Cvičenie NATO Trident Juncture 2018 sa skončilo haváriou nórskej bojovej lode

Cvičenie NATO Trident Juncture 2018 sa skončilo haváriou nórskej bojovej lode

Hordaland 9. novembra 2018 (HSP/Vzgljad/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Portál Vzgljad informuje o námornom cvičení NATO Trident Juncture 2018, ktoré sa skončili haváriou nórskej bojovej lode a náhlym odchodom americkej lietadlovej lode Harry Truman. Američania predčasne manévre Trident Juncture 2018 opustili a nórska bojová loď Helge Ingstad sa zrazila s ropným tankerom, čo zapríčinilo, že sa nórska bojová loď čiastočne potopila

Nórska bojová loď Helge Ingstad sa zrazila s ropným tankerom

Rusi sú prekvapení priebehom Trident Juncture 2018. Podľa ruských vojenských odborníkov NATO malo problémy v náročných arktických podmienkach. Je alarmujúce, že za posledných pár rokov sa vo vojenských cvičeniach s účasťou amerického námorníctva pomerne často udial nejaký incident a boli sme svedkami havárii bojových lodí, čo  už začína vyvolávať rôzne dohady.

Reklama

Posledný incident s haváriou bojovej lode sa teda uskutočnil pri pobreží Nórska. Zrazili sa nórska moderná fregata Helge Ingstad a tanker Sola TS, plávajúci pod zástavou Malty. Námorné cvičenie by sa nemalo odohrávať v priestoroch, kde plávajú ropné tankery a pravidlom je, že tanker nedokáže rýchlo a promptne reagovať, v prípade kolízie treba aby zmenu kurzu robila vždy menšia a pohyblivejšia loď.

Nestalo sa tak, výsledkom je havária a poškodenie nórskej bojovej lode Helge Ingstad. Väčšiu časť nórskej posádky (137 mužov) už evakuovali, podľa posledných informácii 10 dôstojníkov ostáva ďalej na palube nórskej bojovej lode. Loď sa potopila pri pobreží stredného Nórska v oblasti Hordalandu.

Reklama

Pripomíname, že cvičenia Trident Juncture 2018 predstavovalo najmasívnejšie námorné cvičenie NATO od skončenia Studenej vojny. Cvičenia sa zúčastnila aj americká bojová skupina na čele s lietadlovou loďou Harry Truman, táto americká skupina však  opustila cvičenie skôr. Informáciu o odchode Američanov z cvičenia potvrdil americký kontraadmirál  Eugen “Gene” Black, problémy na cvičení hlásili aj Američania.

Problémy amerických lodí  súviseli s počasím, lode flotily sa dostali do silnej búrky. V novembri sú pri pobreží stredného a severného Nórska veľmi tvrdé meteorologické pomery, nepríjemná zima, dlhá noc, snehové búrky a mohutné vlny (Američania, Nóri i Rusi hlásili až 10 metrové vlny). Arktické manévre sú vždy náročné, ruská Severná flotila v týchto podmienkach operuje takmer neustále. Počasie však nepríjemne prekvapilo amerických námorníkov, ktorí sú zvyknutí na príjemnejšie podmienky manévrov v okolí Honolulu.

Američania hlásili, že  americké výsadkové plavidlo Gunston Hall malo takisto obrovské problémy a hrozilo takisto, že sa v búrke potopí. Cvičenie Trident Juncture 2018 monitorovali aj Rusi (významnejšie cvičenia sa vždy monitorujú aj druhou stranou, aby sa nemohlo cvičenie zneužiť k náhlemu a zákernému útoku) a vo vzduchu sa objavili ruské strategické bombardéry Tu-160 a Tu-142 s protilodnými raketami. Rusi informovali, že jeden protilodný Tu-142 dokonca preletel vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od americkej bojovej lode Mount Whitney.

Američania teda opustili cvičenie NATO skôr, odvolajúc sa na katastrofálne meteorologické podmienky. Takže návrat americkej lietadlovej lode po takmer 30 rokov do arktických vôd skončil predčasne a Američania nemohli uskutočniť všetky skúšky, ktoré plánovali.

Čo sa týka námornej havárie Helge Ingstad – podobné incidenty sa stávajú, rovnako aj Rusi mali niekoľko nehôd v arktických podmienkach. Čo je však alarmujúce je skutočnosť, že v posledných rokoch sa udialo až priveľa havárii amerických bojových lodí, alebo lodí amerických spojencov. Odvolávať sa na náhodu je neprofesionálne, takže ostávajú už len dve vysvetlenia – znížená bojová úroveň amerického námorníctva (v takomto prípade je jedno či zlyhá ľudský faktor, alebo technika), alebo možnú sabotáž.

Reklama

Takmer pred rokom, dňa 18. 11. 2017 sa americký torpédoborec USS Benfold (7.námorná flotila) zrazil na cvičení v zálive Sagami v centrálnej oblasti Japonska s nákladnou loďou. Americká loď utrpela väčšie poškodenie

 

 

V júni 2017 sa zrazil torpédoborec Fitzgerald pri brehoch Japonska s filipínskou kontajnerovou loďou ACX Crystal 20 km od pobrežia. Hospitalizovali troch amerických vojakov, Američania mali i 7 mŕtvych, ktorých telá objavili v zaplavenej časti lode.

 

Reklama

 

V auguste 2018 sa americký torpédoborec John McCain zrazila s tankerom Alnic MC v Malakkskom prielive, zahynulo 10 amerických námorníkov, mŕtvych takisto objavili v zatopenej časti lode.

 

 

Rusi už v roku 2017 boli prekvapení častými haváriami a doporučili Pentagonu preveriť kvalifikácie svojich námorných veliteľov. Všetky tri incidenty za jeden rok, pričom dva za účasti 7 flotily, to už vyzerá značne podozrivo. Stáva sa trendom, že každé cvičenie Američanov a NATO sprevádzajú havárie a mŕtvi. Ruský vojenský odborník kapitán I. stupňa Michail Nenašev upozorňuje, že za posledných 5 rokov okrem Američanov na cvičeniach mali námorné kolízie aj Briti a Japonci.

Podľa ruského vojenského odborníka, hlavného veliteľa Čiernomorskej flotily, admirála Vladimíra Komojedova sú arktické cvičenia vždy nesmierne náročné, no havária, ktorá sa stala nórskej lodi vyvoláva množstvo otázok o skúsenosti nórskeho velenia lode. Ak sa bojové lode plavia vo flotile, musia ich velitelia vždy bedlivo sledovať pozíciu svojich lodí, prísne dodržiavať vzdialenosť medzi loďami a vyvarovať sa náhlych manévrov. Admirál Vladimír Komojedov predpokladá, že vojenskí odborníci NATO podrobne preskúmajú nehodu a vyvodia z nej dôsledky.

Michail Nenašev sa vyjadril aj k nórskemu námorníctvu. Podľa jeho slov majú Nóri 5 fregát, z toho len dve sú schopné plavby (po havárii teda už len jedna fregata), 5 starších ponoriek, z ktorých sú takisto plavby schopné len dve ponorky. Nórska bojová flotila je finančne a vojensky poddimenzovaná, generácia nórskych vojenských veliteľov, ktorí mali bohaté skúsenosti je už na zaslúženom dôchodku. Nórska námorná tradícia je už  minulosťou, je podstatne lacnejšie využívať posádky a námorné spoločnosti z Ázie a Afriky ako služby nórskych námorníkov a nórskych spoločností (v minulosti sa Nóri mohli spoľahnúť na dôstojníkov z množstvom skúseností z civilnej námornej plavby). V nórskych námorných spoločnostiach takisto slúži množstvo cudzincov, najmä Rusov, Poliakov, Rumunov a Ukrajincov.

Nórske bojové námorníctvo nepredstavuje pre Rusko žiadnu významnejšiu hrozbu. Podľa Michaila Nenaševa je najviac vyťaženou nórskou bojovou loďou loď rádieolektronickej rozviedky Marjata. Podľa Nenaševa pri každom cvičení NATO alebo Nórov Marjata lezie div nie pred hlavne ruských bojových lodí. Je to malá a pomerne rýchla loď, ktorej velia skúsení dôstojníci. Velenie Helge Ingstad i posádka však za posádkou a velením Marjaty podľa Nenaševa značne zaostávalo.

Čo sa týka lietadlovej lode Harry Truman. Rusi sú zvyknutí, že Američania sa v minulosti snažili monitorovať činnosť Severnej flotily a ukazovať svoju silu. Lietadlová loď je hrozivá zbraň a posledná návšteva americkej lietadlovej lode sa uskutočnila v arktických vodách pred viac ako 30 rokmi. Každé takéto cvičenie NATO  monitorovala sovietska flotila a lode i ponorky sovietskej bojovej flotily boli uvedené do stavu najvyššej pohotovosti. Ponorky boli v palebných postaveniach, vo vzduchu sa nachádzali protilodné strategické bombardéry. Arktické podmienky sú nesmierne tvrdé a dnešná posádka Harry Trumana podľa viacerých ruských odborníkov zaostáva za americkými posádkami spred 30 rokov. Navyše búrka, v ktorej sa Harry Truman ocitol bola natoľko prudká, že podľa Rusov prišlo pravdepodobne aj k poškodeniam amerických lietadiel na palube. To bol podľa nich aj ďalší dôvod, prečo Harry Truman cvičenie skôr opustil (poškodenie lietadiel a vrtuľníkov, nemožnosť lietať). Počasie zabránilo Američanom testovať svoje zbrane v náročných arktických podmienkach.

Podľa ruských odborníkov cvičenie NATO ukázalo na nedostatky, no podceňovať bojovú úroveň nórskych, amerických i britských námorných dôstojníkov i námorníkov nie je žiadúce. Búrka, do ktorej flotila NATO vliezla bola naozaj veľmi mohutná, k oceánu sa podľa tradície ruských vojenských námorníkov vždy treba stavať s rešpektom a “vykať mu”. Ľudia a námorné flotily sú silné, no príroda je stále silnejšia a treba sa jej prispôsobiť. Podľa Michaila Nenaševa sú lode vždy len objektom, ktorému na mori hrozí veľké nebezpečenstvo, bez ohľadu na to či ide o ruské lode alebo lode Západu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali