Clintonová nikdy osobne neodmietla žiadosť o väčšiu bezpečnosť v Líbyi

Clintonová nikdy osobne neodmietla žiadosť o väčšiu bezpečnosť v Líbyi

Washington 28. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Julio Cortez)

 

Hillary Clintonová nikdy osobne neodmietla nijakú žiadosť diplomatov o posilnenie ich bezpečnosti v americkom komplexe v líbyjskom meste Benghází. Uvádza sa to v správe demokratov z výboru Snemovne reprezentantov, ktorí tak očistili bývalú ministerku zahraničných vecí a americkú armádu od obvinení z pochybenia, ktoré sa týkali krvavých útokov z 11. septembra 2012

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová
Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová

Päť demokratov z výboru snemovne v pondelok oznámilo, že po dvoch rokoch vyšetrovania dospeli k záveru, že armáda nemohla nič urobiť inak pri útokoch z 11. septembra 2012 v Benghází, aby zachránila životy štyroch Američanov. Pri jednom z dvoch útokov na americké zariadenie a prístavbu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) prišiel o život i americký veľvyslanec Chris Stevens, pripomína agentúra AP.

Reklama

Táto správa demokratov zdôraznila, aká stranícka rozdielnosť vládne vo vyšetrovaní prípadu, ktoré je poznačené obviňovaním sa oboch strán. Republikáni totiž obviňujú administratívu prezidenta Baracka Obamu zo zdržiavania dôležitých dokumentov a svedkov, ale demokrati zas tvrdia, že republikánom z výboru ide pri vyšetrovaní predovšetkým o podkopanie kandidatúry Clintonovej na prezidentský úrad.

Demokrati uviedli, že im je ľúto, že ich vlastná 344-stranová správa nie je dielom oboch politických strán, ale republikáni im veľmi nedali na výber v tomto vyšetrovaní, ktoré patrí k “najdlhším kongresovým vyšetrovaniam v dejinách”. Trvá takmer 25 mesiacov a zatiaľ stálo vyše sedem miliónov dolárov.

Reklama

Demokrati pripisujú nedostatočnú bezpečnosť v Benghází zlým rozhodnutiam predstaviteľov na strednej úrovni na americkom ministerstve zahraničných vecí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:37

 Pri pobreží filipínskeho ostrova Luzon sa podarilo objaviť vrak legendárnej americkej ponorky USS Harder, ktorá počas druhej svetovej vojny zaútočila na japonskú flotilu. Loď sa nachádza v hĺbke 1140 metrov.

06:36

Film “Anora” z dielne amerického režiséra Seana Bakera si zo záverečného dňa 77. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes odnáša hlavnú cenu – Zlatú palmu. 

06:33

Americký spevák, skladateľ, multiinštrumentalista aj herec Lenny Kravitz bude mať v nedeľu 26. mája 60 rokov. V začiatkoch umeleckej dráhy mu vydavateľstvá hovorili, že jeho hudba nie je dosť čierna ani dosť biela. Takže prvé demo nahrávky prezentoval pod menom Romeo Blue. Meno Lenny Kravitz začal používať v závere 80. rokov.

Včera 20:08

Maldivy v sobotu požiadali medzinárodné spoločenstvo o finančnú pomoc na boj so stúpajúcou hladinou morí. Tamojšia vláda upozornila, že toto nízko položené súostrovie Indického oceánu je vylúčené z najštedrejších podporných opatrení.

Včera 19:37

Domáci tenista Giovanni Mpetshi Perricard triumfoval vo finále na antukovom podujatí ATP vo francúzskom Lyone. V sobotnom zápase zdolal šiesteho nasadeného Tomasa Martina Etcheverryho z Argentíny 6:4, 1:6 a 7:6 (7). Dvadsaťročný mladík tak získal svoj premiérový titul v premiérovom finále na okruhu ATP.

Včera 19:24

Ministri zahraničných vecí Ruska a Iránu v sobotu v telefonickom rozhovore potvrdili strategické vzťahy medzi ich krajinami. Toto uistenie je reakciou na nedávnu smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Včera 19:00

Za nového predsedu čečenskej vlády bol vymenovaný doterajší predseda republikového parlamentu Magomed Daudov. Ako kandidáta ho navrhol čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

Včera 18:39

Dočasné mólo slúžiace pre dodávky humanitárnej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy poškodili vysoké vlny a rozbúrené more, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych svedkov. Podľa nich je mólo v súčasnosti mimo prevádzky a na odstraňovaní škôd sa pracuje.

Včera 18:38

V západoafrickom štáte Burkina Faso sa v sobotu začal dvojdňový národný dialóg organizovaný vládnucou juntou, ktorého cieľom je vytýčiť smerovanie krajiny späť k civilnej štátnej správe.

Včera 18:38

Izraelská vláda údajne má “úmysel” obnoviť rokovania zamerané na dosiahnutie dohody o prepustení rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy. Podľa agentúry AFP to v sobotu – po stretnutí predstaviteľov USA a Izraela v Paríži – uviedol nemenovaný zdroj izraelskej vlády. Dodal, že bola dosiahnutá aj “dohoda”, ktorú ďalšej nekonkretizoval.

Včera 18:36

Ukrajina vydala do Poľska muža, ktorý údajne organizoval nelegálne pašovanie migrantov z Ruska a Bieloruska cez Poľsko do Európskej únie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

René Pavlík

Marek Brna

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali