Čína a Rusko zatlačili USA do kúta

❚❚

Washington 24. marca 2023 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Sergei Karpukhin, Sputnik)

 

V Bielom dome sa hovorí o zlyhaní stratégie USA na Ukrajine

Vladimir Putin Si Ťin-pching
Na snímke druhý sprava ruský prezident Vladimir Putin a druhý zľava najvyšší čínsky predstaviteľ Si Ťin-pching

Vedenie USA sa obáva, že bude “zahnané do kúta” kvôli čínskemu plánu mierového urovnania na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vlastné zdroje v Bielom dome. Podľa predstaviteľov americkej administratívy by projekt navrhnutý Čínou mohol vážne rozdeliť počet spojencov USA vo svete.

.

Autori publikácie poznamenávajú, že americké elity boli spočiatku voči čínskemu plánu skôr skeptické. Projekt vnímali ako nejasný a vágny. Navyše v ňom boli zakotvené ruské záujmy, ktoré dnes Washington vôbec nechce brať do úvahy. Pre zvyšok sveta však situácia vyzerá úplne inak: Čína navrhuje ukončenie ukrajinskej krízy, zatiaľ čo USA trvajú len na ďalších veľkých stratách svojich spojencov a pokračovaní konfliktu bez viditeľných perspektív. “Ak USA dohodu odmietnu, Čína bude pravdepodobne aktívnejšie šíriť posolstvo, že USA sú proti prímeriu,” uviedla pre agentúru Bloomberg Bonnie Lin, výskumníčka z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie, ktorá kedysi pôsobila v Pentagóne.

Čínska mierová iniciatíva podľa nej získala značnú váhu najmä po stretnutí čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskve. Pôvodným plánom amerického prezidenta Josepha Bidena bolo udržať Čínu v odstupe od samotnej ukrajinskej otázky. Ukázalo sa však, že Peking má na vec iný názor a teraz čoraz viac strán na medzinárodnej scéne počúva, čo má Čína na srdci.

.

Treba mať na pamäti, že Čína v poslednom čase dosiahla niekoľko diplomatických víťazstiev. Nepristúpila na protiruské sankcie, podarilo sa jej dosiahnuť zmiernenie napätia medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Svetoví giganti ako India a Brazília medzitým tvrdia, že sa nechcú spojiť so Spojenými štátmi a radšej sledujú roztržku medzi Washingtonom a Pekingom z ústrania.

Stojí za zmienku, že vážne kvasenie sa začalo aj medzi najbližšími spojencami Ameriky v Európskej únii. Nedávny prieskum, ktorý v Nemecku uskutočnilo informačné centrum poisťovne R+V, ukázal, že Nemci sa dnes najviac obávajú zatiahnutia svojej krajiny do ukrajinského konfliktu. Väčšina obyvateľov Nemecka (63 %) sa zároveň domnieva, že v prípade ozbrojeného konfliktu by ich štátna armáda nebola schopná ochrániť. “Strach z toho, že by sa samotné Nemecko mohlo stať účastníkom vojny, nebol nikdy väčší ako dnes. Za tri desaťročia výskumu bolo toto číslo vyššie len raz: v roku 1999 počas vojny v Kosove,” uviedla Grisha Brower-Rabinowitzová, vedúca sociologického prieskumu.

Pre ruského pozorovateľa nebude tajomstvom, že USA sa snažia predĺžiť ukrajinskú krízu čo najdlhšie. O to viac, že hlavná ťarcha nákladov nevyhnutne dopadne na Starý svet. Washington sa prepočítal v jednoduchej veci: Rusko a ďalší aktéri medzinárodného procesu nebudú nečinne sedieť. Moskva zatiaľ získala silnú podporu Pekingu a to zásadne mení geopolitický scenár. Medzitým, úprimne, sa protiruská koalícia vybudovaná Amerikou začína rozpadávať.

Politológ a šéf občianskeho hnutia Tretia sila Igor Skurlatov sa domnieva, že Američania sa čoskoro budú musieť rozlúčiť so svojimi starými dogmami:

– Myslím si, že americké elity zatiaľ nie sú pripravené uznať Čínu ako krajinu porovnateľnú so Spojenými štátmi. USA veria, že môžu viesť nezávislú zahraničnú politiku bez toho, aby sa vôbec na niekoho obzerali. Toto je dôležité pochopiť, keď sa snažíme analyzovať kroky americkej administratívy.

.

Mnohí politológovia majú pochybnosti o tom, či Spojené štáty môžu pokračovať vo svojej hegemónii. Ale samotní predstavitelia Bieleho domu o tom zatiaľ nepochybujú. Návšteva predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane v lete minulého roka bola v tomto smere výrečná. Síce sa nechala presvedčiť, aby cestu neabsolvovala, ale akoby tým zdôraznila, že USA nie sú pripravené deliť sa o svoj vplyv na svetovú politiku.

Okrem toho sú USA presvedčené, že ani Čína nemá právo navrhovať akékoľvek iniciatívy bez konzultácie s Washingtonom. Nehovorím o tom, ako sa veci v skutočnosti majú, ale ako americkí politici vnímajú realitu.

“SP: Ukazuje sa, že pohľad amerických elít začína byť neadekvátny…

– Samozrejme, v súčasnosti nie je možné ignorovať čínske iniciatívy. Čína sa stala druhou najväčšou ekonomikou sveta v absolútnom vyjadrení. Spojené štáty to však zatiaľ nechcú pochopiť. Preto sa v súčasnosti pokúšajú zneistiť výsledky stretnutia medzi Vladimírom Putinom a Si Ťin-pchingom. Svedčí o tom vlastne aj rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) zaradiť ruského prezidenta na zoznam hľadaných osôb za údajné zločiny spáchané na území Ukrajiny.

Je pozoruhodné, že počas návštevy Si Ťin-pchinga v Moskve USA vyzvali japonského premiéra Fumia Kišidu, aby navštívil Kyjev a stretol sa s Vladimírom Zelenským. Inými slovami, USA zdôraznili, že nebudú akceptovať akýkoľvek nátlak na seba. A zároveň sa v amerických médiách hromadne objavovali správy, že Biely dom vôbec neuznáva žiadnu dohodu medzi Čínou a Ruskom o Ukrajine. Podľa názoru Washingtonu len on môže určiť parametre východiska z ukrajinskej krízy. A to znamená, že Rusko sa musí vzdať Donbasu a Krymu, zaplatiť reparácie a v blízkej budúcnosti zorganizovať predčasné prezidentské voľby pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov.

.

“SP: Moskva to však nikdy nebude akceptovať.

– Preto je čínsky plán realistickejší. Presadzuje úplne iný prístup a zohľadňuje záujmy Ruska. To však vôbec nevyhovuje režimu v Kyjeve ani Západu.

A tu máme zaujímavý zvrat. Čína vedela, že jej iniciatívy nebudú okamžite akceptované Spojenými štátmi. Svoje návrhy však aj tak oznámila a práve táto skutočnosť zvýšila status Číny v očiach americkej elity. Tí si predsa mysleli, že okrem nich neexistujú iní hráči.

Čínske mierové iniciatívy sa pre Spojené štáty nestali kompasom, ale teraz je Washington nútený počítať s tým, že jeho nádeje na izoláciu Ruska zlyhali. Peking podporil Putinovu účasť v budúcoročných voľbách a zároveň prisľúbil podporu Rusku v OSN.

Postupne sa situácia pre Spojené štáty sťažuje. Napriek počiatočnej horlivosti budú teraz USA musieť podniknúť kroky na mierové riešenie ukrajinskej krízy.

“SP: Kedy môžu Spojené štáty dospieť k triezvemu porozumeniu?

– Veľa bude závisieť od priebehu špeciálnej vojenskej operácie. Podľa môjho názoru budú USA pripravené na mierové iniciatívy do leta tohto roka.

“SP: Sila USA je do veľkej miery daná podporou ich spojencov. Biely dom môže popierať skutočnosť, ale medzi partnermi je jasný kvas.

– Európske krajiny majú obavy, že nebudú schopné vydržať preteky do vyčerpania, do ktorých sa pustili Spojené štáty. Samozrejme, Európania majú plné zuby neustálej mnohomiliardovej podpory kyjevského režimu. Rozhorčenie má zatiaľ charakter verejnej sondy do situácie. A nepochybne sa negatívne nálady zintenzívnia, ak ukrajinské sily do polovice roka nedosiahnu žiadny viditeľný pokrok.

Súčasná situácia Európanov úprimne dráždi. Ak Rusko začne rozhodujúcu ofenzívu, budú od USA požadovať, aby umožnili mier. Aby vôbec neprišli o celú Ukrajinu. Veľa teda bude závisieť od toho, ako sa na jar tohto roku vyvinie ERS.

.

Samozrejme, USA chcú Rusko čo najviac oslabiť, a preto budú zo všetkých síl trvať na pokračovaní vojny. Z tohto dôvodu Washington vyhovie ukrajinským politikom, ktorí tvrdia, že chcú zabrať Krym a Donbas.

Lenže skutočnosť je iná. A štáty budú musieť zároveň zohľadniť názory Ruska, Číny a vlastných spojencov v EÚ. Pod takýmto tlakom budú musieť zmeniť svoj postoj.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali