Čo Rusko, strieľajúc si do nohy, dodáva Amerike pričom Washington sa to snaží skryť pred svetom, hlavne pred svojimi vazalmi

Čo Rusko, strieľajúc si do nohy, dodáva Amerike pričom Washington sa to snaží skryť pred svetom, hlavne pred svojimi vazalmi

Washington 19. septembra 2022 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin, Facebook-President Joe Biden)

 

Témou obchodu s nepriateľom som sa už niekoľkokrát zaoberal, píše v svojom článku Valentin Katasonov pre noviny Svobodnaja Pressa. Mám na mysli obchod medzi Ruskom a kolektívnym Západom, ktorý už viac ako pol roka vedie sankčnú vojnu proti našej krajine. Vojna je, žiaľ, stále jednostranná. Útočia na nás, uvaľujú čoraz viac sankcií a my len reflektujeme, t. j. prispôsobujeme sa a bránime

Biden Putin
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden

V súčasnosti je ťažké analyzovať situáciu v oblasti zahraničných ekonomických vzťahov Ruska s inými krajinami, pretože Federálna colná služba (FCS) a ďalšie ekonomické útvary Ruska majú uzavreté operatívne štatistické informácie o zahraničnom obchode krajiny. K dispozícii sú však niektoré informácie od štatistických a colných služieb iných krajín, s ktorými Rusko obchoduje.

Reklama

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu vyviezli Spojené štáty do Ruska od januára do júla tohto roka americký tovar v hodnote 1,30 miliardy dolárov. Dovoz z Ruska do USA sa v tomto období odhaduje na 11,64 miliardy USD.

Rusko-americký obchod v tomto roku teda pripomína jednosmernú ulicu. Naše dodávky cez oceán prevyšujú naše nákupy zo zámoria takmer 9-krát! Pre porovnanie: v minulom roku predstavoval náš vývoz do USA 16,88 miliardy USD a náš dovoz z USA 17,54 miliardy USD. Inými slovami, obchod bol viac-menej vyvážený.

Reklama

Po 24. februári tohto roku Washington okamžite zaviedol obchodné sankcie proti Rusku, ktoré boli obzvlášť prísne na dodávky amerického tovaru do Ruska. Určité obmedzenia sa týkali aj dovozu z Ruska, ale boli veľmi mierne. Logika je zrejmá. Je potrebné priškrtiť ruskú ekonomiku zastavením životne dôležitých investícií a high-tech tovarov. Najmä vzhľadom na to, že niektoré z nich (napr. mikročipy) sa používajú pri výrobe ruských zbraní.

Ekonomika USA však potrebuje dodávky celého radu tovarov z Ruska. Amerika za ne zaplatí rovnakými dolármi. A v určitom okamihu Washington, ktorý ovláda globálny dolárový systém, stlačí tlačidlo a vynuluje všetky ruské úspory v americkej mene. Moskva prijala tieto pravidlá hry, ktoré možno nazvať pravidlami odovzdávania. Namiesto toho, aby Moskva zastavila dodávky svojho tovaru cez oceán (a niektoré tovary Spojené štáty veľmi potrebujú), urobila všetko pre to, aby pokračovala v dodávkach tovaru svojmu hlavnému nepriateľovi.

25. augusta uverejnila agentúra Associated Press (AP) článok s názvom “Po šiestich mesiacoch vojny ruský tovar stále prúdi do USA”.

Publikácia sa začína týmto predslovom: “Šesť mesiacov po začiatku konfliktu na Ukrajine americké spoločnosti vrátane federálnych dodávateľov naďalej nakupujú všetko od veľkých ruských spoločností, od brezových podláh až po titán na výrobu zbraní.”

Autorky Juliet Lindermanová a Marta Mendozová upozorňujú, že údaje použité v článku sú podrobné informácie zo štatistík a colných úradov USA. Zahŕňajú nielen hodnotové ukazovatele, ale aj údaje o počte lodí a zásielok tovaru, ktoré prišli z Ruska, a ich fyzický objem. Píšu: “Agentúra Associated Press zistila, že do amerických prístavov dorazilo z Ruska viac ako 3 600 zásielok dreva, kovov, gumy a iného tovaru, odkedy Rusko začalo vo februári odpaľovať rakety a letecké útoky na svojho suseda. Je to výrazný pokles oproti rovnakému obdobiu v roku 2021, keď prišlo približne 6 000 zásielok, ale stále je to viac ako 1 miliarda dolárov mesačne.”

Reklama

Poskytujú najpodrobnejšie informácie o jednotlivých skupinách tovaru, ktoré prišli z Ruska do USA v období od 24. februára do 12. augusta. Najväčší počet zásielok predstavuje “drevo a drevná hmota”. Celkovo 1 294 zásielok s hmotnosťou 96 100 ton. Ďalšie (podľa počtu zásielok tovaru): “Kovy” (železné kovy, hliník, titán, oceľový prášok atď.) – 909 zásielok s hmotnosťou 264,44 milióna ton. Na treťom mieste je komoditná skupina “Potraviny – 341 zásielok s hmotnosťou 9,97 tisíc ton.

Existuje mnoho zaujímavých komodít, o ktorých sa z nejakého dôvodu v médiách nehovorí. Napríklad: “Rádioaktívne materiály” (47 šarží; 7,7 tisíc ton); “Uhlíkové a grafitové elektródy” (39 šarží; 8,04 tisíc ton); “Munícia” (47 šarží; 3,39 tisíc ton); “Zariadenia na ťažbu ropy” (20 šarží; 791,99 ton); “Zariadenia na spracovanie údajov” (11 šarží; 446,5 ton); “Optické káble” (8 šarží; 388,41 ton); “Turbíny” (2 šarže; 45,43 ton) atď. Myslím si, že aspoň časť tovarov patriacich do uvedených skupín sa dá a treba zaradiť do kategórie “strategicky významné”. A vyvstáva otázka, prečo ich Moskva po 24. februári naďalej dodávala krajine, ktorá nás priamo vyhlásila za svojho hlavného nepriateľa?

Článok AP v skutočnosti naznačuje, ktoré “boľavé miesta” môže a malo by Rusko “zasiahnuť” ako prvé.

Rusko je napríklad kľúčovým vývozcom kovov, ako je hliník, oceľ a titán, do USA. Ukončenie tohto obchodu by mohlo výrazne zvýšiť ceny pre Američanov, ktorí už teraz zápasia s infláciou. Autori článku citujú ekonóma banky Morgan Stanley Jacoba Nella: “Základná myšlienka sankcií spočíva v tom, že sa snažíte konať tak, aby ste viac ublížili druhej strane a menej ublížili sebe.

Väčšina amerických oceliarskych spoločností udržiava svoje vzťahy s ruskými dodávateľmi, aby minimalizovala bolesť. Takéto obchodovanie, najmä s hliníkom, pokračovalo takmer nepretržite aj po 24. februári. Od februára agentúra AP odhalila viac ako 900 zásielok kovov v celkovom objeme viac ako 264 miliónov ton. Rusko je jedným z najväčších výrobcov nespracovaného hliníka mimo Číny a významným svetovým vývozcom.

Reklama

Ruský hliník sa v USA dostáva do automobilových a leteckých súčiastok, plechoviek od sódy a káblov, rebríkov a solárnych panelov. Najväčším kupujúcim v USA bola začiatkom roka 2022 dcérska spoločnosť ruského hlinikárenského gigantu Rusal. V apríli najvyššie vedenie spoločnosti Rusal America kúpilo americkú časť spoločnosti a premenovalo ju na PerenniAL. Len v júli doviezla spoločnosť PerenniAL z Ruska viac ako 35 000 ton.

Ďalší americký dovozca tohto kovu, spoločnosť Tirus US, je vo vlastníctve ruskej spoločnosti VSMPO-AVISMA, ktorá je najväčším svetovým výrobcom titánu. VSMPO dodáva kovy predovšetkým ruskej armáde na výrobu stíhačiek. Spoločnosť Tirus US naďalej dodáva ruský titán viac ako 300 spoločnostiam v 48 krajinách vrátane mnohých zákazníkov z USA – od výrobcov šperkov až po letecké spoločnosti.

8. marca Joe Biden oznámil, že Spojené štáty zakazujú všetok dovoz ruskej ropy, plynu a energií, čím sa “zameriavajú na hlavnú tepnu ruského hospodárstva”. “To znamená, že ruská ropa už nebude prijímaná v amerických prístavoch a americký ľud zasadí Putinovej vojnovej mašinérii ďalší silný úder,” povedal.

Niekoľko hodín po tomto vyhlásení sa objavili správy, že loď, ktorá prevážala 1 milión barelov ruskej ropy do USA, zmenila kurz do Francúzska. Bola to však len demonštratívna akcia. Najmä v júli médiá informovali, že do prístavu Texas City v Texase vplával tanker s približne 75 000 barelmi ruskej bituminóznej ropy. Po dlhej plavbe cez severný Atlantik bola ruská ropa na ceste do rafinérií Valero v USA.

Po 8. marci pokračovali dodávky ruskej ropy spoločnostiam Valero, ExxonMobil a ďalším americkým spoločnostiam. Manažérka spoločnosti ExxonMobil Julie Kingová pre agentúru AP uviedla, že júlová dodávka ropy pochádzala z Kazachstanu a nepodliehala sankciám. V článku agentúry AP o dovoze ruskej ropy do USA sa uvádza: “V súčasnosti zakázané produkty, ako napríklad ruská ropa a plyn, sa do amerických prístavov dostávali aj dlho po vyhlásení sankcií, pretože spoločnosti mali možnosť dodržiavať existujúce zmluvy.

V niektorých prípadoch môže byť ťažké určiť pôvod výrobkov prepravovaných z ruských prístavov. Americké energetické spoločnosti naďalej dovážajú ropu z Kazachstanu cez ruské prístavy, hoci táto ropa sa niekedy mieša s ruským palivom. Odborníci na obchod upozorňujú, že ruskí dodávatelia sú nespoľahliví a že vzhľadom na neprehľadné podnikové štruktúry väčšiny veľkých ruských spoločností je ťažké určiť ich prepojenie s vládou.

Sankciám nepodliehajú ani jadrové materiály z Ruska. Agentúra AP tiež vystopovala zásielky rádioaktívneho hexafluoridu uránu v hodnote miliónov dolárov od ruskej štátnej spoločnosti Tenex, najväčšieho svetového vývozcu surovín pre jadrový palivový cyklus, do spoločnosti Westinghouse Electric Co. v Južnej Karolíne. V článku sa uvádza: “Hovorkyňa spoločnosti Westinghouse Katie Mannová uviedla, že ich zariadenia na výrobu paliva prijímajú obohatený urán a v rámci procesu výroby jadrového paliva ho spracovávajú na palivové pelety. Uviedla, že spoločnosť Westinghouse nevlastní urán, ktorý sa používa na výrobu paliva. Tento materiál patrí zákazníkom, ktorí prevádzkujú jadrové elektrárne na celom svete.”

Chcel by som dodať, že už v marci ruské orgány upozornili na potrebu zastaviť dodávky obohateného uránu do USA, od ktorého sú závislé mnohé americké jadrové elektrárne. Uránové sankcie zo strany Moskvy by v USA spôsobili okamžitú energetickú krízu. Z nejakého dôvodu sa Moskva zatiaľ nerozhodla pre takúto uránovú sankciu.

Na článok agentúry AP nadviazala začiatkom septembra spoločnosť Global Research v článku s názvom “USA doviezli z Ruska tovary za 6 miliárd dolárov, pritom ostatných nútia, aby prestali obchodovať s Moskvou.

Autor článku Drago Bosnic uvádza: “USA ako vedúca západná mocnosť, ktorá zatlačila svojich európskych a iných vazalov do hospodárskej vojny s Ruskom s ničivými dôsledkami pre EÚ a ďalšie ekonomiky, naďalej obchoduje s Moskvou… Podľa štatistík, ktoré citovala agentúra Associated Press, od 24. februára do amerických prístavov dorazilo viac ako 3 600 lodí z Ruska. Hoci je to v porovnaní s minulým rokom o takmer o 50 % menej dodávok, dovoz stále predstavuje viac ako 6 miliárd USD.”

Reklama

Drago Bosnic poznamenáva, že veľmi diferencovaný prístup Washingtonu k tomu, čo by sa malo zakázať a čo by sa malo zachovať v ruskom dovoze, umožňuje ostatným krajinám “kreatívny” prístup k protiruským sankciám.

Tento “kreatívny” prístup je zrejmý najmä v krajinách, ktoré sa priamo nepripojili k protiruským sankciám. Pokrytectvo Washingtonu výrazne oslabuje účinnosť sankcií voči Moskve. “Washington sa snaží vyvíjať diplomatický tlak na ostatných, aby prestali obchodovať s Moskvou. Zatiaľ čo mnohé krajiny sa riadia diktátom USA, iné nielenže udržiavajú svoje hospodárske väzby s Ruskom, ale dokonca ich rozširujú. Napríklad Turecko, ktoré je členom NATO od roku 1952, tento rok zdvojnásobilo svoj dovoz ropy z Ruska.

Tento pokrytecký prístup vyvolal frustráciu v mnohých krajinách, vrátane veľkých svetových mocností, ako je India… Podobne ako Turecko, aj India výrazne zvýšila dovoz energie z Ruska, a to napriek tlaku USA na Dillí, aby tak nerobila.

Možno tiež poznamenať, že Washington je pomerne tolerantný k zvýšenému obchodu Turecka s Ruskom, pretože niektoré turecké spoločnosti prevzali úlohu sprostredkovateľov. Tovar, ktorý sa predtým posielal priamo z Ruska do USA, sa tam teraz posiela aj cez Turecko. Informoval o tom 30. augusta turecký denník Yeni Safak s odvolaním sa na zdroje z radov tureckých podnikateľov.

Podľa zdrojov novín spoločnosti, ktoré opustili Rusko, hľadajú tureckých partnerov, ktorým ponúkajú provízie a spoločné obchody. “Podnikatelia, s ktorými sme hovorili, poznamenali, že počet takýchto ponúk od amerických spoločností sa v posledných mesiacoch zvýšil,” uviedol denník.

Reklama

A Európa, na rozdiel od Turecka, Indie a mnohých ďalších krajín, ktoré “kreatívne” pristúpili k otázke protiruských sankcií, ukázala, že je úplným americkým vazalom. Bezvýhradne uplatňuje všetky sankcie a bez rozmýšľania si “strieľa do nohy”. Hrozí tak veľká energetická a hospodárska kríza a možno aj rozpad kedysi “zjednotenej” Európy.

“A ako bude vyzerať Európa v roku 2023 po tom, ako sa úplne politicky rozpadne? Nech sa s Európou a ostatnými vazalmi USA stane čokoľvek, jedno je isté – Amerika bude naďalej dovážať základné tovary z Ruska a zároveň bude vyvíjať tlak na ostatných, aby tak nerobili. To však nemusí byť nevyhnutne zlé, pretože to bude pre mnohých na celom svete dokonalý lakmusový papierik suverenity a skvelý ukazovateľ toho, kto získa privilégium pripojiť sa k novému multipolárnemu svetu suverénnych štátov,” uzatvára Drago Bosnic.

Pokiaľ ide o Rusko, musí čo najskôr ukončiť obchodovanie so svojím hlavným nepriateľom. Prísne vzaté, dodávky ruského tovaru cez oceán sa ani nedajú nazvať “obchodom”. Správnejšie by bolo nazvať to “pomocou” nepriateľovi. Prečo? Pretože miliardy dolárov, ktoré Rusko v súčasnosti dostáva od USA, nemôže použiť na nákup tovaru, ktorý potrebuje. A v určitom okamihu nepriateľ stlačením tlačidla vynuluje nahromadené miliardy dolárov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali