty na jednej strane požadovali, aby sme niečo urobili, aby sa to nemohlo zneužiť, a na druhej strane by odmietali, aby sme takéto nástroje použili,“ povedal Miko. Slovensko sa však už vyslovilo proti zavedeniu tohto prvku, naposledy napríklad ústami predsedu vlády Petra Pellegriniho.

Zneužívanie eurofondov je ale aj otázka budovania inštitúcií na národnej úrovni. „EÚ je postavená tak, že Komisia a orgány majú úlohu dohliadať. Výkonná moc v Bruseli nie je, nie je tam zbor policajtov. Máme štátny rámec na implementáciu, je tam dozorný orgán, ktorý ale nemôže riešiť každú jednu kauzu, od toho je národná úroveň. Ak by toto zlyhalo, až vtedy nastupuje bruselská úroveň. Ide teda o to, aby začali poriadne fungovať národné organizácie,“ myslí si šéf Zastúpenia EK na Slovensku. Dodal, že podstatné je systémové nastavenie, nemusí to byť len o tom, že niekde je nejaký zlodej. „Pokiaľ máme príliš zložitý systém, tak to vytvára predpoklad pre to, aby vznikli problémy. Treba sa zamyslieť, ako si to usporiadame doma – a to nielen na Slovensku, hovorím o každom štáte, aby to bolo čo najjednoduchšie a čo najlepšie kontrolovateľné,“ uzavrel Miko.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali