Česká polícia po vražde pri Střížoviciach na Ústecku pracuje aj s verziou, že páchateľ bol len jeden

Česká polícia po vražde pri Střížoviciach na Ústecku pracuje aj s verziou, že páchateľ bol len jeden

Střížovice 9. januára 2018 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Včera sme priniesli informácie o brutálnej vražde pri Střížoviciach na Ústecku. Policajti tu našli zavraždený manželský pár a ďalšie telo údajného útočníka. Portál Lidovky.cz dnes priniesol podrobnú reportáž, ako to včera na mieste hrozného činu vyzeralo. 

Snímka z miesta činu vraždy v chatovej oblasti pri Ústí nad Labem.

To miesto v pondelok krátko popoludní zívalo prázdnotou, panovalo tam ticho. Chatová oblasť na stráni medzi obcami Víska Český Újezd ​​a Střížovice na Ústecku sa nachádza v tesnej blízkosti diaľnice D8 a z druhej strany ju lemuje rozbahnená lúka. Ide o rekreačné územie so stovkami záhrad a malých príbytkov. V pondelok dopoludnia pritom osadu obsadili desiatky policajtov a novinárov. Na miesto ich priviedol hrozný čin, po ktorom zostali traja mŕtvi.

Reklama

“Krajskí kriminalisti vyšetrujú násilný trestný čin, ku ktorému došlo v priebehu noci zo 7. na 8. januára v záhradkárskej osade pri obci Střížovice na Ústecku. Policajti, ktorí prišli na miesto prví, našli tri osoby bez známok života,” uviedla hovorkyňa ústeckej krajskej polície Veronika Hyšplerová. Dvaja ľudia sa stali obeťou vraždy, presné okolnosti smrti tretieho mŕtveho polícia ešte len odkrýva.

Polícia pôvodne pracovala s verziou, že do chatky vnikli dvaja páchatelia. Manželský pár zavraždili, jedno z ich troch detí potom znásilnili. “Rodičov páchatelia zviazali a zabili, dcéru znásilnili,” citoval server iDnes.cz svoj zdroj. Jeden z hlavných aktérov beštiálneho činu sa potom zbavil komplica a z miesta zmizol. Podľa informácií LN kriminalisti si ešte okolo pondelňajšieho poludnia vymieňali informácie, že druhý nebezpečný páchateľ je na úteku.

Reklama

Počas popoludnia sa začala rodiť ďalšia varianta príbehu, podľa ktorej bol vrah jeden. Najprv pripravil o život rodičov, potom ublížil ich dcére a nakoniec dobrovoľne ukončil svoj život. “Je to jedna z verzií,” potvrdil LN prokurátor Vladimír Ján, ktorý rodiace sa vyšetrovanie dozoruje. “Ale musíme preveriť všetky možné verzie, ako sa to mohlo stať,” poznamenal.

Po tragickom incidente s tromi mŕtvymi tak v pondelok v podvečer nemala polícia v rukách páchateľa, ktorý by mohol vypovedať. “V tejto chvíli sme žiadnu osobu nezadržali,” informoval LN žalobca Ján, ktorý nepriamo potvrdil aj znásilnené dievča. “Jedna z poškodených je mladistvá,” poznamenal.

 

Po čine celú oblasť hermeticky uzavreli

Rekreačná chatová oblasť a po čine stala pre verejnosť i novinárov zakázaným územím. Hlavná príjazdová brána aj vstupné vrátka boli uzamknuté. Kľúče mali k dispozícii len policajti a tunajší záhradkári, ktorí odmietali kohokoľvek iného pustiť dovnútra, rovnako tak reportéra servera Lidovky.cz. “Tu sa stalo veľké nešťastie. Nenechám vás sem ísť,” hovorí majiteľka jednej z chatiek s tým, že incident nebude komentovať.

Reklama

Skúpi na slovo boli aj ostatní z návštevníkov osady, ktorí do nej v priebehu popoludní prichádzali. “Nehnevajte sa, ale nič k tomu nepoviem,” reaguje ďalší z chatárov, zatiaľ čo v jeho tvári je zrejmý smútok.

Lidovým novinám sa však mlčanie podarilo preraziť. Vypátrali blízkeho kamaráta jedného z dvoch zavraždených, ktorým je zhruba 60-ročný muž. “Je to pre mňa strašná rana, ja som sa s tým chlapíkom poznal veľmi dobre. Navštevovali sme sa,” povedal serveru Josef, ktorý má chatu v blízkosti usmrteného páru. Jeho vnúčatá sa vraj často stýkali s potomkami zavraždených. “Bol to kamarádsky, dobrý chlap. Neviem, že by mal nejakých nepriateľov. Preto mi nie je jasné, ako sa niečo také mohlo stať,” dodal Josef.

Podobne hovorila aj tajomníčka záhradkárskej kolónie Dagmar Rokosová. “Rodinu som poznala, pretože tam mám záhradu niekoľko rokov,” oznámila. “Nemám predstavu o tom, že by tá rodina mala nepriateľov,” dodala s tým, že nič ďalšie vzhľadom k inštrukciám od polície prezradiť nemôže.

Noviny Regionálny Denník v pondelok popoludní upozornil, že zavraždeným je priamo predseda záhradkárskej osady Aleš S. so svojou manželkou. Oficiálne však takúto informáciu zatiaľ nemožno overiť.

Okolo tretej hodiny popoludní z chatovej oblasti odchádzali tri policajné vozidlá vrátane kriminalistov, ktorí na mieste zabezpečovali stopy. K udalosti sa odmietli bližšie vyjadriť. Pre vyšetrovací tím však práca len začína. “V najbližších dňoch budú prebiehať výsluchy svedkov a vyhodnocovanie stôp z miesta činu,” informoval LN o ďalšom postupe polície žalobca Jan. Pre neho a policajtov je to prvá vražda v roku 2018.

Reklama

 

Starosta: Ide o obrovskú tragédiu

Hrozný incident sa udial na mieste, ktoré bolo doposiaľ bezproblémovou lokalitou. Záhradkárska kolónie v Střížoviciach spadá pod mesto Chlumec na Ústecku, ktoré leží od osady asi tri kilometre severovýchodne. Absolútnu väčšinu chát a priľahlých záhrad využívajú majitelia sezónne, v zime zostáva kolónia z veľkej časti opustená. Výnimku predstavoval práve zavraždený pár, ktorý sa mal na mieste zdržiavať celoročne.

“Vnímame to ako obrovskú tragédiu,” povedal pre Lidovky starosta Chlumce Roman Zettlitzer. “Žijem tu viac ako štyridsaťpäť rokov a nepamätám si podobnú záležitosť, je nám to veľmi ľúto,” dodal. Starosta potvrdil, že sa v osade nikdy vážnejšie ťažkosti medzi tamojšími záhradkári neobjavili. “Iba sme tam riešili veci, ktoré sa týkali odpredaja pozemkov, ktoré malo vo svojom vlastníctve mesto a o ktoré si požiadali niektorí zo záhradkárov,” poznamenal.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali