Dietologička tvrdí, že jedným z užitočných druhov ovocia a zeleniny sú tie, ktoré majú tmavo modrú a fialovú farbu. Patria sem teda, baklažán, hrozno, figy, čučoriedky a černice. Špecialistka poznamenala, že tieto výrobky obsahujú veľké množstvo polyfenolov, čo sú látky, ktoré spomaľujú starnutie.
Užitočné sú ďalej červené a oranžové plodiny, ako paradajky, mrkva, paprika, granátové jablká, tekvica, pomaranče či marhule. Sú bohaté na karotenoidy, ktoré chránia pokožku a oči. Zelené potraviny, teda napríklad kiwi, brokolica či petržlen, sú zase bohaté na vitamín C.
Mapello ďalej odporučila nezabúdať na prítomnosť dobrých tukov omega–3, ktoré sa vyskytujú v mastných rybách. Obsahuje ich napríklad treska, losos, slede či ančovičky. Ďalej tieto tuky obsahuje sušené ovocie, orechy, mandle a semienka – ľanové, šalvie či tekvicové.
Okrem toho dietologička odporučila piť počas desiatich dní každý deň ružovú šťavu z grapefruitu spolu s mandľami. Podľa jej slov to nahradí nedostatok vitamínu C, omega–3, minerálnych solí a antioxidantov v tele.
Spôsoby, ako spomaliť starnutie
Vedci z britskej univerzity v Leedse prezradili spôsoby, ktoré pomôžu spomaliť starnutie. Každý deň počas dvoch týždňov dobrovoľníkov starších ako 55 rokov šteklili slabými elektrickými výbojmi. Výsledok bol taký, že títo ľudia sa cítili lepšie a spali oveľa tvrdšie. Podľa bádateľov táto terapia spomalila starnutie organizmu.
U všetkých týchto účastníkov sa zvýšila variabilita srdcového rytmu, čo je ukazovateľ popisujúci zmeny intervalu medzi začiatkom jedného srdcového cyklu a toho ďalšieho. Všeobecne vzaté, čím je variabilita vyššia, tým je nižšie riziko úmrtia na infarkt. U dobrovoľníkov sa tiež zvýšila citlivosť baroreflexu – receptory aorty začali reagovať lepšie na zmeny krvného tlaku a zvýšila sa aktivita parasympatického nervového systému.
Zlepšenie funkcie mozgu
Ďalšia vec, ktorú vedci predpokladajú, je, že krvná transfúzia od mladších darcov môže starším ľuďom zlepšiť funkciu mozgu, zlepšiť kognitívne schopnosti, a tiež vytvoriť nové krvné cievy. Tento pozitívny účinok sa vysvetľuje pôsobením proteínu GDF11, ktorý má vplyv okrem iného aj na činnosť mozgu a svalov. Čím je človek starší, tým menej ho v krvi má, a to spôsobuje starecké zmeny organizmu.
Ďalším problémom v starobe je isté opotrebovanie vnútorných orgánov. Možným východiskom by mohla byť náhrada umelými orgánmi. Vedci, ktorí vytvorili biologickú 3D tlačiareň, ktorá je schopná vytlačiť ľudské tkanivá so životaschopnými kapilárami, práve toto ponúkajú. Zatiaľ sa im podarilo vytlačiť časť čeľuste, svalov a ľudských uší.