Čo pravé potrebuje muž od ženy vo vzťahu? Keby žena vedela, čo muž prežíva …

Čo pravé potrebuje muž od ženy vo vzťahu? Keby žena vedela, čo muž prežíva …

Vsetín 9. januára 2019 (HSP/ethos/Foto: Pixabay)

 

Čo spája muža a ženu? Láska. To by povedala iste každá žena. Ale muž, hoci samozrejme tiež potrebuje lásku, vo vzťahu potrebuje ešte niečo viac. Čo to teda je, predstavuje na portáli ethos.cz kresťanský rečník Jan Vopalecký, práve z pohľadu muža

Ilustračné foto

Žena potrebuje lásku, stále po nej túži, po objatí, po nežnosti, aby sa pre ňu muž obetoval, aby ju láskou dobýval a bojoval o ňu. Je správne, že muž si ženu zamiluje, miluje ju po celý život, a žena sa prirodzene snaží mužovi lásku oplácať a tiež ho miluje. Ale Vopalecký vraví, že takýto ideál často nevydrží. Prečo?

Reklama

Predstava, že láska má udržať vzťah muža a ženy, je častá, ale neúplná: “Keď žena miluje muža, nie je to na škodu, ale nie je to všetko. Mužovi ženina láska robí dobre, je mu príjemná, je signálom, že je spokojná, ale ženina láska mužovi nestačí k tomu, aby mal pre svoju lásku dosť síl, nedáva mu zdroj k tomu, aby miloval.”

Pretože to, čo muža povznáša, čo ho robí vášnivým v láske, je prejav ženinej úcty k nemu. Muž má určitý počiatočný potenciál lásky, ale aby ho bolo vždy dostatok, žena by ho mala doplňovať prejavovaním úcty, ktorá mužovi dodáva energiu meniacu sa u muža v lásku.

Reklama

Úcta, akú muž potrebuje, je uznaním, že je tým, kým je. Že má v sebe niečo hodné obdivu. To naňho ohromne vplýva. “Jeho výkon, jeho láska, jeho nálada závisí na tom, ako vníma, že si ho okolie váži.” Ak sa mu to nedostáva, nemá dôvod sa pre niečo obetovať, niekoho milovať. Potrebuje mať vedomie vlastnej hodnoty a zdroj, odkiaľ to čerpať.

Muž sa snaží získať si úctu, svoje ocenenie, za každú cenu. Ak ju nemá od koho dostať, snaží sa vyzerať sebaisto, ale je veľmi krehký. Keď ho v takejto chvíli žena poníži, zosmiešni, on sa zrúti a prejavom obrany je jeho nahnevanie sa, rozkričanie, alebo aj odchod, častokrát do krčmy.

Jednoducho tú úctu hľadá inde, snaží sa ju “vydupať” si akýmkoľvek spôsobom. Niektorý muž použije aj násilie, rozkazovanie, začne sa chváliť niečím, čo nie je pravda alebo nestojí za reč, tiež ponižuje druhých, aby nadobudol pocit, že je aspoň o niečo vyššie ako ostatní. Nahovára si, že si zaslúži úctu kvôli peniazom, kvôli chytrosti, sile, čo už všetko dokázal, ale podľa Vopaleckého je takýto spôsob dobývania si úcty “krátkozraký” a trvá len chvíľku.

Z neuznaného muža je potom nemilovaná žena. Muž sa o ženu nestará, snaží sa od nej vynútiť si úctu násilím, čo sa žene nepáči a vzďaľuje sa od neho. “Muž je nepoužiteľný, nechce sa ženiť, nie je vášnivý, stály, o nič nebojuje, na ničom mu nezáleží. Namiesto toho, aby miloval, pozerá len do mobilu. Milovať nevie. To preto, že mu žena neprejavuje úctu. A muž ju nemá prečo milovať. A nemilovaná žena si dupne a rozhodne sa, že si poradí sama,” analyzuje situáciu Vopalecký.

Taká žena je potom hrdá, ale v podstate nešťastná, pohrdla mužom a dôsledkom je, že je ona sama nemilovaná. “A tak dnes chodia po svete nešťastné a nemilované emancipované ženy a zhrdzavení muži, ktorí nie sú schopní ničoho, ani lásky. Emancipácia,” podotýka Vopalecký.

Reklama

Riešenie pre nemilovanú ženu a neuznávaného muža

“Pre ženu (aj muža) je východiskom to, aby mužovi prejavovala úctu. Nie muža zbožňovala, klaňala sa mu, ale jednoducho si ho ľudsky vážila a neponižovala ho.”

Takýto spôsob radí Vopalecký k tomu, ako si získať lásku muža, pretože “muž, ktorý prežíva úctu a uznanie zo strany svojej ženy, dokáže nemožné”: nechá ju samú, keď chce, postará sa o deti, je pozorný v maličkostiach týkajúcich sa domácnosti, pripravuje plány do budúcna, snaží sa urobiť žene radosť, jednoducho miluje podľa ženských snov.

Ako to však vniesť do reálneho vzťahu? Muž nazerá na veci ináč ako žena. Z pohľadu ženy si muž žiadnu úctu nezaslúži, keď ona necíti, že by ju miloval. Z pohľadu muža ale ženu, ktorá si ho neváži, nie je možné milovať, nejde mu to (akýsi “bludný kruh”- pozn. red.). Znamená to, ako keby obidvaja nedostávali to, po čom túžia.

Sumarizujúc všetko uvedené, Vopalecký radí: “Ak žena nechce zostať nešťastná, nemilovaná, ak túži po láske svojho muža, ak sa jej zdá, že na ňu už snáď zabudol, potom jeho lásku môže prebudiť svojou úctou voči nemu. Určite na tom neprerobí. Muž ju začne vášnivo milovať, obetovať sa pre ňu a urobí čokoľvek, ak sa mu od nej dostane ocenenia.”

Reklama

Podotýka, že “muži sú oveľa citlivejší a zraniteľnejší, ako si ženy myslia”. Vie ho nalomiť už len rozkazovací tón ženy a naopak, povzbudí ho ocenenie a pochvala. Aj vo Svätom Písme sa píše: “Muž má ženu milovať a žena má mužovi prejavovať úctu.” (Ef 5,25-33)

K tomu Vopalecký len dodáva: “Láska je pre ženu motor, ktorý ju ženie k stále väčšej úcte a úcta dáva mužovi silu milovať ženu viac než dosiaľ.”

Kto má teda spraviť prvý krok k priblíženiu sa, žena alebo muž? Podľa všetkého by to mal spraviť muž, aby ten “motor” rozbehol a dal jej najavo, že ženu miluje.

Ale v súčasnosti “láska aj úcta akosi vyprchali” a obaja si navzájom veľa ubližujú. Preto najlepším riešením je navzájom si odpustiť.

K tomu na záver Vopalecký prikladá toto: “Najlepší odborník na proces odpúšťania je Boh. Čo ten nám všetko odpúšťa! Koľko má zhovievavosti! A on je tiež zdrojom sily, aj k odpusteniu a tiež k tomu, aby sme mohli prosiť o odpustenie. Povedzte mu to. Hovorte o tom s ním. On má naviac prostriedky a moc, ako obmäkčiť toho druhého. Spoločný rozhovor, spoločná modlitba môže byť cestou k obnove vášho vzťahu, vášho manželstva. Alebo to môže byť začiatok novej fázy vzťahu. Fázy, kedy je žena milovaná a muž má úctu svojej ženy. Takto sú žena aj muž spolu šťastní.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali