Dejú sa zvláštne veci: Čo sa protitrumpovci snažia skryť?

Dejú sa zvláštne veci: Čo sa protitrumpovci snažia skryť?

Washington 1. januára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Nový rok sa ešte ani nezačal a americký volebný cyklus 2024 je už absurdný. Nepodobá sa žiadnemu podobnému cyklu, aký som kedy videl. Dejú sa zvláštne veci, ktoré by ešte pred jednými alebo dvoma voľbami boli nemysliteľné, všíma si Sven R. Larson

Sympatizanti Trumpa pred väznicou v meste Atlanta
Na snímke sympatizanti amerického exprezidenta Donalda Trumpa sa zhromaždili pred budovou väznice v meste Atlanta v americkom štáte Georgia

Medzi najnovšie a najabsurdnejšie prísady tejto čoraz horšie chutiacej volebnej polievky patrí koordinovaná snaha vyradiť Donalda Trumpa z hlasovania vo viacerých štátoch.

Reklama

Všetky tieto snahy nakoniec zlyhajú, ale už samotný fakt, že sa štátni úradníci snažia zakázať prezidentského kandidáta, ktorý sa im nepáči, vykresľuje pochmúrny obraz zúfalstva. Obnažuje to politický establišment, ktorého jediným dôvodom, prečo ráno vstať z postele, je zabrániť tomu, aby bol Trump opäť zvolený za prezidenta.

Prečo? Čoho sa tak boja, že musia použiť metódy, ktoré sú zvyčajne vyhradené pre totalitné vlády, aby mu zabránili byť zvolený?

Reklama

Autor zdôrazňuje, že nie je veľkým fanúšikom bývalého prezidenta, aj keď oceňuje niektoré jeho výsledky. “Viem si predstaviť niekoľko iných, ktorých by som radšej volil za prezidenta.”

Tak prečo už nie som veľkým fanúšikom bývalého prezidenta?

Je to jednoduché: je zahľadený do minulosti. Celé jeho politické bytie sa odohráva v roku 2020. Potrebujeme prezidenta, ktorý sa pozerá na horizont, nie do spätného zrkadla.

Do istej miery Trumpa chápem. Je presvedčený, že voľby v roku 2020 mu boli ukradnuté, rovnako ako sú demokrati presvedčení, že voľby v roku 2000 boli ukradnuté Alovi Gorovi. Gore celé roky po voľbách v miléniu pobehoval po krajine s rozpálenými vlasmi a každému, kto chcel počúvať, hovoril, že voľby mu boli ukradnuté.

Pokiaľ ide o voľby v roku 2020, vo svojej recenzii na pôsobivo dobre spracované video Dinesha D’Souzu o “falšovaní hlasovacích lístkov” som poznamenal, že v súvislosti s integritou volieb pretrvávajú opodstatnené otázky. Sú to otázky, od ktorých sa politici “establišmentu” snažia všemožne odvrátiť.

Reklama

Zároveň, ako ukazuje D’Souzovo video, hoci sa definitívne vyskytli nezrovnalosti, ktoré vniesli trhliny do panciera spravodlivých volieb, zdá sa, že nikto nemá dostatok materiálu na to, aby formálne viedol súdny spor o tom, že Trump prehral v dôsledku volebných podvodov. V tejto chvíli, necelý rok pred ďalšími prezidentskými voľbami, si musíme na budúci rok zvoliť prezidenta, ktorého pohľad bude upriamený do budúcnosti.

Bohužiaľ to nebude ľahké. Demokratický stranícky establišment robí všetko pre to, aby potlačil akékoľvek tendencie smerujúce k spochybneniu Bidena a jeho opätovnej kandidatúry. Absurdné je, že to robia tvárou v tvár rastúcej nespokojnosti s prezidentom vo vlastných radoch. Čoraz viac demokratov potichu spochybňuje nielen mentálne schopnosti súčasného prezidenta, ale aj jeho šance na znovuzvolenie. Pokiaľ sa však Demokratická strana snaží zabrániť akejkoľvek otvorenej, spravodlivej a úprimnej diskusii o tom, kto by mal byť ich kandidátom, neexistuje spôsob, ako by voliči demokratov alebo nezávislí voliči prikláňajúci sa k niektorej zo strán mohli inteligentne posúdiť, ktorou cestou sa vydať.

Republikáni postupujú pri výbere kandidátov úplne inak. Namiesto toho, aby naň vyliali vedro ľadu, snažia sa ho pred primárnymi voľbami urýchliť. Počas jesene usporiadali sériu bezprecedentných debát kandidátov – áno, vážení: po prvýkrát v histórii strana usporiadala formálne debaty medzi prezidentskými kandidátmi pred prvými primárkami.

Spolu s množstvom viac či menej zvláštnych prieskumov verejnej mienky tieto debaty zredukovali pole republikánskych kandidátov z ôsmich na štyroch (bez započítania Trumpa). A to ešte nebol odovzdaný ani jeden hlasovací lístok v primárkach.

 

Reklama

Hlavný cieľ

Všetky tieto dvojstranné vylomeniny sú vedené jedným hlavným cieľom: nejako zastaviť vlnu, ktorá nesie Donalda Trumpa. A vlna to je: podľa najnovších čísel z fivethirtyeight.com Trump ovláda približne 50 % republikánskych primárnych hlasov, Ron DeSantis a Nikki Haleyová majú okolo 11,5 %. Inak veľkorysý Chris Christie sa pohybuje okolo mizerných 3,5 %, hneď za ním je Vivek Ramaswamy.

Na stránke 270towin.com nájdeme zoznam národných prieskumov, ktoré Trumpovi prisudzujú ešte vyšší náskok 60-70 % primárnych hlasov.

Jeho náskok sa však citeľne zmenší, keď sa prieskumy zamerajú na New Hampshire, štát s predčasnými primárkami. Napriek tomu z pohľadu protikandidáta Trumpa vyzerajú primárky GOP ako nočná mora.

Práve tu prichádza do hry snaha o zrušenie hlasovania. Tieto snahy sa začali ozývať, keď sa začalo zdať, že viaceré žaloby podané proti Trumpovi z rôznych dôvodov nebudú mať na Trumpa taký odstrašujúci, nieto ešte rušivý účinok, v aký dúfali jeho odporcovia. Protitrumpovci slintali pri vyhliadke, že bývalého prezidenta uvidia zavretého vo väzení. Zatiaľ žiadna z nich nezabrala – naopak, niektoré rozhodnutia vyšších súdov vniesli do právnej mašinérie namierenej proti Trumpovi kľučky.

Podľa ABC News snahy v Colorade a Maine zabrániť Trumpovi voliť prezidenta nie sú jediné:

Ak – alebo keď, ako predpovedajú mnohí odborníci a advokáti – sa Najvyšší súd USA bude zaoberať odvolaniami republikánskej strany štátu Colorado alebo Trumpovho tímu, účinne tým zmrazí rôzne právne námietky na štátnych a federálnych okresných súdoch po celej krajine.

 

Nová zbraň

Ide o úplne novú zbraň v americkej politike: využiť súdy ako miesto, kde sa váš protikandidát úplne nedostane do volieb. Ako ukazuje prípad z Colorada, ide o akt úplného politického zúfalstva:

Najvyšší súd v Colorade v ohromujúcom a bezprecedentnom rozhodnutí… vylúčil bývalého prezidenta Donalda Trumpa z volebného lístka štátu v roku 2024, pretože rozhodol, že nie je oprávneným prezidentským kandidátom z dôvodu “zákazu vzbury” podľa 14. dodatku.

Inými slovami, keďže Trumpa niektorí obviňujú z toho, že 6. januára 2021 podnietil vzburu proti vláde USA, Najvyšší súd v Colorade rozhodol, že porušil 14. dodatok.

Reklama

Okrem toho – Trump nepodnietil ani nespáchal vzburu. V tejto krajine neexistuje jediný súd, ktorý by ho uznal vinným z čohokoľvek vrátane vzbury. Žiadny.

Očakávane sa Republikánska strana v Colorade, ktorá je právne nezávislým subjektom od národnej Republikánskej strany, odvolala na Najvyšší súd Spojených štátov proti rozhodnutiu najvyššieho súdu ich štátu. Očakáva sa, že odvolanie podá aj samotná Trumpova kampaň.

Kvôli odvolaciemu procesu zostáva Trump v Colorade zatiaľ na volebných lístkoch, ale to nič nemení na skutočnosti, že americký politický establišment, nech už má akúkoľvek podobu, sa teraz uchýlil k najprimitívnejšiemu protidemokratickému opatreniu, aké je na tejto strane otvoreného násilia k dispozícii. Podobne ako Nicolas Maduro vo Venezuele používajú samotné hlasovanie ako zbraň proti politickému protivníkovi – a neobmedzujú sa pritom len na súdny systém. Informuje Breitbart:

Štátna tajomníčka štátu Maine Shenna Bellowsová jednostranne rozhodla, že bývalý prezident Donald Trump nie je oprávnený objaviť sa na volebnom lístku pre primárky v roku 2024 napriek tomu, že nemá právnický titul a riadny proces nahrádza videami na YouTube.

Podľa Breitbartu Bellows “predtým pracoval ako výkonný riaditeľ mainskej pobočky ACLU”, ľavicovej radikálnej organizácie pre súdne spory. Inými slovami, má solídne politické referencie potrebné na to, aby bola radikálnou protitrumpovskou aktivistkou v akejkoľvek funkcii.

Reklama

Štátnu tajomníčku si netreba zamieňať s americkou ministerkou zahraničných vecí alebo americkým “ministrom zahraničných vecí”. Na štátnej úrovni sa tento titul vzťahuje na úradníka, voleného v 35 štátoch a menovaného v 12 štátoch, ktorý pracuje v rámci výkonnej moci (tri štáty nemajú úrad štátneho tajomníka). Inými slovami, štátny tajomník patrí do tej istej vetvy ako guvernér a nie je súčasťou súdnej moci.

Vo väčšine štátov štátny tajomník dohliada na integritu volebného systému štátu.

Breitbart uvádza v súvislosti s rozhodnutím v Maine tú istú poznámku, ktorú som práve uviedol v súvislosti s Coloradom, a to, že Trump nebol nikdy odsúdený za žiadny trestný čin, vzburu ani iný. Preto je isté, že vážená štátna tajomníčka v Maine bude čeliť tvrdej právnej bitke, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončí rozhodnutím Najvyššieho súdu, ktorý jej a štyrom de-ballotingovým sudcom v Colorade odkáže, aby si dali pohov.

Bolo by ľahké odmietnuť Shennu Bellowsovú z Maine ako 48-ročnú aktivistku Demokratickej strany, ktorá je príliš hlúpa na to, aby chápala funkciu, ktorú zastáva. To by však znamenalo podceňovať ju a jej politickú mašinériu. Nemám o tom, samozrejme, žiadne dôkazy, ale neprekvapilo by ma, keby jej bola prisľúbená pomoc s jej budúcou politickou kariérou.

Inými slovami, veľmi to pripomína politika, ktorý stranícku príslušnosť a spojenie s určitou “rodinou” v rámci politiky stavia nad zákon, ústavu, štát a ľudí, ktorým slúži. Hovorí sa, že keď sa George Washington, uctievaný prvý americký prezident, postavil proti politickým stranám, bolo to práve preto, že predvídal, že ľudia budú k týmto stranám lojálnejší ako k svojej krajine.

Reklama

Znepokojivejšia – a žiaľ, reálnejšia – interpretácia rozsudkov v Maine a Colorade je, že protitrumpovská politická elita sa teraz snaží zabrániť jeho zvoleniu v roku 2024. Zašli dokonca tak ďaleko, že ho obvinili z toho, že sa stáva diktátorom; vzhľadom na to, že antitrumpovci si v boji proti Trumpovi požičiavajú jednu stránku z Ruska a druhú z Venezuely, sú takéto obvinenia viac než odvážne.

Prispievajú však aj k vykresleniu zlovestného obrazu toho, čo sú antitrumpovci ochotní urobiť, aby mu zabránili zložiť opätovnú prezidentskú prísahu. Ak nedokážu odradiť voličov od jeho podpory tým, že ho nazvú diktátorom, a ak ho nedokážu diktátorsky vylúčiť z volieb, čo potom urobia? Podvádzať pri sčítavaní hlasov? Keby vedeli, že to dokážu, bez ohľadu na to, akú väčšinu bude mať v deň volieb, nemuseli by sa obávať vyradiť ho z hlasovania.

Chcel by som mať za prezidenta perspektívneho vizionára namiesto Trumpa alebo antitrumpovca, ktorého oči sú v spätnom zrkadle. Skôr než však zatúžim po takomto luxuse, nemôžem sa vyhnúť zhrnutiu súčasnej situácie na trase americkej prezidentskej kampane:

Čoho sa protitrumpovci tak boja?

Obávajú sa niečoho, čo o nich Trump povie?

Je niečo, čo nám povie, niečo, čo ich tak znepokojuje, že sú ochotní urobiť všetko a všetky kroky, aby sa opäť nestal prezidentom?

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali