Dáta bez pátosu: V čakárni na prihlasovanie na očkovanie má byť ideálne 0 ľudí, termíny si majú vyberať

Dáta bez pátosu: V čakárni na prihlasovanie na očkovanie má byť ideálne 0 ľudí, termíny si majú vyberať

Bratislava 6. mája 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Boris Grdanoski)

 

Analytici z Dát bez pátosu poukazujú na to, že ideálny stav by bol, ak by v čakárni na očkovanie nebol nikto. Ľudia by podľa nich mali mať možnosť vybrať z voľných termínov, na zvolenom mieste

očkovanie
Ilustračná snímka

Analytici nesúhlasia s tvrdeniami bývalého pána riaditeľa NCZI, že čakáreň sa má naplniť čo najväčším počtom ľudí, ktorým niekedy (ak bude naplnená pol miliónom ľudí) príde po týždňoch čakania termín niekam mimo ich bydliska.

Reklama

“Myslíme si, že sa potrebujeme vrátiť do normálu a pripraviť kapacity na 30-50 tisíc podaných dávok denne, vyprázdniť čakáreň na akceptovanú úroveň (so zohľadnením regiónov a veku už prihlásených) a následne pripravené kapacity v odhadovaných miestach vysokého záujmu ponúknuť podľa priorít očkovacej stratégie,” navrhujú v statuse na sociálnej sieti.

Ideálne by podľa ich názoru bolo aspoň v niektorých vekových kategóriách dať možnosť vybrať z dostupných typov vakcín.

Reklama

Pripomenuli, že čakáreň sa na Slovensku spustila ešte v marci a jej cieľom bolo, aby ľudia nemuseli čakať na voľné očkovacie termíny.

 

Záujem o očkovanie je nízky

Róbert Suja ešte ako generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) uviedol, že záujem o očkovanie je prinízky: „Ak sa niečo nezmení, o tri, štyri týždne môžeme zatvoriť vakcinačné centrá,“ povedal v pondelok 3. mája.

Tiež poznamenal, že miera zaočkovanosti nedosiahne podľa neho ani 38 % a pri optimistickom scenári by mohlo byť v auguste zaočkovaných 48 % Slovákov.

Suja okrem iného tiež uviedol: „Záujem ešte môže vzbudiť, keby aj mladších začali očkovať vakcínou od Pfizer-BioNTechu a možno aj Sputnikom.“ Reagoval aj na spustenie očkovania pre mladých, ktoré bolo neskôr zrušené. Podľa jeho slov všetky termíny na očkovanie pre 16 a 17-ročných boli podľa NCZI udelené správne a v rámci vyhlášky (viac v článku).

Reklama

Len deň po tejto tlačovej konferencii bol odvolaný zo svojej funkcie. Opozičný poslanec Juraj Blanár jeho odvolanie dáva do súvisu s tým, že si dovolil kritizovať vládu a konanie ministra zdravotníctva.

Podľa Blanára takéto vyhlásenie muselo Igorovi Matovičovi “zdvihnúť žlč”. “Pán riaditeľ potvrdil slabú pripravenosť tejto vlády na očkovanie,” uviedol poslanec vo videu na sociálnej sieti.

Pripomenul, že ak by sa potvrdili Sujove slová o tempe očkovania, núdzový stav by sme tu mohli mať až do Vianoc.

 

Reklama

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali