Diplomatický obrat Austrálie a Číny

Diplomatický obrat Austrálie a Číny

Bratislava 6. februára 2023 (HSP/Nationalinterest/Foto:TASR/AP-Mick Tsikas,Wikimedia)

 

Austrálsko-čínske vzťahy sú teraz oveľa stabilnejšie ako pred rokom, píše Ray Weichieh Wang pre The National Interst

Summit G20 v Indonézii
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a austrálsky premiér Anthony Albanese

Nedávne rozmrazenie vzťahov medzi Austráliou a Čínou nemusí byť prekvapením pre tých, ktorí pozorne sledujú vzájomné vzťahy týchto dvoch krajín. Niektorí špekulovali, že k zmene austrálskej politiky voči Číne dôjde pod vedením lídra Labouristickej strany Anthonyho Albaneseho, ktorý vystriedal Scotta Morrisona na poste premiéra a je známy svojím flexibilnejším prístupom k Číne. Posun v austrálsko-čínskych vzťahoch za posledný rok však nemožno pripísať len zmene vedenia.

Reklama

 

Skorý posun v politike

Už viac ako desať rokov vedúci predstavitelia austrálskej Labouristickej strany vo všeobecnosti zaujímajú flexibilnejší prístup k Číne, pričom si uvedomujú dôležitosť angažovanosti pre národné záujmy v oblastiach, ako je obchod, národná bezpečnosť a zmena klímy. Tento prístup sa objavil v zahraničnej politike bývalých lídrov labouristov Kevina Rudda a Julie Gillardovej a Albanese nie je výnimkou. Po nástupe do funkcie bolo jednou z hlavných priorít Albaneseho zmeniť politiku Austrálie voči Číne a odkloniť sa od Morrisonovho jastrabieho postoja.

Reklama

Napriek svojmu pevnému postoju v otázkach národnej bezpečnosti a ľudských práv Albaneseho vláda zaujala flexibilnejší prístup v rokovaniach s Čínou a snaží sa o dialóg s cieľom oživiť bilaterálnu spoluprácu v kľúčových otázkach. Vďaka tejto zmene zahraničnej politiky je oživenie austrálsko-čínskych vzťahov reálnejšie ako za predchádzajúceho vedenia. K obratu vo vzťahoch prispela aj Čína. V januári 2022 Čína vymenovala Siao Čchiena, bývalého veľvyslanca v Indonézii, známeho svojím profesionálnym štýlom komunikácie a umierneným tónom, za svojho nového veľvyslanca v Austrálii. Tento krok vyslania diplomata, ktorý nie je “vlkolakom”, sa považoval za signál ochoty Číny napraviť vzťahy s Austráliou a zmeniť svoj agresívny diplomatický prístup. Od nástupu do funkcie sa Siao vyjadroval k obnoveniu austrálsko-čínskych vzťahov. Napríklad na podujatí, ktoré sa konalo na Inštitúte austrálsko-čínskych vzťahov Technologickej univerzity v Sydney, Xiao vyhlásil: “Toto sú oblasti, v ktorých by sme mali pokračovať v konštruktívnom dialógu, aby sme podľa možnosti minimalizovali rozdiely a podľa možnosti rozšírili naše spoločné základy.”

Okrem toho blahoprajný odkaz, ktorý po voľbách poslal Albaneseovi čínsky premiér Li Keqiang, bol ďalším významným prejavom snahy Číny o zlepšenie vzťahov. Li vo svojom vyhlásení uviedol, že “Čína je pripravená spolupracovať s Austráliou s cieľom poučiť sa z minulosti, hľadieť do budúcnosti a presadzovať zdravý a stabilný rozvoj bilaterálneho komplexného strategického partnerstva dodržiavaním zásad vzájomného rešpektu a obojstranne výhodných výsledkov”. Toto posolstvo spolu s predchádzajúcimi vyhláseniami najvyššieho čínskeho diplomata v Austrálii naznačilo nový tón v politike Číny voči Austrálii a vytvorilo priaznivé podmienky pre budúce úsilie vlády o nápravu vzťahov s Čínou.

Zmena politiky na oboch stranách vytvorila priaznivejšie prostredie pre angažovanosť, najmä v druhej polovici roka 2022 a začiatkom roka 2023, a položila základy pre potenciálne zlepšenie austrálsko-čínskych vzťahov.

 

Rozmrazenie diplomatickej angažovanosti

Vďaka priaznivejšej atmosfére pre spoluprácu začali Austrália a Čína posilňovať svoje diplomatické kontakty na vysokej úrovni. V júni 2022 sa austrálsky minister obrany Richard Marles stretol so svojím čínskym náprotivkom Wej Feng-che na okraj dialógu Šangri-La v Singapure. Išlo o prvý kontakt na vysokej úrovni medzi oboma krajinami za posledné tri roky, čo signalizuje zlepšenie vzťahov medzi Austráliou a Čínou.

Reklama

V tom čase sa len málokto domnieval, že takéto stretnutie znamená významný pokrok vo vzťahoch medzi Austráliou a Čínou, keďže viaceré zásadné spory v oblasti bezpečnosti, obchodu a ľudských práv zostali nevyriešené. Keďže však išlo o prvý kontakt na vysokej úrovni medzi oboma krajinami za posledné tri roky a prišiel len tri týždne po inaugurácii Austrálskej vlády, signalizoval významný pokrok v rozmrazovaní bilaterálnych vzťahov, najmä vzhľadom na pretrvávajúce geopolitické súperenie v indo-pacifickom regióne, ako aj spory medzi oboma krajinami. Táto rýchla diplomatická dohoda tiež preukázala spoločnú ochotu obnoviť diplomatický dialóg.

Hoci medzi Austráliou a Čínou, ktorá je najväčším obchodným partnerom Canberry, stále existujú sporné spory, úsilie o zlepšenie vzťahov pokračovalo. Po stretnutí ministrov obrany v Singapure sa Albanese zameral na využitie impulzu na ďalšie rozmrazenie vzťahov. V rozhovore pre ABC News Albanese zdôraznil význam dialógu s Čínou. “Zdravý rozum nám hovorí, že napriek našim rozdielom musíme udržiavať otvorené komunikačné linky s naším najväčším obchodným partnerom. Teším sa na pokračovanie spolupráce medzi ministrami našich vlád,” povedal Albanese.

Albaneseho pozitívne posolstvo neskôr zopakoval aj jeden z najvyšších čínskych diplomatov. V júli 2022 sa austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová stretla so svojím čínskym náprotivkom Wang I na okraj zasadnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Indonézii. Išlo o prvé stretnutie ministrov zahraničných vecí oboch krajín od roku 2019. Wang počas stretnutia povedal: “Čína je pripravená prehodnotiť, rekalibrovať a oživiť bilaterálne vzťahy v duchu vzájomného rešpektu a pracovať na obnovení vzťahov na pozitívnej trajektórii.” Tento názor sa ďalej opakoval v novembri 2022, keď si Wang Yi vymenil pozitívne názory v telefonickom rozhovore s Wongom pred viacerými medzinárodnými podujatiami. Je veľmi pravdepodobné, že cieľom telefonátu bolo zabezpečiť pozitívnu diplomatickú atmosféru pred stretnutím Austrálanov a Si na samite lídrov G20.

Nasledujúci týždeň dosiahli austrálsko-čínske vzťahy významný diplomatický prelom. Čínsky premiér Li a Albanese sa stretli popri samite ASEAN v Kambodži, čo znamenalo dialóg na najvyššej úrovni medzi oboma krajinami pred nadchádzajúcim stretnutím lídrov. Čo je ešte dôležitejšie, čínsky prezident Si Ťin-pching sa stretol s Albanesom na okraj samitu G20 niekoľko dní po stretnutí Liho s Albanesom, čo znamenalo prvý dialóg na úrovni lídrov medzi oboma krajinami za posledné tri roky. Toto stretnutie nielenže znamenalo stabilizáciu austrálsko-čínskych vzťahov, ale zároveň stanovilo pozitívnu trajektóriu budúceho vývoja.

V mesiacoch nasledujúcich po stretnutí Albaneseho a Si sa diplomatická angažovanosť medzi Austráliou a Čínou stala častejšou. Druhé stretnutie ministrov obrany v tomto roku sa uskutočnilo pred stretnutím ministrov obrany ASEAN v Kambodži, krátko po stretnutí Albanese – Si. Približne mesiac po stretnutí Alabnese-Si znamenala Wongova návšteva Pekingu zásadný krok vpred pre austrálsko-čínske vzťahy, keďže viedla k obnoveniu zahraničného a strategického dialógu, ktorý bol v roku 2018 pozastavený. V spoločnom vyhlásení k dialógu sa potvrdilo, že “obe strany sa dohodli na zachovaní angažovanosti na vysokej úrovni a na začatí alebo obnovení dialógu” v rôznych oblastiach, od obchodu po zmenu klímy, čo signalizuje obnovenie záväzku k dvojstrannej spolupráci.

Reklama
Anthony Albanese
Na snímke Anthony Albanese

Po Wongovej návšteve Pekingu sa začali objavovať ďalšie náznaky zlepšenia austrálsko-čínskych vzťahov. V januári 2023 sa námestník ministra obchodu Tim Ayres stretol s námestníkom čínskeho ministra obchodu Wangom Shouwenom na okraj Svetového ekonomického fóra v Davose, kde sa dohodli, že v nasledujúcich týždňoch zorganizujú virtuálne stretnutie najvyšších obchodných predstaviteľov. Tento vývoj je mimoriadne významný, keďže obchod bol v posledných rokoch hlavným zdrojom sporov v bilaterálnych vzťahoch. Okrem toho agentúry pre verejné zdravie oboch krajín tiež viedli virtuálny dialóg pred stretnutím obchodných predstaviteľov v Davose. Tento sled udalostí môže naznačovať, že čínsko-austrálske vzťahy sú na ceste k novej ére.

 

Rozdielne strategické úvahy

Pre Austráliu je jedným z hlavných motívov zlepšenia vzťahov s Čínou vyriešenie obchodných sporov s cieľom oživiť austrálske hospodárstvo. Takéto obchodné spory si vyžiadali miliardové straty v celom rade austrálskych priemyselných odvetví vrátane vína, uhlia, homárov a hovädzieho mäsa. Namiesto toho, aby sa s touto témou obrátil na neefektívny medzinárodný obchodný rámec, Albanese uprednostnil bilaterálne riešenie tejto otázky. Prisľúbil, že odstráni obchodné prekážky pre austrálske výrobky a je ochotný napraviť obchodné vzťahy s Čínou.

Napriek požiadavkám Albaneseho vlády na odstránenie ciel bol pokrok v tejto oblasti pomalý až do júla 2022, keď sa začalo rokovať o ukončení zákazu vývozu uhlia do Číny. Tento vývoj spolu s ďalšími naznačoval, že Albáncov diplomatický prístup prináša ovocie. V posledných mesiacoch sa napríklad postupne odstraňovali zákazy na austrálske výrobky, ako je uhlie, a očakáva sa, že sa odstránia aj clá na iné austrálske výrobky. Okrem toho sa má v najbližších týždňoch uskutočniť stretnutie ministrov obchodu, ktoré poskytne obom stranám príležitosť zaoberať sa otázkami súvisiacimi s obchodom.

Okrem obchodu poskytuje stabilizovaný vzťah s Čínou australskej vláde príležitosti na zdokonalenie spolupráce s Čínou v kľúčových oblastiach vzdelávania, cestovného ruchu a zmeny klímy. Napríklad v oblasti vzdelávania môže početná čínska populácia poskytnúť Austrálii obrovské množstvo talentov a finančných prostriedkov. Počet čínskych študentov na austrálskych vysokých školách klesá už dva roky po sebe. Napriek tomu sa očakáva, že stabilné vzťahy medzi oboma národmi s uvoľnením pandemických obmedzení oboch krajín prilákajú tento rok mnoho čínskych študentov. Podobne môže zlepšenie austrálsko-čínskych vzťahov podporiť austrálske hospodárstvo tým, že tento rok priláka viac čínskych turistov.

A čo je možno najdôležitejšie, pozitívne vzťahy s Čínou spolu s pravidelným dialógom môžu pomôcť zvládnuť konkurenciu medzi oboma národmi a zabezpečiť, aby neprerástla do zbytočného konfliktu. Stretnutie ministrov obrany v Singapure v júni 2022 to potvrdilo. Stretnutie umožnilo obom stranám otvorene diskutovať o naliehavých otázkach, ako napríklad o nebezpečnom zachytení austrálskeho lietadla čínskou stíhačkou. Mohlo by sa tak znížiť riziko nesprávneho posúdenia v kritických momentoch, čím by sa predišlo vzniku konfliktov.

Po druhé, Čína sa snaží zlepšiť svoje vzťahy s Austráliou v rámci svojho veľkého úsilia o zlepšenie svojho globálneho imidžu a odkloniť sa od svojej diplomacie “vlčieho bojovníka”. Cieľom tejto zmeny je napraviť poškodené vzťahy a posilniť spoluprácu s kľúčovými aktérmi vrátane Austrálie, Južnej Kórey a niekoľkých európskych krajín.

Napokon, domáce problémy Číny vrátane poklesu hospodárskeho rastu, zhoršujúcich sa demografických vyhliadok a prebiehajúcej pandémie COVID-19 prinútili Peking, aby svoje politické priority presunul dovnútra. V tejto súvislosti Čína zmiernila napätie s mnohými regionálnymi aktérmi, aby sa vyhla vytváraniu ďalších problémov v zahraničí. To Číne umožní riešiť naliehavé domáce problémy a udržať národný rozvoj, najmä hospodárstvo. Okrem toho Čína stabilizáciou vzťahov s Austráliou a ďalšími krajinami vytvorila priaznivé prostredie na opätovné zapojenie sa do globálneho spoločenstva a oživenie svojho hospodárstva prostredníctvom bilaterálnych hospodárskych iniciatív.

Celkovo je isté, že austrálsko-čínske vzťahy sú oveľa stabilnejšie ako pred rokom. Tento trend sa pravdepodobne udrží aj v prvej polovici roka 2023, keďže obe strany pokračujú v spolupráci a snažia sa riešiť sporné otázky. Mnohé existujúce spory týkajúce sa bezpečnosti, ľudských práv a ideologických otázok však zostávajú nevyriešené. Preto nebude prekvapujúce, ak tieto spory v budúcnosti spochybnia austrálsko-čínske vzťahy.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali