Český ekonóm o ekonomike a vplyvoch koronavírusu: Greta a klíma pôjdu bokom, budeme teraz riešiť “prízemnejšie” ťažkosti

Český ekonóm o ekonomike a vplyvoch koronavírusu: Greta a klíma pôjdu bokom, budeme teraz riešiť “prízemnejšie” ťažkosti

Praha 27. marca 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Paul White)

 

Hlavný český ekonóm investičných fondov Lukáš Kovanda zdieľal na portáli Neviditelnýpes.cz svoj názor na aktuálnu situáciu a prehovoril v tejto súvislosti aj o ekonomike. Vo svojom príspevku však tiež spomenul mladú aktivistku Gretu Thunbergovú, ktorá vraj bude musieť čoskoro zase zavítať do školy. Svet totiž bude riešiť naliehavejšie a prízemnejšie ťažkosti ako klímu

Na snímke Greta Thunbergová

Domček z kariet sa zrútil

Reklama

Kovanda hneď v úvode svojho postu píše, že sa domček z kariet zrútil. Tým poukazuje na to, že kľúčový ukazovateľ amerických akcií, index Standard & Poors 500, je späť tam, kde bol na prelome rokov 2016 a 2017. Vzhľadom na to tak podľa ekonóma môže nezúčastnený pozorovateľ ľahko nadobudnúť pocit, že americká ekonomika stojí posledné viac ako tri roky. Podľa odborníka to tak, ale nie je.

Ale ona nestojí. Nestojí dokonca ešte úplne ani ekonomika talianska, a k tomu má teraz najbližšie. Akcie toľko padajú, pretože sme v behu pokročilo globalizačných rokov, zhruba od začiatku milénia, vytvorili bohužiaľ prehnane optimalizovaný medzinárodný dodávateľskoodberateľský reťazec,vysvetľuje.

Reklama

Poukazuje však na to, že jeho sprievodným znakom nie je len enormná závislosť na Číne, ale aj prepiaty dôraz na justintime výrobu. Výroba práve včas zlepšuje návratnosť investícií tým, že obmedzuje nadbytočné zásoby. Spočíva v plánovaní a výrobe na objednávku, malosériovej výrobe a častých dodávkach v čo možno najkrajnejšom okamihu,uviedol a dodal, že síce zvyšuje efektivitu, ale zároveň zvyšuje aj zraniteľnosť.

Podľa Kovanda firmy k efektivite, ale nenúti len túžba po zisku. Ide skôr o túžbu po zisku v podmienkach stále viac a viac regulovaného hospodárskeho systému Západu. Regulácia trhu práce síce ľuďom na Západe dali značnú mieru istoty zamestnania, ale zdraželi prácu natoľko, že vo veľkom rovnako odišla do Ázie. Environmentálne regulácie zase nútia firmy maximálne obmedzovať plytvanie aj emisie a vyrábať teda maximálne efektívne jednoducho justintime,píše odborník.

 

Koronavírus vs. optimalizovaná ekonomika

Kovanda vo svojom texte uvádza aj slová štatistika a esejistu Nassima Nicholasa Taleba, ktorý tvrdí, že keby tí istí manažéri, ktorí dali dokopy tieto medzinárodné hodnototvorné reťazce, navrhovali ľudské telo, malo by určite len jedno pľúce a jednu obličku.

Reklama

Na to odborník reaguje slovami, že za normálnych okolností zrejme postačí jedno pľúce a jedna oblička, avšak v šoku je lepšie mať obe. A práve taký šok podľa neho predstavuje nový typ koronavírusu.

Koronavírus predstavuje šok, na ktorý sa prehnane optimalizovaná ekonomika jednoducho nepripravila. Dom z kariet tiež vyzerá pôsobivo len v úplnom bezvetrí,prirovnal situáciu.

Ako ďalšie prirovnanie potom Kovanda používa výrok laureáta Nobelovej ceny za ekonómiu Myrona Scholesa. Ten už v roku 2009 varoval pred stláčaním nestálosti finančných trhov a takéto konanie prirovnal k postupu hasičov v Yellowstonskom národnom parku.

likvidujú každý malý požiar, ktorý tam prepukne, čím zachraňujú najmä krovinatý podrast. Keď potom pri veľkej búrke udrie viac bleskov naraz, oheň sa preto mladinou šíri oveľa rýchlejšie. Nakoniec je tak zničené oveľa väčšie územie parku, ak by hasiči nechali malé požiare urobiť svoju prirodzenú prácu, totiž zničiť podrast,vysvetlil.

Ekonóm podotýka, že sa centrálnym bankárom v uplynulom desaťročí podarilo kolísavosť trhov stlačiť na historické minimá. Za doláre, eurá aj koruny vytvárané z ničoho stlačením klávesnice nakupovali cenné papiere či meny v hodnote tisícov miliárd. A čo to znamená?

Reklama

Týmto obrovským umelým dopytom nafúkli, prípadne dofúkli ceny kadečoho, od akcií po nehnuteľnosti. Umelo šľachtené bezvetrie zapríčinilo jedenásť rokov nepretržite rastúceho akciového trhu v USA. Mnoho bezveterných rokov dalo navyše ďalej prehnane zbohatnúť optimalizovaným globálnym výrobným reťazcom. Centrálni bankári jednoducho predchádzaním malým požiarom vytvorili les plný mládzí, takže veľká búrka teraz pácha oveľa viac škody,dodal.

 

Covid19 ako búrka

Na portáli potom Kovanda uvádza, že súčasný koronavírus predstavuje práve takú búrku, miešajúcu dohromady globálne ponukový šok, globálny šok dopytový, ropnú cenovú vojnu Saúdov s Rusmi, Američanmi, a navyše ešte krízu verejného zdravotníctva údajne najvyspelejších ekonomík sveta typu Talianska, Španielska aj Francúzska či Nemecka.

Staré istoty popadali. Padá naviac aj istota poslednej dekády, že z každého problému svetovú ekonomiku vysekajú práve centrálne banky a ich rotačky. Keď centrálne banky tlačia, bohatstvo prirodzene nevytvárajú, skôr si berieme peniaze z budúcnosti, zadlžujú sa na úkor detí i vnúčat, pričom ešte máme pocit, že to všetko skvele dávame” len s jedným pľúcom a jednou obličkou,” podotýka.

Dúfa tiež v tom, že koronavírus nás z tejto naivnej domýšľavosti snáď pomôže vyliečiť.

 

Prichádza nová éra

Kovanda na konci svojho príspevku píše, že svet, ako sme ho poznali po finančnej kríze, zlomovo končí a prichádza nová éra. A podľa jeho mienky niet vôbec divu, že tento nečakaný koniec vnáša medzi investorov paniku.

Dychtia vedieť, aká bude prichádzajúca nová éra, do čoho v nej investovať, avšak prach zo stroskotania tej končiacej sa ešte neusadil. Preto sa sťahujú do hotovosti. To je jediná istota zlomového času,píše.

Reklama

Ďalej poukazuje na to, že centrálne banky, nielen, že dlhé roky nafukovali všetko od akcií po nehnuteľnosti, ale aj tlačou peňazí vytvorili ilúziu bohatstva a podmienky pre vznik bubliny regulácií, ktorých vrcholom tie typu Green New Deal. To sa teraz ale pravdepodobne zmení.

Na tie teraz budeme musieť zabudnúť; ak by sa teraz aj vo Švédsku nezatvárali školy, Greta Thunbergová by sa do jednej z nich konečne vrátila. Budeme teraz totiž riešiť naliehavejšie a prízemnejšie ťažkosti ako klímu. Prebujnené regulácie sú totiž nákladné tak veľmi, že ani pred úderom koronavírusu sme na ne poriadne nemali nebyť teda práve iluzórneho bohatstva z tlače peňazí a ďalšieho zadlžovania,myslí si.

Zároveň prebujnená regulácia vytvára na firmy spomínaný tlak, aby boli vo svojej výrobe ešte efektívnejšie a, aby ideálne produkovali len na pol pľúca“, čo, ako vidíme, osudovo umocňuje zraniteľnosť celosvetovej ekonomiky, tvrdí Kovanda.

Za túto honbu za zelenosťou  za efektivitou, neustálu tlač peňazí v réžii centrálnych bánk, ktoré túto honbu umožňovali, teraz milióny ľudí po celom svete zaplatia stratou zamestnania a dramaticky zníženou životnou úrovňou, zdôraznil následky ekonóm.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali