Chmelár 75 rokov po Hirošime a Nagasaki: “Japonská vláda bola pripravená kapitulovať a jediný dôvod, pre ktorý to Truman nariadil, bola demonštrácia sily a experiment, čo to urobí s ľuďmi”

Chmelár 75 rokov po Hirošime a Nagasaki: “Japonská vláda bola pripravená kapitulovať a jediný dôvod, pre ktorý to Truman nariadil, bola demonštrácia sily a experiment, čo to urobí s ľuďmi”

Bratislava 10. augusta 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum)

Politický komentátor Eduard Chmelár sa vo svojej analýze vrátil ku minulotýždňovému smutnému výročiu, keď si v Japonsku ale aj na celom svete, pripomenuli 75. rokov od zhodenia amerických atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki. Podľa Chmelára by v medzinárodnom práve mali existovať dohody, opatrenia a prísne sankcie na zamedzenie opätovného použitia takéhoto typu zbraní proti civilistom.

Na snímke pohľad na hríbovitý oblak, ktorý stúpa k oblohe asi hodinu po výbuchu atómovej bomby v japonskej Hirošime

Chmelár upriamil pozornosť na známu esej amerického historika a ľavicového aktivistu Howarda Zinna. “Ako vojnový pilot zhadzoval bomby aj nad Slovenskom a priznal sa, že to bolo strašne neosobné. Nič pri tom necítil. Nemal potuchy, kam tie bomby dopadajú, čo sa deje s tými ľuďmi, plnil rozkazy, zlikvidoval cieľ a bol spokojný. Podobné pocity mal aj pri zhodení atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki. Američania sa nemali odkiaľ dozvedieť strašné následky tohto činu, ich tlač použitie bômb oslavovala ako koniec vojny.”

“Lenže potom vyšla jedna z najvplyvnejších reportáží v dejinách, kniha Johna Herseyho Hirošima opisujúca hororové následky použitia atómových bômb na ľudí. A Howardom Zinnom to tak otriaslo, že sa stal jedným z najhorlivejších odporcov vojny v Spojených štátoch,” píše Eduard Chmelár.

Reklama

Podľa neho väčšina ľudí ešte stále vníma zhodenie atómových bômb na Hirošimu (6. augusta) a Nagasaki (9. augusta 1945), ktorých 75. výročie si v týchto dňoch pripomíname, len ako obrovskú tragédiu, ako kontroverzný, ale nevyhnutný čin, ktorý vraj pomohol urýchliť koniec vojny. “Historické dokumenty však hovoria jasnou rečou, že je to lož. Japonská vláda bola pripravená kapitulovať už niekoľko mesiacov a jediný dôvod, pre ktorý to prezident Truman nariadil, bola demonštrácia sily a experiment, čo to urobí s ľuďmi. Navyše chcel predbehnúť Sovietov, aby nevstúpili do Japonska. Zničenie Hirošimy a Nagasaki tak nebolo ani tak súčasťou druhej svetovej vojny ako skôr prakticky prvým aktom studenej vojny medzi USA a ZSSR. Je tu však ešte vážnejšia vec.”

“Väčšina laikov si neuvedomuje, že to, čo spôsobilo všeobecné rozhorčenie z fašizmu, nebolo zaobchádzanie so Židmi, Rómami či homosexuálmi. Bolo to bombardovanie civilného obyvateľstva. Talianske bombardovanie Etiópie, japonské bombardovanie Šanghaja a najmä nemecké bombardovanie španielskej Guerniky vyvolalo také zdesenie, aké je už pre dnešného človeka zvyknutého na každodenné televízne správy len ťažko predstaviteľné. Ľudia nevedeli pochopiť, ako je niekto schopný zhadzovať bomby na iné ľudské bytosti, ako je takéto barbarstvo vôbec možné. Dnes to možné nielen je, ale bombardovanie sa stalo najbežnejšou súčasťou vojny.”

Reklama

Chmelár dodal, že aj dnes síce označujeme úmyselný útok na civilistov za terorizmus, ale – len ak sa to týka “našich”. “Cudzie obete sme dehumanizovali. Preto Howard Zinn zdôrazňuje, že antihitlerovská koalícia sa dopúšťala podobných zverstiev, aké nás rozhorčovali na nacistoch – stačí spomenúť úplne zbytočné bombardovanie Drážďan (ktoré bravúrne vykreslil Kurt Vonnegut v románe Bitúnok č. 5) či najväčšie konvenčné bombardovanie v dejinách, nálety na Tokio v marci 1945, pri ktorých zahynulo viac ako stotisíc civilistov – počet porovnateľný s usmrtenými atómovou bombou. Z podobnej kategórie je aj bombardovanie Hanoja na Vianoce 1972.”

“Ak chceme, aby mala naša civilizácia morálnu prevahu, nesmieme takéto zločiny ani pripúšťať, ani tolerovať, ani obhajovať. Dnes sedí v parlamente človek, ktorý považuje zhodenie bômb na Hirošimu a Nagasaki za najväčšie dobrodenie ľudstva. Ten človek s mentalitou fašistu sa volá Peter Osuský. Napriek tomu sa teší úcte médií a vládnej koalície. Obviňujeme Irán či Severnú Kóreu, ale Spojené štáty zostávajú jedinou krajinou v dejinách, ktorá použila jadrové zbrane proti civilistom a ktorá sa vyhrážala inému štátu zrovnaním so zemou. Navyše, atómové zbrane so sebou priniesli nadvládu vojensko-priemyselného komplexu, ktorý má na charakter súčasnej civilizácie fatálne následky. Ideológia, ktorú USA rozvíja po roku 1945, sa podstatne líši od zásad demokracie. Je postavená na jednoliatosti, podozrievaní odlišných, utajovaní, agresivite, vedení vojen, udržiavaní si odstupu a paranoidnom myslení. Na predstave, že iracké alebo afgánske dieťa je menej hodnotné ako americké alebo nemecké.”

To najjednoduchšie, čo sme podľa Eduarda Chmelára mali dávno urobiť, je podpísať Dohovor OSN o zákaze jadrových zbraní. “Už dávnejšie tak učinil Vatikán, mnohé africké či latinskoamerické krajiny, ktoré považujeme za menej vyspelé ako sme my a najnovšie k tomuto kroku pristúpilo Írsko. Slovensko sa k tomuto historickému kroku, za ktorý boli tvorcovia medzinárodnej kampane odmenení Nobelovou cenou mieru, odmietlo pripojiť. Odôvodnilo to škandalózne. Nie vlastným stanoviskom, ale doslovne prebratým (ctrl c – ctrl v) zo stránky ministerstva zahraničných vecí USA. Ale to našich novinárov naháňajúcich plagiáty politikov nezaujíma. Na Svetový deň boja za zákaz jadrových zbraní (6. augusta) vydal Korčokov rezort arogantné stanovisko, že my tento cieľ podporujeme tým, že sme za sprísnenie Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Teda za to, aby si ich mohli ponechať veľmoci na vydieranie a terorizovanie iných.”

“Je to, samozrejme, hanebná výhovorka amerického vazala neschopného vlastného postoja. Ale mierumilovní ľudia by v tom mali mať jasno. Náš cieľ je dosiahnuť celosvetový zákaz zbraní hromadného ničenia a zároveň aj zákaz používať v konfliktoch bombardovanie civilných cieľov. Nesmieme si osvojiť militantnú mentalitu, že kobercové nálety sú nevyhnutnou stratégiou vojny. Zhadzovanie bômb na civilistov je vynález fašizmu. My sme si ho však osvojili.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali