O čom hovorili farmári, keď čakali vo vestibule Národnej rady?

O čom hovorili farmári, keď čakali vo vestibule Národnej rady?

Bratislava 28. júna 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Delegácia farmárov bola minulý týždeň na návšteve u predsedu parlamentu Andreja Danka. Časť členov farmárskej delegácie čakala na svojich kolegov vo vestibule Národnej rady a keď sa dozvedeli, že som z Hlavných správ, vyjadrili nášmu denníku sympatie a začali spontánne rozprávať o problémoch v poľnohospodárstve. Bola to neformálna debata, mená farmárov som nezaznamenal, ale nie sú v tomto prípade podstatné – hovoria za tisíce ďalších. Ich argumenty sú natoľko zaujímavé, že som sa rozhodol vám ich ponúknuť vo forme záznamu časti tejto diskusie.

Na snímke vozidlá farmárov pred NR SR 21. júna 2018 v Bratislave

Farmár A: Danko dal strážiť ústavu, ale nedal strážiť slovenskú pôdu, na základe ktorej tá ústava vôbec mohla vzniknúť! Aby bola štátotvornosť, musíme mať územie. A on to územie vôbec nechráni, naopak, jeho ministerka to územie rozpredáva. To je hanba. Len preto je predsedom parlamentu, lebo je tu slovenská zem. Ale ak to takto pôjde ďalej, tak onedlho už nebude slovenská. Bude dánska, nemecká, holandská, talianska, anglická, čínska.

Reklama

 

HS: Myslíte si, že keby sa zmenila vláda, keby tam prišla iná ministerka, že je reálna šanca, že by to bežalo inakšie?

Reklama

Farmár B: Musíme aspoň veriť. Keby sme dosiahli, že to ministerstvo pôdohospodárstva nebude zastrešovať politický nominant, ale odborník, ktorého si dajú organizácie združujúce poľnohospodárov, bolo by to iné.

Farmár C: Mali by chodiť medzi nás, sedliakov, a počúvať aké máme problémy. A nielen veľkých, ale aj stredných a malých. Lebo malých a stredných je viac ako veľkých a pracuje tam viac ľudí, ako v tých veľkých farmách.

Farmár B: Keď sa s nami rozprávajú, ich základný argument je ten, že SPPK (Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora) je organizácia, ktorá zastrešuje poľnohospodárov, ktorí hospodária na 80 percentách pôdy. Ale naša potravinová sebestačnosť je na úrovni 37 percent. Ale ak obhospodarujú 80 percent pôdy a potravinová sebestačnosť je len 37 percent, tak voľakde je chyba. Pýtam sa: chceme toto? Pozrime sa na to teraz z pohľadu bezpečnosti štátu: pretože potravinová sebestačnosť je vlastne súčasťou bezpečnosti štátu. Ak my sme schopní s takýmito veľkými firmami naplniť potravinovú sebestačnosť len na 37 percent, tak bezpečnosť štátu máme narušenú. To znamená, že tam funkcia štátu zlyháva. A keď zlyháva funkcia štátu, treba hľadať okamžité riešenia na to, aby sa to napravilo, pretože ak by nedajbože došlo k nejakej krízovej situácii, my sa nevieme postarať o vlastných ľudí. O akej bezpečnosti je reč, ak sa musíme spoliehať na to, že nám zo Španielska alebo z Afriky privezú zeleninu?

 

HS: S akou agendou ste prišli do Bratislavy? Čo je podstatou Vašich požiadaviek?

Reklama

Farmár A: Chceme byť zrovnoprávnení s tými, čo majú nárok na pôdu Slovenského pozemkového fondu (SPF). My sa nemôžeme dostať často ani k vlastným pozemkom, a už vôbec nie k tým, ktoré by sme si chceli prenajať od SPF. Ani keby sme ponúkli za ten nájom viac peňazí – je to tam tak zabetónované, že sa k tej pôde skrátka drobný farmár nevie dostať. Ďalšou vecou je nerovnomernosť prideľovania dotácií, či už priamych platieb, na ktoré čakáme celý rok, alebo z Programu rozvoja vidieka. Príde mi odpoveď z platobnej agentúry, že pre nedostatok finančných zdrojov nemôžu podporiť môj projekt, a o dva týždne vyjde nová výzva na také isté projekty. Tak ako to je, sú peniaze alebo nie sú peniaze?

Farmár B: Ak chceme zabezpečiť rovnosť, tak úplne zrušme dotácie. Pretože dotácie, to je presne to, čo deformuje trh, necháva priestor na korupciu a znevýhodňuje tých malých. Dotácie ako také poľnohospodárstvu najviac škodia. Povedzme si pravdu: liter mlieka bude stáť dve eurá, lebo to je jeho reálna cena. Mali by sme už prestať žiť v nejakej umelej bubline a začnime nakupovať za reálne ceny.

Farmár A: K tomu však treba dodať, že v takom prípade by si daňový poplatník to drahšie mlieko mohol rovnako dobre dovoliť kúpiť, pretože by platil dane nie 20 percent, ale možno len 10 percent.

Farmár A: V 50. rokoch zobrali mojim starým rodičom majetky. Píše sa rok 2018 a my sa stále nevieme dostať k vlastným pozemkom – 28 rokov po revolúcii, v najväčšej demokracii, aká tu kedy bola.

Farmár B: Chápem, že je v tom neporiadok a objektívne je veľmi ťažké to všetko ponaprávať. Ale ubehlo pomaly tridsať rokov a my sme sa nikam neposunuli.

Reklama

Farmár D: My nie, ale oni áno. Oni sú dnes milionári…

Farmár B: U nás je jeden Dán, ktorý sa náhodou dostal na môj list vlastníctva. Založili môj pozemok v prospech banky, Tatrabanka im dala úver. Ja keď som prišiel do banky, tvrdili, že my nemôžeme, my na pôdu nedávame. A pozrite sa: moja pôda už je založená v banke – keďže sa nedá založiť len podiel, musela byť založená celá. Takže niekto môže a niekto nie…

Farmár D: Oni sa veľmi tvárili ako treba našu pôdu ochraňovať, a pritom ten zákon úplne sprznili, samozrejme, že to bolo na pokyn. My sme žiadali jednoduchý zákon o pôde, ktorý by znel takto: pôdu môže kúpiť len občan Slovenskej republiky, fyzická osoba, do tristo hektárov. Bodka. Veľmi robili okolo toho obštrukcie, že sa to nedá. A urobili taký zákon, ktorý naopak mladému farmárovi bráni dostať sa k pôde. Je tam podmienka, že najprv musíš tri roky hospodáriť, aby si si mohol kúpiť pôdu. Ale na čom máš začať hospodáriť, keď nemáš pôdu a nemôžeš si ju kúpiť?

Farmár C: A to nie je všetko. Okrem iného musí mať na polovici výmery špeciálnu alebo živočíšnu výrobu.

Farmár D: To je ďalšia vec. Ja som vtedy aj ministrovi povedal, predstavte si, že ten mladý farmár začína, nič nemá a na polovici pôdy má robiť špeciálnu alebo živočíšnu výrobu, ktorá je veľmi náročná na investície a fyzickú silu. Prečo túto podmienku nedáte aj tomu veľkému? A pritom ten veľký má všetko, techniku, traktory, atď. Takáto diskriminácia je prinajmenšom protiústavná. Ale podobných vecí, ktoré sú protiústavné, je tam viac: napríklad prednostné právo nájmu pôdy, ktoré malo platiť vraj dočasne, ale trvá dodnes. Štát tú pôdu prenajíma za 15 eur na hektár, ale drobní farmári, ako napríklad ja, sa k tomu nikdy nedostanú. Tu sú tak diskriminačne nastavené podmienky, že to je neuveriteľné.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali