Čo znamená pre nás premiérové JADRO?

Čo znamená pre nás premiérové JADRO?

Bratislava 18. augusta 2017 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš,Martin Baumann)

 

V posledných dňoch náš premiér, za výdatnej pomoci jeho euro zástancu ministra Lajčáka,vytváral značné úsilie vyfarbiť nám v pozitívnom svetle akési JADRO, do ktorého je bezpodmienečne potrebne vstúpiť, lebo od toho údajne závisí budúcnosť a prežitie Slovenska

Ale čo to vlastne to jadro je a v čom má spočívať naše členstvo v ňom a jeho potreba a výhody pre nás? Nakoľko na tieto otázky nám zatiaľ nikto z vládnej garnitúry neodpovedal, tak sa pokúsme na to premiérové jadro pozrieť trocha bližšie.

Reklama
Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák

V prípade, že by malo byť jadro chápané ako pozitívny ekonomický vývoj na základe Slovenska ako prívesku nemeckého úspechu, tak je potrebne túto nádej usmerniť na správnu koľaj.

Spoliehať sa na momentálnu ekonomickú silu Nemecka a očakávať participáciu Slovenska na tomto jave vytvorí len veľmi krátkodobý efekt. Nemeckému hospodárstvu sa momentálne darí len na základe spoločnej meny EURa, ktorá dusí všetky ostatné členské štáty a dotlačila ich do situácie neschopnosti konkurencie.Tvrdá monetárna politika Nemecka dusí všetky možnosti najmä južných štátov, pozviechať sa z ich ochromenia..

Reklama

Tiež je potrebné rátať s tým, že nie všetky členské štáty budu naďalej tolerovať nemeckú politickú a monetárnu hegemóniu, čo môže viesť k ďalším -exitom, resp. opusteniam spoločného menového priestoru. Už dnes sa finanční a ekonomickí znalci otvorene zaoberajú otázkou odchodu Talianska zo spoločnej meny, ako jedinej možnosti oživenia konkurencieschopnosti talianskeho hospodárstva. To isté platí pre Grécko a Španielsko.

Takéto efekty by znamenali pre Nemecko stratu, alebo minimálne obmedzenie odbytových trhov pre nemecký export, čo by malo pre nemecké, skoro výlučne na export nastavené hospodárstvo, veľmi tvrdé dopady. No a samozrejme tým pádom aj na nás, nakoľko orientujeme našu výrobu prevažne na nemecký trh.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

V prípade signifikantnej straty nemeckého trhu z uvedených dôvodov pre náš odber, by sme drasticky pocítili strategickú chybu v rozhodnutí nasledovať Nemecko ako JADRO a EÚ v sankciách voči Rusku. Tieto nezmyselné sankcie ubližujú nám určite viac, ako Nemecku, ktoré napriek sankciám veselo obchoduje s Ruskom. Viď príkladne dodávka turbín na Krym, alebo projekt plynovodu Nord Stream 2 na úkor nás a našich súsedov.

Netreba si robiť ilúzie. Ficové jadro je obrazne povedané ten pes a my sme len ten chvost, s ktorým ten pes podľa potreby hýbe. A tento veľký pes nás k hrantu nikdy nepripustí.

Ďalším negatívnym faktorom, ktorý sa časom prejaví a bude mať odozvu aj v našom exporte do Nemecka a tým pádom zaťaží našu ekonomickú bilanciu je otázka, kedy sa v nemeckej hospodárskej bilancii prejavia doteraz zamlčované náklady na „nových občanov“, ktorí silne zaťažujú tvorbu nemeckého hrubého domáceho produktu. Ani tak silne hospodárstvo, ako je momentálne to nemecké, nemôže dlhodobo utiahnuť miliardové náklady na milióny neproduktívnych, rozpočet zaťažujúcich obyvateľov.

Reklama

Tohoto faktoru sú si Nemci určite vedomí a preto je tu táto obrovská snaha a nátlak na zbavenie sa nimi pozývaných a teraz už nezvládnuteľných imigrantov na prerozdelenie týchto ich hosti do ostatných krajín EÚ a tým zbavenie sa aspoň časti touto skupinou vyvolaných problémov.

Náš pán premiér veľa krát zaujal na verejnosti odmietavý postoj k tomuto nútenému prerozdeľovaniu a prijímaniu nelegálnych hospodárskych imigrantov a k diktátu EÚ pod vedením Merkelovej. Od neho pochádza vyjadrenie: “pokiaľ budem ja premiérom, nebude na Slovensku vytvorená žiadna moslimská komunita“.

Ilustračné foto

 

No dnes je to, napriek týmto jeho tvrdeniam, podstatne inak. Dnes má prioritu jadro a náš premiér súhlasí s prijímaním tejto neprispôsobivej skupiny, za čo si vyslúžili pochvalu od EÚ, ako jediný zo skupiny V4. Byť hrdý na takúto pochvalu určite nie je dôvod a to nie len pred pozadím, keď ostatných členov V4-ky vydiera EÚ uvalením trestov a pokút, hoci na to nemá ani politický mandát a ani právne podklady.

Je eminentným záujmom EÚ rozložiť zoskúpenie V4-ky, nakoľko je to jediné politické zoskúpenie, ktoré má potenciál deštruktívnu a diktátorskú politiku Bruselu korigovať resp. odmietnuť. Z toho dôvodu je vnímaná V4-ka Úniou a Berlínom ako „nepriateľská organizácia“, ktorú treba, v záujme realizácie likvidácie Európy v dnešnej podobe, rozložiť. Bolo by to pre Slovensko a jeho budúcnosť veľmi nepriaznivé, keby práve naša krajina zohrala v týchto nekalých plánoch rozkladu V4-ky hlavnú úlohu. A očakávať za to vďaku a nebodaj odmenu by bolo absolútne mimo reality.

Reklama

Podľa údajných aktuálnych vyjadrení prezentovaných v médiách, spochybňuje náš premiér aj našu národnú a štátnu zvrchovanosť a zamieňa našu suverenitu za nadvládu Berlínom ovládanej EÚ. Dovolím si oponovať jeho názoru, podľa ktorého je v životnom záujme Slovenska zostať alebo dostať sa do jadra EÚ a držať sa Nemecka a Francúzska ako motora Európy.

Stačí sa isť pozrieť do týchto 2 krajín a výsledky ich doterajšej a iste aj budúcej politiky sú vidieť na každom kroku a každý deň. Drancovanie sociálnych pokladní „novými občanmi“, ktorí nikdy do týchto pokladní neprispievali a absolútna väčšina z nich ani nikdy prispievať nebude, masové bitky v nemeckých a francúzskych mestách, teroristické útoky, drastický nárast kriminality vo všetkých oblastiach, ovládanie celých mestských štvrtí arabskými klanmi, NoGo-zóny, napádanie policajtov, úpadok morálky, diktatúra pofiderných menšín atď, atď. A to je len časť negatívnych dopadov na pôvodné obyvateľstvo a hospodárstvo v krajinách JADRA, do ktorého nás naša vláda mieni natlačiť.

Jadro ako také, môže mať dva významy. Buď je pozitívne napr. v zmysle vývoja a rastu ako napr. jadro slivky, alebo môže byť deštruktívne a zničujúce ako jadrová bomba. No a v pripade jadra EÚ sa obávam tej druhej možnosti.

Vilibald Kičin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali