Čarnogurský ml.: Potrebujeme vecné riešenia ohľadom COVIDu, nie dramatické hyperreakcie nepochopeného génia

Čarnogurský ml.: Potrebujeme vecné riešenia ohľadom COVIDu, nie dramatické hyperreakcie nepochopeného génia

Bratislava 1. októbra 2020 (HSP/Foto:Ján Čarnogurský Facebook)

 

Čím lepšie a rýchlejšie dokáže vláda po tvrdých opatreniach oživovať ekonomiku, bežný život a ochrániť občanov pred dlhmi, tým prísnejšie zákazy a opatrenia môže od občanov vyžadovať na zabránenie šírenia nákazy

Ján Čarnogurský, advokát, opatrenia, nesúhlas
Na snímke Ján Čarnogurský

 

Reklama

Všetky zákazy musia byť primerané. Zo slušnosti aj zo zákona

V oživovaní ekonomiky a najmä spoločenského života zatiaľ vláda zlyhala.

Reklama

Nemôže preto očakávať, že jej budú ľudia dôverovať pri drastických zákazoch a obmedzeniach, zdôvodňovaných fiktívnou ochranou zatiaľ nemŕtvych.

Zakázať akékoľvek zhromaždenia a stretávania a nekompenzovať spoločenský a ekonomický dopad týchto zákazov je, jemne povedané, hlúposť. Ak budú ľudia zomierať na stres, neliečenie iných ťažkých chorôb,  drogy, fajčenie, samovraždy, obezitu a nesprávnu výživu, ale nie na COVID, nebude to žiadna výhra.

Každé drastické obmedzenie pohybu, športu, stretávania sa a kultúry zapríčiňuje automaticky zvýšenie stresu, odklad liečenia vážnych chorôb, začiatok užívania drog a začatie fajčenia na odbúranie stresu, prejedanie sa, šetrenie na kvalite stravy, stratu obydlia pre stratu príjmov a samovraždy.

Navyše aj Ústava SR vyžaduje, aby obmedzenie ľudských práv boli PRIMERANÉ a je možné ich urobiť iba na základe ZÁKONA, nie na základe rozhodnutia akéhosi nevoleného úradu.

 

Reklama

COVID nemá na Slovensku vysokú úmrtnosť

Na Slovensku registrujeme 45 mŕtvych v dôsledku nákazy COVIDom od vypuknutia nákazy. To je úžasne málo. Najmä, väčšina zosnulých boli nad 65 rokov alebo mali aj iné vážne ochorenia. Nie je preto zrejmé, či by sa mnohí z týchto 45 zosnulých inak dožilo bez nákazy COVIDom viac rokov. Nebudem špekulovať, prečo máme tak málo zosnulých na COVID, iba považujem za správne konštatovať, že je to potvrdený fakt.

Keďže zákazy a obmedzenia musia ísť ruka v ruke so stimulmi, podporou a oživovaním ekonomiky a kultúrneho života, skúsme zhodnotiť doterajší príbeh.

 

Doterajšie dopady opatrení proti šíreniu COVIDU sú devastačné pre spoločnosť

Reklama

Prepad ekonomiky ku koncu júna o 12,1%. Brutálne číslo, výrazne horšie ako počas krízy v roku 2008. Výsledok síce lepší ako Maďarsko a Rakúsko, horší ako Česko a Poľsko, no stále je to obrovský prepad. Inými slovami, každému občanovi zo sto EUR na účte a v peňaženke zmizlo oproti minulému roku dvanásť EUR. Je to výrazne horší výsledok ako predikovaných 9%. Nepomôže nám, že v iných krajinách bol tiež veľký ekonomický prepad, je to veľmi zlý výsledok.

Nezamestnanosť vzrástla málo, avšak medzi nezamestnaných sa nepočítajú pracovníci, ktorí sedia doma a poberajú 80% mzdy z titulu skráteného úväzku (tzv. Kurzarbeit). Na Slovensku, na rozdiel od zahraničia, sa dávka Kurzarbeit vypláca vtedy, ak zamestnanec nerobí vôbec. Mala by sa označovať skôr pojmom Nullarbeit. Ak bude zavedená permanentná Kurzarbeit, tak vznikne na Slovensku armáda nepriamych štátnych zamestnancov, ktorí navyše nesmú pracovať ani čiastočne. Pre ekonomiku nič moc.

Vláda znížila 13. dôchodky o 320 miliónov EUR a darovala túto sumy zahraničným bankám, prostredníctvom zrušenia bankového odvodu. Výborne.

Nasledovalo zníženie dôchodkov v tomto roku o 73 mil, EUR, v nasledujúcom roku o 102 mil. EUR. Výborne.

Slovensko získalo údajne 7 miliárd EUR z Eurofondov na oživenie ekonomiky, ako dar. Nemusíme ho EÚ vrátiť. Vláda tento dar odmieta dať podnikateľom ako tiež dar, ale poskytuje iba fiktívne záruky za úvery, ktoré majú dávať slovenským firmám zahraničné banky na Slovensku. Banky však úvery slovenským firmám nedávajú (iba veľmi malé objemy), a preferujú najmä dcéry zahraničných firiem. Veľmi neúspešný projekt. Úvery získalo veľmi málo firiem.

Skoro žiadne dotácie slovenským firmám z titulu obmedzení podnikania. S výnimkou veľkých dcérskych firiem zahraničných spoločností, tým prispel pán minister hospodárstva na elektriku (zopár slovenských spoločností tiež trochu dostalo z balíka, aby sa nepovedalo). Elektriku platia totiž zase iba dcéram zahraničných firiem.

Dotácie na nájomné mohli získať predovšetkým majitelia veľkých šoping mólov. Slovenskí prenajímatelia boli zväčša vylúčení, pretože nespĺňali podmienku nemať „podnik v ťažkostiach“.

Minimálna mzda vzrástla menej ako mala, s odborármi sa nikto vážne nebaví, veď zastupujú iba slovenských zamestnancov. Veľkí zahraniční zamestnávatelia potrebujú v tejto ťažkej dobe lacných otrokov.

Slovenskí žiaci a študenti síce dostávajú známky, ale učia sa veľmi málo. Stratené dva školské roky. Hlavne, že vláda dáva veľa peňazí na zavádzanie inklúzie hlúposti a genderizmu do vyučovania.

 

Reklama

Tisícky domácností nebudú mať na splátky úverov po vypršaní odkladu splácania

Zahraničné banky odložili Slovákom splátky úverov do konca roka, avšak neodpustili im úroky. Začiatkom roka 2021 prídu tisícky slovenských rodín o strechu nad hlavou, nebudú mať na splátky. Naša múdra vláda zobrala 320 mil. EUR slovenským dôchodcom z 13. dôchodku, aby ich dala bankám. Avšak nie aby za tieto peniaze aspoň odkúpila od zahraničných bánk úvery, ktoré nedokážu slovenské domácnosti splácať a takto týmto bankám poskytla peniaze odňaté dôchodcom. Naša vláda tieto peniaze zahraničným bankám proste darovala. A banky naďalej vymáhajú úvery s úrokmi od slovenských domácností, hoci mnohé ich objektívne splatiť nemôžu, pretože ekonomika sa prepadla o 12%. Nie je to vina slovenských domácností. Pre vládu je však úspech zahraničných bánk prednejší.

Toľko v skratke o ekonomických opatreniach vlády za uplynulých 6 mesiacov.

 

Vláda nemá právo neúmerne obmedzovať ľudí. Nevie im to kompenzovať

Reklama

Na základe uvedených úžasných výsledkov, asi ťažko môže vláda požadovať od ľudí, aby prestali chodiť do práce, do kostola, športovať, stretávať sa a chodiť za kultúrou.

Radšej nech nechá ľudí na pokoji a nech sa postará o dostatočný počet miest v nemocniciach, aj provizórnych, kým sa prevalí veľký nápor skutočne chorých pacientov na COVID. Pacientov, ktorí nebudú iba pozitívni, ale budú potrebovať aj nemocničnú starostlivosť. Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že za pár týždňov sa väčšina pacientov vyzdravie a následne má obyvateľstvo dostatočnú imunitu, aby sme mohli zapísať pandémiu do histórie a konečne ju považovať za bežnú chorobu. Chorobu, na ktorú sa automaticky nezomiera.

To by vláda zvládnuť mohla. A ľudí nech nechá žiť, tešiť sa, zarábať, vytvárať hodnoty a najmä, stretávať sa a radovať sa zo života. Ekonomiku, školstvo a kultúru bude musieť opraviť asi až niekto iný.

Ján Čarnogurský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali