V tohtoročnej sezóne je potrebné pristupovať k výberu jahôd pri ich nákupe veľmi dôkladne, povedala Arzumaňanová.
“Predovšetkým je potrebné si všimnúť farbu jahôd. Čím je tmavšia, tým viac jahody obsahujú rastlinného pigmentu antokyanu, ktorý zodpovedá za červenú farbu. Práve ten aktívne bojuje s voľnými radikálmi, chráni telo pred predčasným starnutím a má protizápalový účinok. Jasne červené jahody vypestované na slnku obsahujú tiež podstatne viac vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom. A za jeho prítomnosti sa lepšie vstrebáva železo. Teda čím sú jahody červenšie, tým viac obsahujú vitamínov,” upozornila lekárka a dodala:
“Pri nákupe dávajte pozor na to, aby boli jahody rovnomerne zafarbené. Nie vždy ale farba zaručuje kvalitu. Niektorí farmári jahody umelo zafarbujú pomocou špeciálnych hnojív. Preto okrem farby je potrebné venovať pozornosť vôni jahôd, ktorú musíte pocítiť, keď k pultu pristupujete. A snáď najviac vám o kvalite jahody napovie jej stopka. Tá musí určite byť, a musí byť len zelenej farby. To znamená, že jahody boli zozbierané nedávno a zachovávajú si všetky svoje výživné látky. Mimochodom tieto stopky môžete vysušiť a dávať do čaju.”
Najlepšie je kupovať čerstvé jahody od miestnych farmárov zozbierané maximálne pred troma dňami a pestované bez pesticídov. Ak je na stopke biely prúžok, boli jahody určite spracované chemikáliami.
Denne môžete zjesť jednu alebo dva poháre jahôd, približne 250 až 300 gramov. Dovoliť si však môžete maximálne pol kila jahôd, varuje dietologička.
“Jahody vyvolávajú produkciu histamínu a môžu vyvolať alergickú reakciu, tá bude ale nepravá. Pritom môžu jahody vyvolávať tiež pravé alergické reakcie, až na anafylaktický šok. Alergiu môžu vyvolávať nielen látky jahôd samotných, ale aj chemikálie, ktorými boli spracované, alebo peľ iných rastlín, ktorý sa dobre vstrebáva do pórovitej štruktúry jahody. Preto sú riziku vystavení aj ľudia, ktorí majú alergiu na peľ stromov.”
“Môže to byť tiež reakcia na zhodné proteínové látky obsiahnuté vo višniach, čerešniach, broskyniach, marhuliach, červených jablkách, mrkve a mladých zemiakoch. Podľa štatistiky WHO 28% ľudí jahody neznáša. Pričom u väčšiny z nich sa alergia prejavuje už v dospelosti. Takže je lepšie začínať jesť jahody malými porciami a dávať pozor na reakciu organizmu,” upozornila lekárka.