Disciplína v ukrajinskej armáde: na fronte strach a zúrivosť

Disciplína v ukrajinskej armáde: na fronte strach a zúrivosť

Kyjev 6. februára 2023 (HSP/Foto:Twitter, Facebook)

 

Kritici tvrdia, že nová legislatíva, ktorá prísnejšie trestá dezertérov a porušovateľov pravidiel, je v rozpore s ľudskými právami a demotivuje vojenský personál, píše POLITICO

Ukrajinskí vojaci
Ilustračné foto

Prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok odmietol vetovať nový zákon, ktorý sprísňuje tresty pre neposlušných príslušníkov armády, a odmietol petíciu podpísanú viac ako 25 000 Ukrajincami, ktorí tvrdia, že je príliš prísny.

Reklama

“Kľúčom k bojaschopnosti vojenských jednotiek a v konečnom dôsledku k víťazstvu Ukrajiny je dodržiavanie vojenskej disciplíny,” uviedol Zelenskyj v písomnej odpovedi na petíciu.

Ukrajinskí vojaci zaujali svet svojou odolnosťou a úspechmi na bojisku, keď odolali ročnému náporu ruských jednotiek, konštatuje POLITICO. Ale medzi kyjevskými jednotkami, ktoré tvoria prevažne čerství regrúti bez predchádzajúcich vojenských skúseností alebo výcviku, majú niektorí problémy. Sú medzi nimi takí, ktorí sa vzbúrili proti rozkazom veliteľov, opili sa alebo sa zle správali; iní, ktorým dochádza munícia a morálka, utiekli, aby si zachránili život, a opustili svoje pozície.

Reklama

V snahe zjednotiť svoje sily Zelenskyj v januári podpísal trestný zákon, ktorý zavádza prísnejšie tresty pre dezertérov a neposlušných vojakov a zbavuje ich práva na odvolanie.

Cieľom zákona je zjednotiť a sprísniť postihy za porušenie pravidiel, zlepšiť disciplínu a bojovú pripravenosť vojenských jednotiek. Neposlušnosť sa bude trestať odňatím slobody na päť až osem rokov namiesto doterajších dvoch až siedmich rokov; dezercia alebo nenastúpenie do služby bez závažného dôvodu sa bude trestať až desiatimi rokmi. Vyhrážanie sa veliteľom, požívanie alkoholu, spochybňovanie rozkazov a mnohé ďalšie priestupky sa budú tiež riešiť prísnejšie, potenciálne aj väzením; tí, ktorí tieto pravidlá porušili v minulosti, mohli vyviaznuť s podmienečným odkladom alebo znížením vojenského platu.

Tí, ktorí lobovali v prospech nového zákona, ako napríklad generálny štáb ukrajinskej armády, tvrdia, že sa vďaka nemu stane disciplína spravodlivejšou: Podľa vysvetľujúcej správy, ktorá sprevádzala nový zákon, predtým súdy posudzovali priestupky prípad od prípadu a niektorí páchatelia mohli úplne uniknúť trestu za závažné porušenie pravidiel, zatiaľ čo iní dostali prísnejšie tresty za menej závažné porušenia.

Vojaci, právnici a organizácie na ochranu ľudských práv však tieto opatrenia odsúdili ako nevhodný a tupý nástroj, ktorý nerieši základné príčiny vojenskej nedisciplinovanosti – a viac ako 25 000 Ukrajincov v petícii predloženej prezidentovi koncom minulého roka vyzvalo prezidenta, aby zákon úplne vetoval.

Nové trestné pravidlá odstraňujú voľnosť rozhodovania a menia súdy na “kalkulačku” na udeľovanie trestov vojakom bez ohľadu na dôvody ich previnení, tvrdil právnik Anton Didenko v stĺpčeku ukrajinskej tlačovej agentúry Interfax.

Reklama

“Tento zákon bude mať negatívne dôsledky na ochranu práv vojenského personálu, ktorý je obvinený zo spáchania trestného činu, a zníži úroveň motivácie počas služby,” uviedla vo vyhlásení mimovládna organizácia s názvom Koalícia za reanimáciu balíka reforiem. “To môže priniesť riziká pre ochranu ľudských práv, ako aj pre obranyschopnosť štátu.”

Zelenského vojenskí velitelia s tým nesúhlasia a tvrdia, že tieto opatrenia sú nevyhnutné na udržanie pevnosti tvárou v tvár ruskému útoku.

“Armáda je založená na disciplíne. A ak medzery v legislatíve nezabezpečujú jej dodržiavanie a odmietajúci môžu zaplatiť pokutu až do výšky 10 percent bojového platu alebo dostať trest s podmienečným odkladom, je to nespravodlivé,” argumentoval vrchný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj vo videu v prospech nových pravidiel.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj
Na snímke veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj

Zelenskyj v odpovedi na populárnu petíciu, v ktorej ho žiadali, aby zmeny zrušil, súhlasil s tým, že disciplinárne konanie voči vojenskému personálu by malo zohľadňovať jeho individuálne okolnosti, a prisľúbil, že kabinet ministrov bude ďalej zvažovať, ako zlepšiť disciplinárny mechanizmus – hoci neuviedol, kedy by sa táto práca mohla uskutočniť; a ani to, že by medzitým pozastavil účinnosť zákona.

 

Reklama

Armáda civilistov

Ukrajinské ozbrojené sily sa za rok, odkedy Rusko vo februári 2022 spustilo inváziu v plnom rozsahu, rýchlo rozrástli z 250 000 príslušníkov na viac ako milión vojakov.

Prílev státisícov nových regrútov, ktorých musela Ukrajina vybaviť a vycvičiť, pričom museli odolávať náporu Ruska, ohrozil obvyklý proces preverovania a znamenal, že niektorí nevhodní vojaci skončili v boji, povedal Valerij Markus, hlavný rotmajster 47. samostatnej útočnej brigády, podriadeným v prednáške o “dezercii na fronte”, ktorú v januári zverejnil na svojom kanáli YouTube.

“Snažili sme sa preveriť kandidátov čo najlepšie, ako sme za týchto okolností mohli,” povedal Markus. “Mnohí ľudia v našej vlastnej brigáde tam však nechcú byť.” Povedal, že niektorí z tých, ktorí sa pridali z nesprávnych pohnútok, napríklad kvôli výplate, sa následne “zlomia pod tlakom a chcú utiecť; začnú sa búriť”.

Markus uviedol, že velitelia často nerozumeli problémom a nedostatkom, s ktorými sa stretávali ich jednotky na mieste, pretože miestni seržanti s nimi nekomunikovali. Prehral videá, na ktorých sa vojaci sťažujú na nedostatok zbraní alebo na nevhodné či nezákonné rozkazy od svojich veliteľov, a potom prítomným povedal, že väčšinu problémov možno vyriešiť interne prostredníctvom príslušných kanálov, zatiaľ čo verejné vysielanie sťažností diskredituje ukrajinskú armádu a podkopáva pokusy pomôcť vojakom.

“Uznávam existenciu problémov, ktoré vedú k svojvoľnému opúšťaniu pozícií? Áno,” povedal Zalužnyj vo svojom videu podporujúcom reformy. “Pracujem na ich odstránení? Úspešné operácie na oslobodenie území nášho štátu sú toho potvrdením.”

Príslušníci ukrajinských ozbrojených síl, z ktorých mnohí vyjadrili Zalužnému úctu, však boli jeho podporou nového zákona hlboko sklamaní.

“Je to veľmi demotivujúce. Je to taký nápadný kontrast so Zalužného ‘náboženstvom’ orientovaným na človeka a vodcu,” povedala Eugenia Zakrevská, právnička zaoberajúca sa ľudskými právami, ktorá narukovala do vojny a teraz je príslušníčkou 92. samostatnej mechanizovanej brigády Ivana Sirka. Išlo o ostrú narážku na rozhovor, ktorý vrchný veliteľ poskytol v decembri časopisu Economist a v ktorom povedal, že na rozdiel od Kremľa “náboženstvo”, ktoré on a Ukrajina vyznávajú, spočíva v tom, že “treba zostať ľudským v každej situácii”.

 

Liečba symptómov, nie choroby

Tí, ktorí sú proti novému zákonu, tvrdia, že Ukrajina musí riešiť základné príčiny dezercie a nevhodného správania, a nie prísnejšie trestať vojakov, ktorí porušujú pravidlá.

Dôstojník ukrajinskej armády, ktorý nedávno opustil frontové mesto Bachmut (a požiadal o anonymitu, keďže dôstojníci nie sú oprávnení hovoriť s novinármi), pre POLITICO povedal: “Niekedy sa opustenie pozícií stáva jediným spôsobom, ako zachrániť personál pred nezmyselnou smrťou. Ak nemôžu dodať muníciu alebo vystriedať vojakov, keď sedíte v zákopoch niekoľko dní bez spánku a odpočinku, vaša bojová hodnota klesá na nulu.”

Reklama

Dôstojník dodal, že mnohé problémy s disciplínou majú pôvod v neefektívnom alebo nedbalom velení, ako aj v záťaži kyjevských jednotiek, ktoré bojujú s oveľa väčšou armádou útočníkov, čo znamená, že nie sú rotované tak často, ako by mali.

“Únava a trauma vedú k psychickým poruchám a vnášajú do života vojakov chaos, nedbanlivosť a dokonca skazenosť. To silne ovplyvňuje bojové vlastnosti a poslušnosť,” povedal dôstojník.

Zakrevská z brigády Ivana Sirka uviedla, že ukrajinskí vojaci zriedkakedy opúšťajú svoje pozície – pokračujú v boji aj v početnej prevahe a so značnými stratami.

“Raz som musela zavolať velenie a požiadať, aby nášmu seržantovi nariadili odchod do nemocnice – pretože odmietol evakuáciu, hoci bol ťažko zranený,” povedala Zakrevská. “Zostal s nami, hoci nemohol dostať riadnu lekársku pomoc, keďže náš lekár bol tiež zranený.”

Vojaci opúšťajú svoje pozície len z číreho zúfalstva, tvrdila Zakrevská a dodala, že na zabránenie dezercii by mali velitelia častejšie striedať bojovníkov. Priznala však, že na mnohých miestach je oddych a relaxácia pre vojakov nemožná pre nedostatok bojaschopných bojovníkov.

Reklama

Väčšina brigád je plná, povedala Zakrevská – ale niektorí z tých, ktorí v nich sú, nie sú schopní bojovať a “nie je možné ich prepustiť. Pretože z armády nemožno prepustiť vôbec nikoho. Až po vynesení rozsudku v trestnom konaní. Takýto systém tiež veľmi podkopáva morálku. Pretože mení službu v armáde z čestnej povinnosti na trest”.

“V situáciách zúfalstva a úplného vyčerpania strach z trestnoprávnej zodpovednosti nefunguje,” tvrdí Zakrevská.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali