Čína sa zmocňuje amerických trhov so zbraňami na Blízkom východe

Čína sa zmocňuje amerických trhov so zbraňami na Blízkom východe

Peking 28. mája 2023 (HSP/asiatimes/Foto: Screenshot Youtube)

 

Čína využíva predaj zbraní na vytváranie prepojení, rozvoj sietí a upevňovanie širších strategických záujmov v regióne bohatom na ropu, píše o tom Gabriel Honrada pre Asia Times

stíhačka
Na snímke čínska stíhačka

Čína je pripravená preniknúť na trh so zbraňami na Blízkom východe prostredníctvom veľkých dohôd so Saudskou Arábiou a Egyptom, ktoré sa pri svojich veľkých nákupoch tradične spoliehajú na USA.

Reklama

Denník South China Morning Post (SCMP) tento mesiac informoval, že Saudská Arábia Military Industries (SAMI) rokuje so spoločnosťou China North Industries Group Corporation (Norinco) o nákupe bezpilotných lietadiel Sky Saker FX80 a CR500 s vertikálnym vzletom a pristátím (VTOL) čínskej výroby, munície Cruise Dragon 5 a 10 a systému protivzdušnej obrany krátkeho dosahu (SHORAD) HQ-17AE.

Egyptské vzdušné sily sú údajne pripravené získať aj čínsku viacúčelovú stíhačku J-10C spoločnosti Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG), pričom obe strany sa majú stretnúť počas tohtoročnej medzinárodnej námornej a leteckej výstavy Langkawi v Malajzii.

Reklama

SCMP uvádza, že Egypt plánuje získať 12 stíhačiek J-10C, ktoré sú vybavené modernými systémami elektronického boja a radarom s aktívnou elektronicky snímanou anténou (AESA).

V správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) o trendoch v medzinárodných transferoch zbraní z roku 2022 sa uvádza, že v rokoch 2018 – 2022 bola Saudská Arábia druhým najväčším dovozcom zbraní na svete, pričom v tomto období sa podieľala 9,8 % na celosvetovom dovoze zbraní, pričom USA dodávali 78 % nákupov Saudskej Arábie.

V tej istej správe sa uvádza, že Egypt bol v danom období šiestym najväčším nákupcom zbraní na svete, pričom jeho podiel na celosvetovom dovoze zbraní predstavoval 4,5 % a 34 % dovozu pochádzalo z Ruska.

Pieter Wezeman v článku SIPRI z roku 2018 uvádza, že Saudská Arábia sa snaží diverzifikovať svojich dodávateľov zbraní, aby rozšírila a prehĺbila svoju medzinárodnú politickú sieť s cieľom minimalizovať účinky západných obmedzení predaja zbraní.

Takéto obmedzenia vyplynuli zo široko kritizovanej vojenskej intervencie Saudskej Arábie v Jemene, brutálnej vraždy politického disidenta a novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018 a minuloročného sporu s USA o ceny ropy v rámci OPEC+.

Reklama

Asia Times vo februári 2022 uviedol, že snaha Saudskej Arábie nájsť si dodávateľov zbraní okrem USA mohla byť spôsobená katastrofálnym stiahnutím sa z Afganistanu, chybami zahraničnej politiky v Iraku a Sýrii, nestálym prístupom k Ira a presunom strategickej pozornosti z Blízkeho východu do Tichomoria.

Nákupy zbraní Saudskou Arábiou z USA boli tiež kritizované za to, že sú politicky motivované, predražené a nezodpovedajú základným strategickým potrebám kráľovstva.

Podľa správy SIPRI z roku 2022 je Egypt šiestym najväčším dovozcom zbraní na svete, pričom v rokoch 2018 – 2022 sa na celosvetovom dovoze zbraní podieľa 4,5 %, pričom Rusko dodáva 34 % jeho nákupov.

Rusko nebolo vždy preferovaným dodávateľom zbraní pre Egypt. Bradley Bowman a ďalší autori v článku Defense News z mája 2021 uvádzajú, že pred prevratom v Egypte v roku 2013, v ktorom vtedajší minister obrany Abdel-Fattah el-Sissi zosadil vtedajšieho prezidenta Mohammeda Mursího, predstavovali USA 47 % egyptského dovozu zbraní.

Po prevrate v roku 2013 však Obamova administratíva na dva roky zmrazila predaj lietadiel, tankov a rakiet do Káhiry, kým sa vzťahy nezlepšia.

Reklama

V dôsledku tohto zmrazenia Bowman a ostatní autori poznamenávajú, že Egypt sa pokúsil diverzifikovať svojich dodávateľov dovozu zbraní nákupom veľkého množstva zbraní z Ruska a Francúzska, ktoré boli ochotné prihliadať na porušovanie ľudských práv.

Hrozba sankcií USA vyplývajúca z ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 však prinútila Egypt upustiť od plánovaného nákupu 24 stíhačiek Su-35. Slabé výkony ruských zbraní v prebiehajúcej vojne na Ukrajine mohli sťažiť ich príťažlivosť pre etablovaných kupcov, ako je Egypt, čo Káhiru prinútilo hľadať alternatívy z Číny.

Sebastien Robin v článku pre Forbes z novembra 2020 uvádza, že špičkové čínske stíhačky, ako napríklad J-10C, už možno prekonali to najlepšie, čo môže ponúknuť Rusko. Robin poznamenáva, že Čína si začala budovať technický náskok pred Ruskom vo vývoji stíhacích lietadiel, pričom ruský letecký sektor je v nevýhode kvôli štrukturálnym a rozpočtovým obmedzeniam.

Robin poznamenáva, že ruské lietadlá Su-35 majú radar s pasívnou elektronicky snímanou anténou (PESA), ktorý je horší ako radar AESA na lietadlách J-10C a iných moderných čínskych stíhačkách. Uvádza tiež, že Čína zlepšila technológiu vlastných prúdových motorov a má lepšie rakety, vyspelejšiu technológiu stealth a lepšiu integráciu presne navádzaných zbraní ako Rusko.

Mihir Kaulgud v článku pre Nadáciu Usanas z mája 2022 uvádza, že Čína sa chce stať veľmocou na Blízkom východe, ale je pragmatickejšia a zdržanlivejšia ako USA.

Kaulgud tvrdí, že vývoz zbraní z Číny na Blízky východ poukazuje na jej snahu o vytvorenie “mäkkej prítomnosti” v regióne, čo dokazuje jej ochota predávať cenovo dostupné moderné zbrane spriateleným krajinám bez politických záväzkov.

Predaj zbraní samozrejme zahŕňa rozhodnutia na najvyššej vládnej úrovni, a tak vytvára profesionálne prepojenia prostredníctvom odbornej prípravy a vzdelávania s predávajúcou krajinou, čo z nich robí ideálne ohniská strategickej spolupráce pre Čínu.

Kaulgud tvrdí, že Čína rozširuje svoje vzťahy a siete v regióne, pričom neprovokuje USA. Poukazuje na pragmatický aspekt týchto väzieb, keďže Čína si možno chce prostredníctvom predaja zbraní zabezpečiť spoľahlivých dodávateľov ropy a plynu.

Kaulgud poznamenáva, že tento predaj môže spôsobiť, že arabské štáty, ktoré boli predtým spojené s USA, budú na Čínu pozerať ako na alternatívneho bezpečnostného partnera, pričom Čína pravdepodobne vytvorí nové regionálne bezpečnostné dohody a dokonca bude zohrávať silnejšiu úlohu v domácej politike Blízkeho východu.

Tvrdí, že hoci je súčasný vývoz zbraní základom bezpečnostnej angažovanosti Číny na Blízkom východe, môže slúžiť aj ako odrazový mostík k širšej bezpečnostnej a vojenskej prítomnosti v regióne.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali