Dobývanie severného pólu úspešne zavŕšili Rusi v 3. tisícročí

Dobývanie severného pólu úspešne zavŕšili Rusi v 3. tisícročí

Bratislava 2. decembra 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ľudia po stáročia spoznávajú svoju planétu, no dodnes ešte úplne neprebádali všetky jej záhady. Ľudstvo však už dosiahlo mnohé predtým biele miesta na zemskej kôre, predovšetkým južný a severný pól, ale aj najvyšší vrch Zeme i najnižšie miesto oceánskej zemskej kôry, teda tej časti zemskej kôry, ktorá sa nachádza pod hladinou vodstva, predovšetkým oceánov

severny pol
Ilustračné foto

Prvými ľuďmi na vrchole Mount Everestu, najvyššej hory sveta, vo výške 8 848,86 metrov nad morom boli bezpochyby Novozélanďan Edmund Hillary a nepálsky šerpa Tenzing Norgay dňa 29. mája 1953. Najnižšie miesto oceánskej zemskej kôry, dno hlbočiny Challenger v Mariánskej priekope v Tichom oceáne, dosiahli ako prví ľudia Švajčiar Jacques Piccard a poručík amerického námorníctva Donald Walsh v batyskafe Trieste dňa 23. januára 1960. Nedosiahli však najhlbší bod dna hlbočiny Challenger, ktorý leží v hĺbke 10 994 metrov pod hladinou. Piccard a Walsh sa dostali do hĺbky 10 916 metrov pod hladinou. Rekord v hĺbke ponoru do dnešných dní drží americký podmorský bádateľ Victor Vescovo, ktorý na svojej špeciálnej ponorke DSV Limiting Factor zostúpil 28. apríla 2019 do hĺbky 10 928 metrov. Tento údaj však bol dodatočne, v roku 2020, aktualizovaný na 10 934 metrov pod hladinou.

Reklama

V otázke dobytia južného pólu panuje medzi historikmi všeobecná zhoda a prvenstvo sa pripisuje Nórovi Roaldovi Amundsenovi, ktorý spolu s členmi svojej výpravy dosiahol najjužnejší bod na zemskom povrchu 14. decembra (podľa niektorých zdrojov 15. decembra) 1911.

Najkomplikovanejšie je však určenie prvenstva pri dobytí severného pólu. Prečo?

Reklama

Severný pól (uvádzaný aj ako geografický severný pól alebo zemský severný pól) je bod na severnej pologuli planéty Zem, v ktorom os rotácie Zeme pretína povrch planéty. V zmysle definície je to najsevernejší bod na našej planéte, ležiaci diametrálne proti južnému pólu, teda bodu, v ktorom os rotácie Zeme pretína povrch planéty na južnej pologuli. Severný pól leží na 90° severnej zemepisnej šírky v strede severnej pologule Zeme. Každý pohyb od severného pólu smeruje na juh. Otázka kto dobyl severný pól, vzbudzuje dodnes otázniky. Problém je totiž v tom, že na rozdiel od južného pólu, ktorý sa nachádza na pevnine, 90° severnej zemepisnej šírky sa nachádza na otvorenom oceáne a je pokrytý neustále sa presúvajúcim morským ľadom. Stabilný bod, v ktorom os rotácie Zeme pretína pevnú oceánsku zemskú kôru Zeme, sa nachádza v hĺbke 4 261 metrov pod morskou hladinou. A tento bod po prvý raz v dejinách ľudstva dosiahli Rusi dňa 2. augusta 2007. Dovtedy všetci dobyvatelia severného pólu dosiahli miesto na ľadovej kryhe, plávajúcej nad severným pólom, v ktorom os rotácie Zeme pretína povrch ľadu. Problém je však v tom, že to nie je pevný bod zemskej kôry.

Celá história dobývania severného pólu je plná protirečení a nedorozumení. Kým v prípade južného pólu je situácia jednoznačná a prvenstvo pripadá nórskemu polárnikovi Roaldovi Amundsenovi, v prípade severného pólu dochádzalo k mnohým nejasnostiam pri pátraní po tom, kto vlastne túto métu dobyl. Prvenstvo prvých polárnikov na severnom póle mnohí odborníci právom spochybňujú. Dlho panovalo presvedčenie, že vôbec prvým polárnikom na severnom póle bol Američan Robert E. Peary, ktorý sa podľa vlastných tvrdení dostal na najsevernejší bod planéty dňa 6. apríla 1909. Neskoršie bádania odborníkov v 80. a 90. rokoch 20. storočia však spochybnili hodnovernosť týchto tvrdení.

Podobne, ale už omnoho skôr, boli spochybnené nepravdivé tvrdenia Fredericka Cooka, iného Američana, ktorý tvrdil, že dosiahol 90° severnej zemepisnej šírky už v roku 1908, teda rok pred Pearym.

Rok 1926 bol skutočne prelomovým v dobývaní severného pólu. Najprv americký letec Richard Byrd tvrdil, že spolu s pilotom Floydom Bennettom preleteli na lietadle Fokker F.VII ponad severný pól 9. mája 1926. Neskôr sa ukázalo, že ani Byrd so svojím spoločníkom sa nedostal na 90° severnej zemepisnej šírky, ale svoje lietadlo obrátil kvôli úniku oleja z motorov ešte pred dosiahnutím cieľa a vrátil sa späť. Neskôr samotný Bennett priznal, že s Byrdom nepreleteli ponad severný pól.

A tak prvými priekopníkmi, ktorí sa preukázateľne dostali na 90° severnej zemepisnej šírky v strede severnej pologule Zeme, boli členovia expedície na vzducholodi Norge dňa 12. mája 1926. Boli medzi nimi Roald Amundsen, taliansky konštruktér a pilot vzducholode Umberto Nobile a Američan Lincoln Ellsworth, jeden z hlavných sponzorov expedície. Vzducholoď však len preletela ponad severný pól.

Reklama

Neskôr sa uskutočnili mnohé ďalšie prelety ponad severný pól, a to tak na vzducholodi Italia dňa 24. mája 1928 (na jej palube bol aj Čech František Běhounek), ako aj na lietadlách.

Prvý človek, ktorý vlastnou nohou stúpol na ľadovú planinu na 90° severnej zemepisnej šírky, bol 23. apríla 1948 sovietsky vedec Pavol Gordienko spolu s členmi posádok lietadiel Lisunov Li-2, ktoré ich priviezli do oblasti severného pólu. Účastníci tejto sovietskej výpravy po prvý raz zmerali hĺbku oceánu na severnom póle, čo dokazuje, že sa na 90° severnej zemepisnej šírky skutočne dostali. Uskutočnili tiež komplex vedeckých výskumov a po troch dňoch dve lietadlá s posádkami úspešne vzlietli a odviezli sovietskych polárnikov do bezpečia.

Prvú výpravu, ktorá sa na 90° severnej zemepisnej šírky dostala povrchovou cestou, úspešne absolvoval v roku 1968 Američan Ralph Plaisted a jeho traja spoločníci – Walt Pederson, Gerry Pitzl a Jean-Luc Bombardier. Na 90° severnej zemepisnej šírky sa dostali 19. apríla 1968.

sneh
Ilustračné foto

Nasledovali mnohé ďalšie výpravy, ktoré sa rôznymi cestami a spôsobmi dostali na 90° severnej zemepisnej šírky. Napríklad 3. augusta 1958 americká ponorka USS Nautilus preplávala cez 90° severnej zemepisnej šírky podmorskou cestou, teda popod ľadovú kryhu na hladine oceánu. Americká ponorka USS Skate ako prvá na svete zospodu prerazila ľad a vynorila sa nad severným pólom. Stalo sa tak 17. marca 1959. Ďalší úspech zaznamenal Sovietsky zväz. Dňa 17. augusta 1977 dosiahol 90° severnej zemepisnej šírky po vode sovietsky ľadoborec Arktika.  

Ani jedna z týchto výprav však nedosiahla pevný bod, v ktorom os rotácie planéty pretína oceánsku zemskú kôru v hĺbke vyše 4 kilometrov pod hladinou oceánu. Toto sa podarilo až Rusom v roku 2007.

Reklama

Dňa 2. augusta 2007 ruské batyskafy MIR – 1 a MIR – 2 s dvoma členmi parlamentu na palube sa ako prvé v histórii ponorili na dno oceánu a dosiahli po prvý raz v dejinách ľudstva pevný bod, v ktorom os rotácie Zeme pretína oceánsku zemskú kôru na jej najsevernejšom bode našej planéty. Ruské batyskafy pritom zostúpili do hĺbky 4 261 metrov pod morom a zanechali na oceánskom dne ruskú vlajku z nehrdzavejúcej titánovej zliatiny a schránku s odkazom pre budúce generácie. Vedúcim výpravy bol ruský vedec Artur Chilingarov a výpravy sa zúčastnili aj cudzinci: Austrálčan Michael McDowell a švédsky farmaceutický milionár, sponzor výpravy Frederik Paulsen.

Ruský úspech je zatiaľ poslednou kapitolou dobývania severného pólu. Možno dokonca povedať: tou najvýznamnejšou. Ak totiž považujeme za skutočné dobytie pólu kontakt s pevným bodom, v ktorom os rotácie Zeme pretína oceánsku zemskú kôru v jej najsevernejšom bode, potom prvenstvo dobytia severného pólu nesporne patrí Rusom. Lenže nemôžeme podceňovať ani úsilie ich predchodcov, ktorí akýmkoľvek spôsobom dosiahli 90° severnej zemepisnej šírky a posunuli tak pokrok ľudstva dopredu.

Karol Dučák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali